slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Pretiran nadzor staršev nad mano • Odnosi v družini • Psihoterapija forum

Pretiran nadzor staršev nad mano

Zlorabe (psihične, fizične, spolne), izguba bližnjega -
proces žalovanja ...

Pretiran nadzor staršev nad mano

Odgovor hannah pon. 25.maj.2015 17.05

Pozdravljeni,
nekaj časa sem oklevala, ampak sem se odločila da napišem kaj se mi dogaja - ker iz te situacije ne najdem izhoda. Namreč ugotovila sem, kje je leglo mojih težav povezanih z anksioznostjo/depresijo in vedenjskimi vzorci. Problem tiči pri mojih starših, ki hočejo VSE imeti pod nadzorom (vedno hočejo vedeti kam grem, s kom se pogovarjam,..). Nikoli se ne morem pogovarjati s prijatelji po telefonu, ker sem jih večkrat zasačila, da prisluškujejo pred vrati, tudi plesati ne morem v miru (ker je to moj največji hobi)- ker sem jih parkrat zasačila, da gledajo skozi špranje na polknih. Mamo sem ničkolikokrat zasačila, da mi je brskala po sobi in po mojih osebnih stvareh in celo brala moje dnevnike. Vsak dan moram poslušati eno in isto glede mojega študija - "če ga ne boš naredila, ne boš nič... boš videla kako se ti bodo drugi smejali". Vedno sem tudi omejena na čas - ko grem ven s prijatelji sem omejena na čas - če ne pridem točno ob uri domov, moram vedno poslušati, da za pohajanje imam čas za študij pa ne. Vedno bolj se mi tudi dozdeva, da je staršem bolj pomembno da jaz naredim faks, kot pa da bi bila jaz bolje.
Ko imam bilokakšne težave jim gre to na živce, zato sem raje tiho in držim težave v sebi. Vsak dan se mi zdi da sem slabše.. Zaradi stresa mi je močno padla odpornost in sem neprestano bolana. Njihov odnos me duši... Tudi če sem se ničkolikokrat pogovorila z njimi, da me moti da me vedno opominjajo za faks in da sem dovolj stara in odgovorna, da vem kaj moram narediti, ni zaleglo- še vedno vsak dan ponavljajo eno in isto. Tak odnos me resnično duši - počutim se kot v zaporu - brez pravic, brez vsega...
Večkrat sem razmišljala o selitvi proč, ampak zaradi mojega slabega stanja ne morem. Stanovanja so draga in dela tudi ne bi dobila tako hitro. Ali je kdo bil oz je v podobni situaciji? In ali ima kdo kakšen nasvet kaj naj naredim?
hannah
 
Prispevkov: 4
Član od: pon. 2.sep.2013 13.32

Re: Pretiran nadzor staršev nad mano

Odgovor metu sob. 26.sep.2015 7.49

Lahko preseliš v kakšno najemniško stanovanje skupaj s še nekom in si delita stroške.
metu
 
Prispevkov: 37
Član od: sr. 5.jun.2013 22.34

Re: Pretiran nadzor staršev nad mano

Odgovor Calla tor. 6.okt.2015 9.02

Živjo,
v tvojem opisu sem prepoznala sebe. Mene sicer starši niso tako nadzorovali kot tebe tvoji, pa vseeno sem imela zelo omejeno svobodo. Te povsem razumem --<--@ Sama se še vedno ukvarjam z občutki jeze, ki jih čutim do staršev zaradi vsega tega nadzora in drugih stvari. Veliko mi pri tem pomaga terapija.

Pravega nasveta zate žal nimam, rada bi ti povedala samo, da ta njihova "skrb", ki jo utemeljujejo s tem, da še nimaš faksa narejenega, nima nobene veze s tvojim študijem. Moja izkušnja je ta, da so mi težili glede faksa (kar je bilo po eni strani tudi dobro, saj sem se hitreje zbrcala v rit, pa vendar bi predvsem potrebovala več njihove podpore), ko pa sem faks zaključila, se je začelo vprašanje službe. Ta pretirana skrb je torej bolj posledica njihovega dojemanja sveta kot pa tebe in tvoje aktivnosti. Moj nasvet bi bil, da jim ne pustiš, da ti krojijo življenje, naredi si življenje po svoji meri in svojih zmožnostih. Seveda se boste večkrat sprli in te bodo najbrž tudi obtoževali, kakšna da si, ampak, če živiš po njihovo, si pa (predvidevam) brez energije, depresivna, anksiozna.. Kakšno življenje je to?! Je pa to pri meni to (predvsem miselno) osamosvajanje od staršev zelo dolg proces, ki pri 30+ še traja :uf, sram: Mali koraki, utrditev samozavesti in iskanje priložnosti za odselitev in / oz. večjo samostojnost so po moje dejanja v pravo smer. Drži se --<--@
Uporabniški avatar
Calla
 
Prispevkov: 17
Član od: sr. 21.apr.2010 6.32


Vrni se na Odnosi v družini

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost