Depresija, skrbi...

Za vse, ki ste prvič na forumu, še sveže prijavljeni. Tukaj lahko narediš prve korake, napišeš kaj o sebi, o tem, kar ti leži na duši, pozdraviš druge ...
Post Reply
NN1

Depresija, skrbi...

Post by NN1 »

Pozdravljeni

Po uporabniškem imenu me boste prepoznali tudi na nekem drugem forumu, kjer sem začasno bannan. Pa nič ne škodi, če sem prijavljen tudi tukaj, navsezadnje potrebujem pomoč, nasvete. Bi bil vesel, če bi mi kdo dal kakšen nasvet. Seveda vseh ne morem jemati kot kompetentne, a verjetno se bo našel tudi kak dober.

Že kakšne tri leta se spopadam z depresijo. Odvisno je od leta tudi kako mi pride do živega. Lani npr. ko sem bil bruc, sem bil predlagan celo za Zoisovo štipendijo, letos pa je bilo tako hudo, da bom ponavljal drugi letnik. Nisem delomrzneš, jebiveter, ali človek z miselnostjo, da znanje ni pomembno. Preprosto preveč pritiskov, misli sem imel v sebi. Marsikaj se me je dotaknilo.

Pri meni gre nekako tako, da približno 4 dni zdržim dokaj normalno in kaj doma naredim. Predvsem nisem tako dovzeten za ranljivost in pomislim tudi na to, da bo v življenju na določenih področjih tudi šlo. Potem po 4 dnevih se zlomim. Dobim samomorilne misli, stiska me v prsih, mi gre na jok, mislim na to, da mi nič ne bi ratalo, nimam volje za delo itd. In zelo intenzivno pričnem razmišljati o svojem življenju. In katere svari konkreno me mučijo:

- Študij. Dobro, nič še ni izgubljeno, če drugi letnik ponavljam, a se počutim kot kekec in mislim, da nimam razloga za to.

- Zelo malo sem za razliko od svojih vrstnikov do sedaj delal preko študentskega servisa. Dva razloga. Ni bilo dosti priložnosti. Ko vprašam vrstnike kje so dobili delo, je odgovor ponavadi, da preko vez. Jaz vez nimam za to, sem spraševal ljudi, če je bilo kaj sem izkoristil, a ni bilo nevem kako dolgotrajno. Zato se tudi počutim kekec. Na študenskem servisu sem seveda gledal, a tudi tam ni dosti ponudbe, oz. so za dela, kot so akviziter (bljak :meni je slabo: ), stežba (sem že poskusil, a nisem za to), potem so razna dela, kjer je 8 urni delavnik (kako naj pa potem na faks hodim?) itd.

- Ko bom enkrat imel izobrazbo me skrbi, da dela ne bom dobil, če pa ga že bom pa me je srah, da ne bom sposoben delati, da ne bom učinkovit in bom delo izgubil. Spet odvisno kakšno je, vendar...

- Socialno življenje. Težko navežem stike in z majhnim deležem ljudi sem kompatibilen. Imam nekaj "prijaeljev" s katerimi se redko vidim in tudi ne čutim, da bi bil to nevem kakšen odnos. Odnosi so bolj površinski. In to je tudi ključ do depresije. Nisem več prenesel, da se na vsakem kraju počutim osamljeno. Navseti, ki jih dobivam so "povabi koga kam"- ja kako pa naj vem ali on res to želi, ali ne bom izpadel vsiljivo. Včlani se kam-ne znajdem se v večji skupini ljudi, poleg tega pa tudi tisti ljudje bodo tja prišli zaradi dejavnosti, ne zaradi druženja in bo dokaj hitro prišlo do napačnih pričakovanj o odnosu. Sicer sem previden glede ljudi in glede tega na koga se navežem. No, na nikogar, ker ni za to pogojev.

- Ljubezensko življenje. Sem totalno nezmožen biti privlačen za žensko. Nimam nič na sebi, kar ženske privlači. Ne trdim, da nisem sosoben ljubiti, a glede zažljenih lastnosti v ženskih očeh nimam. To pa je tudi svar glede katere sem zmeden. Moški pravijo eno, ženske drugo. Kdo ima prav? Kje so dokazi? Opazovanja spet govorijo drugače. In misel, da bom celo življenje sam je grozna, grozno se me dotakne.

- Hobiji. Imam nekaj, a bi rad imel še kaj več.

Pomoč. Imel sem pomoč, a sem jo zaradi banalnih razlogov opustil. Potreboval bi psihiatra v Ljubljani ali okolici. Toda kaerega? Psihoerapije si zaradi finančnih razlogov ne morem privoščiti, poleg tega me je strah, da mi bodo prodajali jajca...

Imam kdo kakšno idejo?
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize

Re: Depresija, skrbi...

Post by Nevenka »

Pozdravljen, NN1 na našem forumu in dobrodošel. Zelo lepo in sistematično si opisal svoje probleme. Vidi se, da veliko razmišljaš o njih in si želiš sprememb. Kar sem opazila iz tvojega sporočila, pa je, da razmišljaš bolj o vedenjskih spremembah, kot so npr. poiskati službo, se več družiti... Mislim, da potrebuješ najprej spremembe na področju mišljenja in čustvovanja. Žal mi je, da tako slabo razmišljaš o sebi, da dvomiš o svojih sposobnostih kar se tiče dela, da se imaš za "kekca", pa neprivlačnega za ženske... Kadar tako razmišljamo, se pojavijo najrazličnejša čustva, predvsem sram, ko se družimo, strah pred zavrnitvijo, pa žalost in jeza nase in na druge, ki jim gre po naših prepričanjih tu bolje. Utemeljitelj transakcijske analize Eric Berne pravi, da s evsi rodimo kot princeske in princi, potem pa nas starši in okolica spremenijo v žabe. Kar pomeni, da se rodimo samozavestni, zvedavi, polni življenja, potem pa dobimo številne kritike in negativne odzive, ki jih prevajamo na najrazličnejše načine, dokler se ne začnemo počutiti preplašene, nezadovoljne, neustrezne... Ključ za reševanje tvojih težav je prav gotovo v sprejemanju samega sebe takega kot si, čeprav vem, da si ob tem mojem stavku verjetno začutil odpor. Šele ko sprejmemo svoj strah, sram, način govorjenja, videz... in nam postane vseeno, kaj si drugi mislijo o nas, smo na dobri poti, da postanemo sproščeni, veseli in zabavni v družbi. Tako je pravzaprav ravno obratno od tega, kar si mislimo, da moramo narediti. Ni se potrebno spremeniti, ampak se sprejeti. Če se želimo spremeniti, začutimo v sebi velik pritisk in tesnobo, govorimo si, da moramo biti taki in taki..., ampak ne gre, ker nas je strah. Ko pa se sprejmemo, je to veliko olajšanje in vse gre nenadoma veliko lažje.
Praviš, da si zaradi finančnega položaja ne moreš privoščiti terapije. Vabim te, da se nam pridružiš na brezplačni skupini na pomoč pri depresiji in anksioznosti ali na manjši skupini za socialno anksioznost. Tam boš videl, da nisi sam s svojimi problemi in da so rešljivi. Na skupini lahko ozavestiš svoje vzorce, strahove in funkcioniranje med drugimi ter jih s pomočjo terapevta zamenjaš z novimi, ki ti pomagajo premagovati probleme. Javi mi na mail, če se boš odločil, da se nam priključiš.

Veliko poguma in čim boljše počutje
Nevenka
NN1

Post by NN1 »

Hvala za odgovor, glede udeležbe na skupini bom razmislil in se o tem pozanimal.

Bi pa nekaj dodal, morda ste me narobe/nepopolno razumeli oz. sem sam nepopolno napisal.

Glede dvomov o sebi naj napišem, da jih nimam a priori, temveč a posteriori. Gre za načelo vzroka. Dvomi o sebi ne izhajajo iz domnevanj in postulatov, temveč na podlagi izkustev ter dejanj. Najbolje, da odgovorim na primerih obeh dvomov, ki sem ju omenil.

Sposobnost za delo. Morda je to neroden izraz, a kakorkoli. Opažam pri sebi, da kadar delam, naredim napake. Tudi pri delu na študentskem servisu se mi je že zgodilo, da sem ga izgubil prav zaradi tega razloga.

Neprivlačnost za ženske. Podobno. Kateri moški lažje dobijo dekle? Močni, stabilni, ki jih poganja adrenalin, ali tisti, ki so so labilni, čustveni in razmišljujoči. Najbrž ta prvi.

Hotel sem vas zgolj opozoriti, da dvomom o sebi nimam kar tako, ampak gre za impliciranje.

Sprejetje. Pa saj se sprejemam. Pravzaprav ni moj namen ugajati v družbi. Obratno. Na momente znam delovati celo nekoliko kontroverzno. A ni problem, da bi me zavrnil točno specifičen človek, ali bi zavrnil sam sebe, kot ste vi predpostavili, temveč to, da je bazen tistih, ki bi me sprejeli takšnega, kot sem majhen.

Sam sprejeti sebe... Že, že... A kakšno sprejetost lahko takšen, kakeršen sem sploh pričakujem od zunaj. To je problem :)
Calath

Post by Calath »

Pozdravljen, NN1!

Depresija mi je znana, globoko sem padel vanjo zaradi anksioznosti, zlasti zaradi socialne fobije, nesrečne zaljubljenosti so bile standard in bil sem čisto na tleh. Samomorilne misli so bile del mojega vsakdana. Čutil sem se nesposobnega za delo, biti med ljudmi in funkcionirati. Bal sem se vsega, ležal v postelji, jokal.. bila je tema, samo tema... Bal sem se vsakega naslednjega dne.

Še vedno zdrsnem nazaj tudi zdaj, a se lažje poberem. Takrat sem zlezel iz tistega res groznega in dolgega obdobja depresije tako da sem veliko kolesaril in delal z afirmacijami, ki jih še zdaj uporabljam. Je pa dolgo trajalo in proces spreminjanja še vedno traja in še vedno vsakič znova, ko padem zelo boli. Ampak naredil sem v tem času toliko sprememb v svoji osebnosti, da mi gre na splošno dosti bolje. Pomemebna je aktivnost, velika vztrajnost in volja, ki pa je za nekoga, ki je podvržen depresiji še poseben izziv, hkrati pa prav nezadovoljstvo, bolečina človeka sili v spremembe. Velikokrat sem začel z delom na sebi in kmalu obupal... mnogokrat. In še sedaj se mi to pojavi - obup, predaja... Ampak se hitreje stabiliziram. Prve uspehe sem doživel, ko sem enkrat vendarle dovolj dolgo delal z afirmacijami in ugotovil, zaznal spremembe. Kar čudežno se mi je zdelo.. Tudi zdaj, ko to pišem in se spominjam za nazaj se vprašam zakaj nisem vlagal še več... ampak poznam odgovor - podlegel sem še mnogokrat. Pa potem spet začel in vztrajal kolikor sem mogel... tako je bilo in še vedno se trudim kolikor zmorem.
Približno 10 let je odkar sem začel in še vedno včasih težko vidim in si priznam napredek in ves trud, ki sem ga vložil..., ker nisem še tam kjer bi želel biti in se mi dogajajo neprijetne in boleče stvari zaradi tega.

Ampak sem... spremenil sem se od takrat, uspelo mi je veliko. Zato se splača vlagati po najboljših močeh za to, da se spremenimo, da spremenimo svoje življenje... pa ni važno kako dolgo traja, vsakdo rabi svoj čas.

Potrebno je spremeniti razmišljanje o sebi, če imamo negativna prepričanja o nas.
Sprejemanje samega sebe prav takšnega kot smo, z vsemi lastnostmi, tudi tistimi, ki jih želimo spremeniti. In se naučiti biti naklonjen, pozitiven do sebe, videti se vrednega in zmožnega za življenje in tega kar življenje nudi.
Priporočal bi ti lastno aktivnost, samodejavnost. Pomaga ti lahko literatura... v knjižnicah je veliko knjig za samopomoč, kjer je tudi dosti vaj. Pri meni je bil to začetek in še danes se poslužujem tega znanja...
Skupina za samopomoč ti tudi lahko zelo pomaga, meni je.

Želim ti veliko uspeha, odločnosti in vztrajnosti --<--@
Post Reply