Strah pred letenjem

Specifične fobije, agorafobija ...
Post Reply
Barbari85

Strah pred letenjem

Post by Barbari85 »

Živijo!
Imam eno kar neprijetno težavo, namreč aerofobijo. Ne bom niti razlagala, kaj vse doživljam ko sem na letalo oz že ob misli, da bi mogla na letalo... Dejstvo je tako, da aprila letim preko oceana in bi rabla eno močno pomirjevalo al karkoli že, da bom vegetirala tistih 11h :) sem bila že pri osebnemu zdravniku, vendar je iskreno preiznal,d a takega primera še ni imel in če bi se lahko pozanimala, kaj naj mi predpiše, ali antidepresive ali pomirjevala. (prosim ne pisite mi Persen, ker mi ob napadu panike, prav nič ne pomaga) :) :D
Ima kdo podobne izkušnje oz je že poskusil kako dobro metodo, da je res učinkovala?
hvala in lp
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize

Re: Strah pred letenjem

Post by Nevenka »

Pozdravljena, Barbara, strah pred letenjem je zelo pogost med strahovi, predvsem zato, ker imamo občutek, da nimamo kontrole nad situacijo. Do aprila imaš še čas za kakšno krajšo psihoterapijo po kognitivni metodi. Antidepresivi tu niso smiselni, Persen pa preblag. Take enkratne stvari kot je potovanje, se včasih rešuje tudi z zdravili, ki blažijo napetost ali uspavali. Vsekakor pa je mnogo bolj smiselna psihoterapija.

Lep pozdrav
Phonk

Re: Strah pred letenjem

Post by Phonk »

Barbari85 wrote:Živijo!
Imam eno kar pomoč pri zanositvni neprijetno težavo, namreč aerofobijo. Ne bom niti razlagala, kaj vse doživljam ko sem na letalo oz že ob misli, da bi mogla na letalo... Dejstvo je tako, da aprila letim preko oceana in bi rabla eno močno pomirjevalo al karkoli že, da bom vegetirala dvižna miza tistih 11h :) sem bila že pri osebnemu zdravniku, vendar je iskreno preiznal,d a takega primera še ni imel in če bi se lahko pozanimala, kaj naj mi predpiše, ali antidepresive ali pomirjevala. (prosim ne pisite mi Persen, ker mi ob napadu panike, prav nič ne pomaga) :) :D
Ima kdo podobne izkušnje oz je že poskusil kako dobro metodo, da je res učinkovala?
hvala in lp
Živjo! Razumem, da je aerofobija lahko zelo neprijetna, še posebej pri dolgih letih. Glede pomirjeval, priporočam, da se najprej pogovoriš z zdravnikom, saj bodo oni najbolje vedeli, kaj je najbolj primerno zate. Pomirjevala, kot so benzodiazepini (npr. diazepam ali alprazolam), so pogosto predpisana za obvladovanje anksioznosti in panike v specifičnih situacijah, kot je let. Ta zdravila imajo kratkoročni učinek in lahko pomagajo pri zmanjšanju tesnobe med letom.

Če ti Persen ne pomaga, bi morda obstajali drugi zdravili, ki bi bolje delovali na tvojo specifično situacijo. Antidepresivi, kot so SSRI (selektivni inhibitorji ponovnega privzema serotonina), so običajno namenjeni daljšemu zdravljenju, vendar za enkratni dogodek verjetno niso najboljša izbira, saj potrebujejo nekaj časa, da začnejo učinkovati.

Poleg zdravil obstajajo tudi druge metode, ki ti lahko pomagajo pri obvladovanju aerofobije, kot so tehnike sproščanja (npr. globoko dihanje, meditacija), terapije (kot je kognitivno-vedenjska terapija), pa tudi posebne aplikacije, ki se osredotočajo na pomoč pri obvladovanju tesnobe in strahu pred letom. Morda bi ti tudi pomagalo, če bi se posvetovala s strokovnjakom za psihološko podporo, ki ima izkušnje z zdravljenjem fobij.

Upam, da ti bo uspelo najti primerno rešitev in da bo tvoje potovanje minilo brez težav! Srečno!
Post Reply