Kako dalje?

Vprašajte strokovnjaka kako reševati vaše težave z anksioznostjo;
pomoč, svetovanje, predlogi in komentarji terapevtke za vaš primer.
Post Reply
binkaa

Kako dalje?

Post by binkaa »

Lepo pozdravljeni, lepo bi prosila za nasvet, ker ne vem, kako dalje, kam iti na pot,da se zacnem resevati tega svojega stanja :cry:
Zacelo se je 3mesece nazaj z vrtoglavico, ki je trajal cel mesec , prakticno skoz cez cel dan, ampak ne kot motnja ravnotezja, ampak kot obcutek pijanosti. Obcutek skrajno zopren in ker je google my best friend sem razcela raziskovati in prebrala mnogo prevec. In padla v zacaran krog trepetanja, pridobivanja vseh moznih simptomov ob branju mozni vzrokov za vrtoglavico.. Ujeta v same negativne misli,da je ziher nekaj hudo narobe,d a bom umrla in pustila dva mala otroka za sabo. Zdravnica je z MRI zelela izkljucit fizicni vzrok in razultat MRI je nakazal moznost MS, ki je po pregledu nevrologa naceloma izkljucena. Seveda sem pospeseno brala in se vrtela v krogu negativizma - konstantno v krcu, stres na polno.. Pridelala sem 14 dni tezkega dihanja, ko sem na vsak par minut morala zehat in globoko vdihnit pa se pol nisem imela obcutka, da dobim dovolj zraka, pridruzile so se razno razne bolecine v prsih, hrbtu, pekoce.. Itak sem si ze predstavlajja raka pljuc pesanje srca.. Kar nekaj vecerov me je bilo strah zaspati, da ne bom ponoci kar umrla. In sledil RTG pljuc in ekg srca in vse bp - in vsi moji simtomi so prenehali. In tak ko so prenehali me je zacelo dajati nekaj v trebusni votlini, neka gomazenja, pa bolecine, predvsem na zgornjem delu .. itak takoj misel - rak jeter, slinavke... konec je z mano in vsa negativa se nadaljuje.. UZ abdomna pokaze vse bp. Jaz se vedno v zakrcenosti, custim nek notranju tremor, ki se na ven ne kaze in ko sem 1x vzela lexaurin, popolnoma preneha in tudi od takrat veliko bolje, ker si dopovedujem, da je od psihe in da ni nic nevarnega zadaj. Moja zdravnica pravi, da sem anksiozna da drugace sem zdrava. Krvna slika super, scitnica in sladkor ok.
Jaz pa sem tako sita sama sebe, te negative, skoraj iskanja bolezni - razumsko se zavedam, da je noro kaj delam, ampak misli pridejo in me spodkopljejo na celi crti.
Kolikor sama sebe seciram, mislim,da strah pred rakom in posledicno smrtjo izvira izpred 6 let, ko je bliznja sorodnica umrla za njim, mlada in pustila dva mala otrocka za sabo. Me je takrat ornk prizadelo..
Tudi na splosno sem bolj zivcna. Zadnja leta so bila polna stresnih dogodkov (smrt oceta, izgudba otroka med nosecnostjo, selitve, sluzba je norisnica polna pritiskov...)

Kam dalje,da spremenim negativne misli v pozitivne, je to sploh mogoce? Ali obstaja resitev zame? ker tole ni vec kvaliteno zivljenje, konstantno zivciranje in obremenjevanje cez cel dan .. :evil: :cry: Rada bi,da bi bili moji dnevi spet :sonček: , ne pa ena sama megla, skrb, , strah pred boleznimi in tem,da umrem in pustim mala otrocka brez mamice :(
Najlepsa hvala za vas nasvet!
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize

Re: Kako dalje?

Post by Nevenka »

Pozdravljena, binkaa, res mi je žal, da si se znašla v tem navidez začaranem krogu trepetanja pred simptomi strahu, ki jih vedno znova raziskuješ in jim daješ najrazličnejše diagnoze. Vem, da je zelo težko in da ti v tem trenutku vse to precej omejuje normalno življenje, ampak se moraš zavedati, DA JE STVAR POPOLNOMA NENEVARNA in DA SE TI NIČ NE BO ZGODILO. Gre za znake anksioznosti, ki se navadno začnejo kot odziv na močan stres ali množico zaporednih stresnih dogodkov v našem življenju, ki jih čustveno n uspemo predelati in nek naš osnovni strah, največkrat pred smrtjo, boleznijo, tem, da bi se nam zmešalo... Navadno stresne dogodke in odzive nanje kolikor se le da potlačimo, ker se nam zdi, da moramo funkcionirati, da ni časa, da jokamo, se jezimo oz. "se smilimo sami sebi". Včasih je nekaj za nas enostavno preveč in če si sproti ne dajemo podpore, počitka..., nas telo v to prisili. Bistveno je, da veš, da si popolnoma zdrava in da lahko še naprej počneš vse, kar si dosedaj... Je pa res, da je vse to obenem tudi znak, da je s tvojim načinom življenja nekaj narobe, verjetno si preveč zahtevna do sebe, preveč hitra, preveč želiš vse narediti popolno in te je strah, kaj bo, če kakšne stvari ne boš zmogla... Tem simptomom se je treba prepustiti, v bistvu plavati z njimi, jih sprejeti, ne pa jih analizirati in se jih bati. Popolnoma nenevarni so, imajo samo nalogo, da te ustavijo, da se vprašaš, kaj se dogaja v tvojem življenju, s čim ti je težko, česa ne zmoreš in česa te je strah...
Vabim te, da se nam pridružiš na skupini za pomoč pri depresiji in anksioznosti, kjer boš spoznala, kako so drugi premagali te znake in ozavestila nekatere vzorce svojega vedenja, mišljenja in čustvovanja, ki so te pripeljali do teh težav... Lahko se pa oglasiš tudi na brezplačnem individualnem razgovoru pri meni, da skupaj poiščeva pomoč za tvoje težave. Predvsem pa naj Google ne bo več tvoj največji prijatelj, ker ti, ko odtipkaš neki simptom, ven vrže vedno najbolj težko in zastrašujočo diagnozo :prestrašen:

Veliko poguma ti želim in lepo nedeljo z veliiiko sončka :)
Nevenka
binkaa

Post by binkaa »

Spoštovana Nevenka,
milionkrat hvala za odgovor in to v nedeljo.
Sem se kar zjokala, ko sem prebrala, ker je vse tok res.
Kljub vsem bp rezultato preiskat, zaradi raznih telesnih simptomov, ki sploh niso neki mocni, ampak ko zacnes o nih razmilsjat in jih analiziras 99% dneva, ratajo gromozanski in poslednicno moj strah na visavah in zacnem kar dvomit o prailnosti rezultata, da kaj ce so kaj spregledali :jao :jao
In itak,da je vsaka potencialna bolezen terminalna pri meni. :prestrašen: Ta informacijska doba res vcasih prinasa veliko slabega, sploh ce si kot jaz konstantno na intrenetu zaradi sluzbe :(
Nevenka wrote:Bistveno je, da veš, da si popolnoma zdrava in da lahko še naprej počneš vse, kar si dosedaj... Je pa res, da je vse to obenem tudi znak, da je s tvojim načinom življenja nekaj narobe, verjetno si preveč zahtevna do sebe, preveč hitra, preveč želiš vse narediti popolno in te je strah, kaj bo, če kakšne stvari ne boš zmogla... Tem simptomom se je treba prepustiti, v bistvu plavati z njimi, jih sprejeti, ne pa jih analizirati in se jih bati. Popolnoma nenevarni so, imajo samo nalogo, da te ustavijo, da se vprašaš, kaj se dogaja v tvojem življenju, s čim ti je težko, česa ne zmoreš in česa te je strah...
Nevenka
joooj kako res.. to mi tasca skoz govori, da hocem prevec, biti 110% mama, 110% zena, 110% zaposlena, hci... Vsaj z popolno cistoco hise nisem obremenjena LOL (ceprav zadnje case ob mislih,da bi lahko umrla kar urejam zadeve :jao in pospravljam pucam..aaa) .. In ja, zelo malo casa namenim svoji sprostitvi v druzbi BREZ otrok - z mozem ali prijateljicami. Moj ventil je tek, ki pa sem ga za 3m opustila, ker nisem imela ne volje, energije predvsem pa strah,da kaj ce je kaj narobe in je bolje, da ne forsiram :jao No zadnje 3 tedne spet tecem in takrat se edino pocutim nekako svobodno. V sluzbi pa sem del mednarodnega tima, ki ima cez 20 drzav, pricakovanja po 12-14 urnem delovniku, pritiski na vseh koncih.. Ampak vsaj tukaj me je malo streznilo in sem se nekako nehala oz omilila svoje sekiranje. Tole zadnjo epizodo pa je mislim sprozila ravno ena situacija v sluzbi, ki me je cisto iztirila. Ce zdaj nazaj gledam brez vezna, ampak takrat sem cisto odpovedala in se znervirala do konca.
Nevenka wrote: Vabim te, da se nam pridružiš na skupini za pomoč pri depresiji in anksioznosti, kjer boš spoznala, kako so drugi premagali te znake in ozavestila nekatere vzorce svojega vedenja, mišljenja in čustvovanja, ki so te pripeljali do teh težav...
Nevenka
To je zdaj 15.11.? Ali to kar samo prides ali kako? Koliko casa traja (sprasujem zaradi varstva otrok)?
Zal okoli mene ne razumejo teh mojih strahov in razen eni prijateljici skoraj ne morem "jamrat" - moz zablokira, ker kot moski odpove, ko nima resitve na dlani, mami je prevec racionalna in da ce dobim bp rezultate, da bi pricakovala,da bom zdaj happily ever after. Saj razumem, da ce nimas te izkusnje,da tezko razumes, ampak meni vseeno manjka "biti razumljen" in da lahko ven dam svoje skrbi in ne izpdem kot da sem zrela za hospitalizacijo :zmešan:
Nevenka wrote: Lahko se pa oglasiš tudi na brezplačnem individualnem razgovoru pri meni, da skupaj poiščeva pomoč za tvoje težave.
Nevenka
Pisem na mail --<--@
Nevenka wrote: Veliko poguma ti želim in lepo nedeljo z veliiiko sončka :)
Nevenka
Hvala, enakooo.. Nasa nedelja je zal omejena na dom, imamo malo bubanko doma :srčka: ampak nam bo tudi lustno, sploh ce mamici rata vsaj mal odmislit vse svoje strahove. Trudim se, ampak pot bo zgelda se kar dolga. Ampak sem odlocena,da pridem na cilj :skace:

Se enkrat hvala za odgovor, branje, nasvete!! B
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize

Post by Nevenka »

Ja, seveda draga binkaa, na skupino za pomoč pri depresiji in anksioznosti kar pridi, te bomo zelo veseli... Traja pa približno dve uri, včasih tudi kakšno minuto več. Naslednje srečanje je jutri, torej 15.11 ob 18.00.
Kaj več se bova pa tam pogovorili... Vse bo v redu, boš videla... :pomezik:

Lep in miren dan ti želim
Nevenka
Post Reply