Imam občutek, da me gledajo

Socialna fobija, socialna anksioznost ...
Post Reply
anonimni

Imam občutek, da me gledajo

Post by anonimni »

Pozdrav. Imam panično motnjo, socialno fobijo in anksioznost. Zanima me kako se rešiti lažnega občutka, da te nekdo gleda, da te opazuje. Recimo, če koga vozim v avtu na zadnjem sedežu imam občutek, da me opazuje , analizira.... Ali pa v kino dvorani, če je kdo za mano imam občutek,da me opazuje...? Kako se vi spopadate z tem feelingom?
Marjeta2

Re: Imam občutek, da me gledajo

Post by Marjeta2 »

anonimni wrote: Thu. 18.Sep.2014 20.49 Pozdrav. Imam panično motnjo, socialno fobijo in anksioznost. Zanima me kako se rešiti lažnega občutka, da te nekdo gleda, da te opazuje. Recimo, če koga vozim v avtu na zadnjem sedežu https://ergochord.com imam občutek, da me opazuje , analizira.... Ali pa v kino dvorani, če je kdo za mano imam občutek,da me opazuje...? Kako se vi spopadate z tem feelingom?
Pozdravljen. Ta občutek, ki ga opisuješ, je pri anksioznosti in socialni fobiji precej pogost – gre za to, da možgani pretirano “skenirajo” okolico in hitro zaključijo, da si pod opazovanjem, čeprav realno večina ljudi sploh ni pozorna nate. Meni (in še marsikomu) pomaga predvsem to, da si zavestno razložim situacijo: ljudje imajo svoje misli, telefone, skrbi in večinoma niso osredotočeni na nas. Ta občutek je bolj produkt notranjega alarma kot pa realne situacije. Dobro deluje tudi, da pozornost preusmeriš navzven – recimo na vožnjo, film, pogovor ali detajle v okolici, namesto da ostajaš v teh mislih.

Pri takih občutkih pomaga tudi, da jih ne skušaš “na silo ustavit”, ampak jih sprejmeš kot misel oziroma občutek, ki pride in gre. Bolj kot se z njim boriš, močnejši pogosto postane. Če si rečeš nekaj v smislu “ok, moj um spet dela to foro, to ne pomeni, da je res”, se intenzivnost sčasoma zmanjša. Veliko ljudi si pomaga tudi z dihanjem (upočasnjen vdih in izdih), ker s tem umiriš telo, in posledično tudi misli. Če pa te to res močno omejuje, je zelo smiselno vključiti strokovno pomoč – recimo kognitivno-vedenjsko terapijo, kjer se konkretno naučiš teh vzorcev prepoznati in jih postopoma zmanjšati. Nisi edini s tem občutkom in je nekaj, kar se da precej omiliti z vajo in pravim pristopom
Post Reply