panični napadi in anksioznost

Vprašajte strokovnjaka kako reševati vaše težave z anksioznostjo;
pomoč, svetovanje, predlogi in komentarji terapevtke za vaš primer.
Post Reply
mooka

panični napadi in anksioznost

Post by mooka »

Pozdravljeni!

Stara sem 30let.Začelo se je pred dvemi leti po preboleli virozi. Najprej bolečine v sklepih,utrujenost,vrtoglavica,pokanje v ušesih.
Pred tem sem nekajkrat čutila tiščanje v grlu kot da me nekdo davi. Moram omeniti da sem pred temi težavami imela 5 let groznega stresa. Ločitev,poporodna depresija,nasilje,grožnje,skratka 5 let sem živela pod takšnim stresom vendar brez občutka da tega ne zmorem.
Nato sem mi je življenje uredilo popolnoma in ko sem bil par mesecev brez stresa sem se sesula z zgoraj omenjenimi znaki. Kasneje sem doživela tudi prvi panični napad(v trgovini z potenjem,tresenjem,vrtoglavico,občutek da nimam tla pod nogami...)
Takrat je bil prisoten partner ki mi je pomagal da sem šla ven. Mislila sem da sem lačna in da mi je bilo samo slabo vendar se je v gostilni zadeva ponovila. Vstala sem od mize in komaj prišla do avta. Nato so se panični napadi dogajali vsak dan. Bala sem se naslednjega dne. Ker delam v zdravstvu sem imela takoj sto in eno diagnozo kaj mi je.
Z močno voljo sem panične napade omejila in se nisem ustrašila. Sla sem v trgovino in kljub potenju in obcutku vrtoglavice nadaljevala po trgovini. Poleg tega sem imela še naslednje simptome.
Obcutek da se mi tresejo noge,vrtoglavico,strah pred tem da bom zlezla skupaj, cmok v grlu,bolecine v misicah,ščemene po telesu,parastezije,tahikardijo,slabosti,občutek da imam atrijsko fibrilacijo,občutek da je slabša roka ali noga,utripanje v različnih delih telesa,nemir,potenje,mravljinčenje predvsem dela telesa katera sem si "zamislila",strah pred vrsto v trgovini...in še kaj bi se našlo.
To sem izboljsala do te mere da se mi ti znaki ne pojavljajo vec tako pogosto ker sem jih sprejela in se jih toliko ne bojim vec.
Ostalo mi je le se strah da imam ms. Namrec v sluzbi obcasno vidim tudi to diagnozoin sem obsedena z branjem izvidov da imam sama to. Ko vidim mladega na vozicku sem prepricana da ima ms. Skratka te bolezni se tako bojim da mi omejuje da zivim normalno. Na mr glave ne grem zaradi bojazni da mi to potrdijo. Tudi pri simptomih opazam da pridejo na dan ko sem vec dni doma in moram nato v sluzbo,pri nocnem delu sluzbe,pred menstruacijo...
Sem pa se ze toliko naucila da veliko lazje zivim z tem. Nikoli nisem vzela antidepresivov ali podobnih tablet ker se jih bojim.
Mislite da je mogoce se to misel na grozno bolezen kako "ustavit"?
Od pregledov sem dala kri b.p.,ščitnica kri b.p,uz ščitnice b.p. test za vrtoglovico ko ti vbrizgajo v uho vodo b.p. ekg b.p.
Socialna anamneza: oče hipertonik,diabetik na dieti
mami pri 35 letih zdravljena depresija sedaj brez tablet in živi normalno. Njej so tudi sumili na ms in že od takrat naprej se bojim te bolezni.
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize

Re: panični napadi in anksioznost

Post by Nevenka »

Pozdravljeni,

simptomi, ki jih omenjate, so tipično anksiozni in nimajo nobene povezave z ms. Kadar so simtomi tako razpršeni in praktično skoraj ni dela telesa, kjer se ne bi občasno pojavljali, poleg tega pa so zraven še omotica, stiskanje v grlu, strah in panični napadi, gre skoraj zagotovo za anksioznost oz. panično motnjo, katere vzrok je strah pred boleznijo, torej hipohondrija. Simptomi vedno posnemajo bolezen, ki se je najbolj bojimo.

Predlagam vam, da začnete s psihoterapijo, kjer se boste naučili simptome obvladovati in poiskali ter odpravili tudi vzroke za to, kar se vam dogaja. Verjetno pa bi bil smiseln tudi obisk pri nevrologu, ne zato, ker bi vam kaj bilo, ampak zato, ker bi vas pomiril in bi potem ti simtomi hitreje izveneli. Imam številne kliente z znaki, podobnimi vašim, in verjemite, da je vse ok z vami, vse, kar potrebujete, je, da preusmerite misli od težav na življenje. Na kaj bi mislila, če se ne bi ukvarjala s simptomi?

Vse dobro vam želim
Nevenka
mooka

Re: panični napadi in anksioznost

Post by mooka »

Najlepsa hvala za odgovor.
Kolikor se poznam bi me nevrolog "potolažil" le za ms slej ko prej bi nasla novo diagnozo.
S partnerjem se trudiva pri zanositvi vendar skoraj leto dni neuspesno. Pri otroku bi preusmerila pozornost saj bi imela manj časa.
Glede psihoterapije. Bila sem parkrat na terapiji vendar nisem odnesla nic prakticnega kako naj se resim simptomov.
Mogoce sem hodila prekratek cas.
Se enkrat hvala za odgovor in lep pozdrav
Post Reply