POSTAVLJANJE MEJA...

Post Reply
Metuljčica

POSTAVLJANJE MEJA...

Post by Metuljčica »

Osebno imam velike težave pri postavljanju meja, pri prijateljih, pri partnerstvu, sodelavcih, nadrejenih in podrejenih.
Že v osnovi se mi zdi, da ljudem veliko pustim preblizu do sebe in izpostavim svoje šibkosti in napake. s tem se mi zdi da naredim največ škode...Potem poti nazaj ni več se mi zdi, oziroma je zelo zelo težko spet ohranit distanco.
Kako si lahko pri tem praktično pomagam, s kakimi vajami in ukrepi?
Je to verjetno povezano z nižjo samopodobo, ker če bi mela višjo ne bi tok izpostavljala svoje šibke strani v odnosih...
Hvala za odgovor in lep pozdravček!!!
pestrna

Re: POSTAVLJANJE MEJA...

Post by pestrna »

O postavljanju meja sem prebrala eno knjigo, a se žal ne spomnim naslova. Temelji na zgodbah iz svetega pisma. Avtor (ali sta bila dva, hmm ) piše, kako iz posamezne zgodbe razberemo, kje in zakaj se postavijo meje. Obstaja torej literatura o tem.

Glede samopodobe pa verjetno že sama veš, da obstaja tone literature. Kaj vzeti za svoje? To, kar tebi ustreza. Preiskušaj pač, kaj ti daje energijo, samozavest. In ne hiti. Čez noč ne gre nič. Pa saj to veš že sama, ne? :)
Metuljčica

Post by Metuljčica »

Pozdravljena pestrna. Zelo bi ti bila hvaležna in vesela, če bi se spomnila za katero knjigo gre, ker sem jaz osebno verna in bi si rada prebrala tovrstno literaturo v okviru krščanskega mišljenja. Vse lepo ti želim in lep dan!!! :|
aceofs

Post by aceofs »

[quote="pestrna"]O postavljanju meja sem prebrala eno knjigo, a se žal ne spomnim naslova. Temelji na zgodbah iz svetega pisma. Avtor (ali sta bila dva, hmm ) piše, kako iz posamezne zgodbe razberemo, kje in zakaj se postavijo meje. Obstaja torej literatura o tem.

Glede samopodobe pa verjetno že sama veš, da obstaja tone literature. Kaj vzeti za svoje? To, kar tebi ustreza. Preiskušaj pač, kaj ti daje energijo, samozavest. In ne hiti. Čez noč ne gre nič. Pa saj to veš že sama, ne?

"Moč ranljivosti: Kako pogum in samopodoba vodita v povezanost" - Brené Brown
Marjeta2

Post by Marjeta2 »

aceofs wrote: Tue. 15.Aug.2023 23.40
pestrna wrote:O postavljanju meja sem prebrala eno knjigo, a se žal ne spomnim naslova. Temelji na zgodbah iz svetega pisma. Avtor (ali sta bila dva, hmm ) piše, kako iz posamezne zgodbe razberemo, kje in zakaj se postavijo meje. Obstaja torej literatura o tem.

Glede samopodobe pa verjetno že sama veš, da obstaja tone literature. Kaj vzeti za svoje? To, kar tebi ustreza. Preiskušaj pač, kaj ti daje energijo, samozavest. In ne hiti. Čez noč ne gre nič. Pa saj to veš že sama, ne?

"Moč ranljivosti: Kako pogum in samopodoba vodita v povezanost" - Brené Brown
Tole, kar si napisala, je zelo lepo povzetek pristopa k osebni rasti. Knjige, ki izhajajo iz zgodb iz Svetega pisma ali drugih simboličnih pripovedi, pogosto pomagajo razumeti postavljanje meja skozi praktične primere, medtem ko literatura o samopodobi ponuja različna orodja, kako graditi samozavest in energijo.

Brené Brown je odlična izbira – njena “Moč ranljivosti” res povezuje pogum, ranljivost in občutek lastne vrednosti ter pokaže, kako nas to povezuje z drugimi. Pomembno je, kot si omenila, da preizkušaš in vzameš tisto, kar tebi res ustreza, in ne poskušaš vsega naenkrat. Proces je postopno učenje in opazovanje, kaj te osrečuje, kje čutiš moč in kaj ti daje energijo.
stepphiesecret

Post by stepphiesecret »

Marjeta2 wrote: Thu. 11.Sep.2025 18.37 Tole, kar si napisala, je zelo lepo povzetek pristopa k osebni rasti. Knjige, ki izhajajo iz zgodb iz Svetega pisma ali drugih simboličnih pripovedi, pogosto pomagajo razumeti postavljanje meja skozi praktične primere, medtem ko literatura o samopodobi ponuja različna orodja, kako graditi samozavest in energijo.

Brené Brown je odlična izbira – njena “Moč ranljivosti” res povezuje pogum, ranljivost in občutek lastne vrednosti ter pokaže, kako nas to povezuje z drugimi. Pomembno je, kot si omenila, da preizkušaš in vzameš tisto, kar tebi res ustreza, in ne poskušaš vsega naenkrat. Proces je postopno učenje in opazovanje, kaj te osrečuje, kje čutiš moč in kaj ti daje energijo.
To je res odličen povzetek! Razlaga, ki povezuje ranljivost in moč, je tisto, kar je pri Brené Brown tako revolucionarnega.
Post Reply