slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Strah, da ne bom zmogla • Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje • Psihoterapija forum

Strah, da ne bom zmogla

Stanje živčne napetosti: tesnobnost, trema, napetost, živčnost, strah, zaskrbljenost ...
generalizirana anksiozna motnja, socialna anksioznost, posttravmatska stresna motnja (PTSM), obsesivno kompulzivna motnja (OKM) ...

Strah, da ne bom zmogla

Odgovor mojcaa sr. 3.apr.2019 18.29

Pozdravljeni,

nekajkrat sem že pisala sem in vedno mi je vaš odgovor zelo pomagal in vzbudil novo upanje.
Kar nekaj časa sem potrebovala, da sem se prebila iz malodušja, pomanjkanja energije in neznanske utrujenosti. Bila sem dva meseca na bolniški, zdaj pa sem spet v službi. Spomladi je pri nas vedno največ dela. Že tako ostajam skoraj vsak dan v službi kakšno uro več, pa mi še vedno ne uspe vsega narediti. Ko pridem domov, sem utrujena in živčna, pa jezna na sodelavce, ki mi včasih naložijo še dodatno delo. Moja težava je, da nikakor ne zmorem reči ne. Vedno pokimam, potem pa sem jezna in me je strah, da ne bom vsega zmogla. Zadnje nekaj dni spet ne spim in bojim se, da se bodo vse moje težave z anksioznostjo in depresijo vrnile.

Lepo prosim vsaj za kakšno vzpodbudno besedo.
Že vnaprej najlepša hvala.
mojcaa
 
Prispevkov: 6
Član od: pon. 25.dec.2017 17.24

Re: Strah, da ne bom zmogla

Odgovor Nevenka ned. 7.apr.2019 14.41

Pozdravljena,

Pravite, da imate težavo reči "ne", kadar vas sodelavci prosijo za pomoč oz. vam naložijo še kaj poleg svojega dela, ki ga imate že tako preveč. To je velikokrat glavna in pomembna težava tistih, ki izgorevajo na različnih bolj ali manj zahtevnih delovnih mestih.

Mogoče bi za začetek uporabili tehniko asertivne komunikacije, ki se ji pravi "Odgovor z odlogom". To v praksi pomeni, da npr. na prošnjo sodelavca za pomoč rečete nekaj takega: "Veš, res bi ti rada pomagala, ampak ti zdajle ne morem še odgovoriti, če bom lahko. Ali ti lahko povem do konca dneva?" To je prijazen odgovor, ki pa nam omogoči, da se v sebi uskladimo z odgovorom, kakršenkoli že bo. Če namreč takoj pokimamo in vemo, da imamo preveč svojega dela, si s tem ustvarimo notranji konflikt, saj smo navadno jezni in se počutimo nemočne, ker vemo, da tega dela nočemo narediti, pa smo si ga vseeno naložili. V času, ki smo si ga izborili do odgovora, razmislimo, kako delo zavrniti oz. sklenemo, da ga bomo sprejeli, če to ni možno drugače. V tem primeru bomo verjetno v sebi dosti bolj mirni.

Prijetno nedeljo vam želim
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 671
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov

cron