Pregled možganov

Odgovori, svetovanje, komentarji strokovnjaka
Post Reply
Vittoria

Pregled možganov

Post by Vittoria »

Torej.... rabim pomoč.

Zanima me, če je kje možnost, da grem na pregled, kjer se ugotavlja ali je pacient res bolan v glavi, se pravi, da so moje težave posledica kemijskega neravnovesja v možganih? Ali pač imam bolezen, ki se jo mora zdravit s tabletami ali so moje težave čustvene narave...in se jih da rešiti s psihoterapijo.

Se da te preglede opraviti brezplačno, je potrebna napotnica? Če je samoplačniško - koliko stane? Gre tu res za slikanje glave? No, fajn bi bilo.

Res bi rada ugotovila ali mi manjka kolešček v glavi (samoironija) ali pač imam tako potlačena čustva, da sem izgubila stik s seboj in si ne znam več pomagat...
Stara sem 26 let.

Res hvala za odgovor!
Darja
spec. psihoterapije transakcijske analize

Re: Pregled možganov

Post by Darja »

Vittoria, živjo.

Na vprašanja, ki si jih zastavila, boš najlažje dobila odgovor, če obiščeš psihiatra (pri splošnem zdravniku zaprosiš za napotnico oz. se dogovoriš za pregled v ZD). In psihiater bo na podlagi tvojega psihičnega počutja oz. simptomov ugotovil, ali potrebuješ zdravila oz. dodatne preglede.

Obenem pa predlagam, da se soočiš (tudi) s svojo preteklostjo; s čustvi, ki jih nisi izrazila, z vzorci vedenja in s svojimi prepričanji o sebi in drugih. To lahko narediš (tudi) v procesu psihoterapije, s strokovno vodenim pogovorom. :razmišljam:
Po raziskavah je, ob zadostni motivaciji osebe, psihoterapija praviloma uspešna. V procesu razrešimo prepričanja, potlačena čustva, travme, ki nas omejujejo v življenju, obenem pa se naučimo reševati težave na drugačen, za nas bolj zdrav način.

... Res bi rada ugotovila ali mi manjka kolešček v glavi (samoironija) ali pač imam tako potlačena čustva, da sem izgubila stik s seboj in si ne znam več pomagat ... Upam, da ti bodo odgovori v pomoč in boš našla način, kako razrešiti svojo dilemo.

Veliko poguma ti želim. :sonček:

Lp, Darja
Post Reply