slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
anksioznost • Za nove na forumu • Psihoterapija forum

anksioznost

Za vse, ki ste prvič na forumu, še sveže prijavljeni. Tukaj lahko narediš prve korake, napišeš kaj o sebi, o tem, kar ti leži na duši, pozdraviš druge ...

anksioznost

Odgovor calanthe čet. 20.okt.2016 17.59

Pozdravljeni.

Stara sem 20 let in imam kar nekaj težav, ki se skozi leto v leto stopnjujejo. V vsakršni socialni situaciji sem popolnoma neuporabna. Težave imam še celo s takimi banalnimi stvarmi kot so naročanje hrane. Vedno moram v mislih vsaj desetkrat ponoviti kaj bom rekla in večkrat spremeniti vrstni red besed, tako da se bo ja slišalo kar najbolje. Ne upam si kupiti kave na avtomatu če nisem stoprocentno prepričana, da vem koliko stane, kam dati denar, kateri gumb pritisniti... Ne upam si odpreti vrat za katere nisem prepričana ali so zaklenjena ali ne, če kdaj naredim neko napako pred ljudmi (recimo spustim kaj iz rok, se spotaknem) potem še cel dan razmišljam o tem kako vsi mislijo da sem nesposobna. Pogovor z neznanimi ljudmi je nemogoč, težave imam celo z navadnim odzdravljanjem. Čeprav se načeloma zavedam, da nisem neumna, nesposobna, itd., se zdi da na to nekako uspem pozabiti takoj, ko moram z nekom govoriti. In potem, odvisno od dneva, ali čisto zamrznem in samo stojim tam kot lipov bog, ali pa mi celo uspe kaj povedati, s tem da potem še cel dan razmišljam o tem kako neumno sem izpadla in kako ljudje zdaj mislijo, da sem idiot. In to me tako izmuči, da se poskušam izogibati vsakršnih stikov z neznanci, čeprav seveda vem da to ni dobro in se zaradi tega tudi močno obremenjujem. Prijateljev nimam nič, in nekako niham med obdobji ko mi je popolnoma vseeno in obdobji ko se počutim zanič ter samo razmišljam o tem, da moje življenje nima nobenega smisla in ga tudi nikoli ne bo imelo. Posledično tudi nimam popolnoma nobenega cilja, ker zakaj bi kakšnega imela če se tako ali tako ne bo nikoli uresničil zaradi teh težav? Vem, da ne bi smela tako razmišljati, ampak si na splošno ne morem pomagati. Tudi drugače vedno najprej pomislim na najslabše. Prišlo je še celo tako daleč, da si ne upam stati pred odprtim oknom, ker me je strah, da mi bo nekako uspelo pasti skozi. Obremenjujem se z vsako prihajajočo spremembo, in vedno ko je nekaj odvisno od mene (naprimer vpis v naslednji letnik, varna vožnja avtomobila od kraja A do kraja B) me je strah, da mi tega ne bo uspelo urediti. Zaradi vsega skupaj se tudi fizično počutim slabo, kar je najbrž tudi razlog za to da me neprestano skrbi, da sem smrtno bolna. Lahko imam navaden glavobol ki sem ga imela že tisočkrat, ampak bom vseeno pomislila na to, da imam po vsej verjetnosti možganski tumor. So obdobja ko se počutim čisto v redu, nisem živčna, se ne obremenjujem z zdravjem (težave v socialnih situacijah so vseskozi prisotne), ampak me to prej ali slej vedno ponovno dohiti.
calanthe
 
Prispevkov: 1
Član od: ned. 7.avg.2016 22.44

Re: anksioznost

Odgovor Nevenka pon. 24.okt.2016 15.41

Pozdravljena,

Calanthe na našem forumu. Tvoje težave verjetno niso od včeraj, ampak se najbrž že nekaj časa pojavljajo, najpogosteje se jih prvič bolj zavemo v puberteti, ko se zaradi vseh telesnih in psihičnih sprememb že tako očutimo negotove.

Ti problemi so pri tebi dosegli tak obseg, da nujno potrebuješ pomoč, verjetno bo najbolje kombinirati psihoterapijo in morda za začetek tudi kakšna blaga antidepresivna sredstva, da se boš počasi začela vključevati v življenje, ki je za tvojo starost normalno.

To, da večino časa preživiš doma, brez prijateljev in v neprestanem strahu pred boleznimi, je prehudo za kogarkoli in vodi v izgubo volje, zanimanja in veselja do življenja. Tako da ti toplo svetujem, da si poiščeš pomoč, ker je vsak dan, ki ga preživiš na ta način, boleč in dobesedno izgubljen. Nasveti preko foruma tu ne bodo pomagali, treba bo udariti po mizi in začeti reševati probleme ob podpori dobre strokovne pomoći.

Veliko poguma ti želim --<--@
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Za nove na forumu

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost

cron