Ločitev, razveza, klub ločenih – psihoterapevtska skupina

Ločitev je eden največjih stresov v našem življenju.

Predstavlja predvsem čustveni proces in je po prebolevanju podoben žalovanju. Navadno se začne z zanikanjem realnosti. Zjutraj se zbudimo z nekakšnim upanjem, da so bile vse samo sanje, nato sledi misel: Saj to se ne more dogajati … Ne meni … Velikokrat nas močno spremlja občutek otopelosti, ko se zdi, da so vsi ljudje okoli nas neskončno daleč. Težko govorimo o tem, kar nas obremenjuje, še zlasti z ljudmi, ki tega niso doživeli. Odgovori v stilu: Saj bo, boš videl/a, samo poglej, koliko je še drugih žensk/moških okoli tebe, nas ne zadovoljijo, prej obratno, jezni smo in včasih bi se najraje zaprli pred svetom. So jutra, ko se nam ne ljubi več vstati, ko se zdi, da je vse izgubilo svoj smisel.

Izguba varnosti?

Nič se ne zdi več predvidljivo, varno, življenje je ušlo izpod kontrole. Kar naenkrat je vse kot prazen prostor, en sam vprašaj. Kaj se bo zgodilo? Bom preživel/a? Bom še kdaj našel/našla partnerja, ki ga bom imel/a rad/a in bo on imel rad mene? Kdaj se bo to zgodilo? Koliko časa bom sam/a? Kako bodo vse to prenesli otroci?

Nov partner ali izolacija

Včasih sta negotovost in strah pred osamljenostjo tako velika, da se takoj lotimo iskanja novega partnerja. Prve zgodnje zveze po ločitvi so velikokrat neuspešne. V njih zelo hitro spoznamo, da še zdaleč nismo razrešili prejšnje zveze. V novem odnosu se srečujemo s samim sabo, včasih se bojimo zavrnitve, ne upamo govoriti o tem, kar nas moti, nismo gotovi v svoje kvalitete ali postanemo nezadovoljni s svojim videzom. Novega partnerja primerjamo s starim, včasih se nam zdi, da bi moralo biti vse čim prej spet tako, kot je bilo v zakonu, da bi se spet počutili varne in življenje bi teklo po ustaljenih tirnicah. Pozabljamo na to, da si je za spoznavanje in nov odnos potrebno dati čas, včasih veliko časa, da se odnos razvije in zraste.

Po drugi strani pa se nekateri po ločitvi popolnoma zaprejo pred svetom, okoli sebe zgradijo debel zid, ki jih varuje, da bi jih spet kdo prizadel. Sklenejo, da so vsi moški/ženske slabi in da je najbolje ostati sam.

Proces prebolevanja

Proces prebolevanja in občutke ob tem vsak posameznik doživlja nekoliko drugače, za vse pa je to obdobje velikih sprememb. Lepo je, če imamo prijatelje, ki nam takrat stojijo ob strani, še posebno, če so to ljudje, ki so tudi sami preživeli to težko preizkušnjo. Včasih pa v procesu ločitve izgubimo tudi prijatelje, saj so ti velikokrat skupni in ne vedo, na katero stran bi se postavili. Takrat je potrebno zgraditi nov socialni krog. Še posebno potrebujemo ljudi, ki jih lahko pokličemo, ko je najtežje in osebe, ki z nami preživijo dolge samotne vikende.

Pridružite se nam

Zato vas vabimo, da se nam pridružite v Klubu ločenih, ki smo ga ustanovili z namenom, da ponudimo podporo vsakemu, ki jo v tem procesu potrebuje in si jo želi. S skupnimi močmi se bomo potrudili in si napravili življenje po ločitvi lepše in polno novih izzivov.

POT SKOZI PROCES LOČITVE JE TEŽKA, VENDAR NI TREBA, DA JO PREHODITE SAMI! 

Več o tem tudi na našem forumu: Ločitev-razhod

Klub ločenih – podpora – druženje – osebna rast

Naše dejavnosti:

  • Terapevtska skupina za podporo ob čustvenih procesih – redna srečanja na 14 dni – cena 15 eur/srečanje
  • Druženje v prostem času, izleti, prireditve, ples, kino …
  • Možnost individualne terapije

 

Ena od izgub, ki spremlja ločitev, je navadno izguba prijateljev in širše družine. Zaradi tega se lahko počutimo osamljene in izolirane. Toliko časa dokler traja otopelost, žalost in brezvoljnost, se nam zdi, da bi za iskanje novih prijateljev, znancev in druženje nasploh porabili več energije, kot jo trenutno imamo. Kadar smo v stiku s svojimi starimi prijatelji ali družino, nas skrbi, da bi jih preobremenjevali s svojimi problemi, obenem pa tudi ugotavljamo, da tisti, ki te izkušnje nimajo, ne morejo razumeti, kako boleč proces je ločitev. Podporna skupina za ločene oz. razvezane predstavlja varno okolje oseb, ki razumejo, kakšne velike spremembe prinese ločitev v naše življenje.

Kaj je skupina za pomoč ločenim

Terapevtska skupina za pomoč ločenim je skupina ljudi, ki jih druži podobna življenjska izkušnja in se o tem želijo med seboj pogovarjati. V pogovoru lahko varno delijo z drugimi svoje občutke osamljenosti, strahu in jeze in pri tem dobijo veliko čustvene podpore, obenem pa najdejo tudi nove vire za rešitev svojih težav. Člani podporne skupine niso vsi na enaki stopnji reševanja težav, zato tisti, ki so pri tem na začetku, lahko slišijo izkušnje tistih, ki se že počutijo veliko bolje. To jim pomaga, da začnejo razmišljati na naslednji način: »Če je ona/on zmogel/la skozi to, pa lahko tudi jaz …«. Skupina je mešana, kar pomeni, da jo lahko obiskujejo ženske in moški. Skupino vodi usposobljena psihoterapevtka.