Sem nenehna tarča zavistnežev

Odgovori, svetovanje, komentarji strokovnjaka
Post Reply
tamara19

Sem nenehna tarča zavistnežev

Post by tamara19 »

Pozdravljeni!
Stara sem 28 let in koraj celo življenje sem tarča zavistnih žensk, redkeje moških.
Ženske me nenehno analizirajo, zanimajo jih vse podrobnosti o mojem življenju. Pohvale, ki jih dobim na delovnem mestu skušajo razvrednotiti, skušajo uničiti mojo kredibilnost pred šefi, ki me imajo radi, me cenijo in spoštujejo. Sodelavke me zbadajo in opravljajo, a na vse skupaj ne reagiram. Občutek imam kot, da jih vsak moj uspeh še bolj razbesni.
Imam F številko nedrčka, sem malce višja in povprečne teže s postavo v obliki peščene ure. Se ne ličim in nikakor ne izpostavljam velikega oprsja. Že 6 let sem v srečni partnerski zvezi , živiva skupaj, imava prelepo hiško (brez kredita), partner je samohranilec in skrbim tudi za njegovo najstniško hčer s katero imava odnos mati-hči, ki neverjetno dobro funkcionira. Dobro se razumem s svojimi starši, so mi velika podpora, enako brat, velika podpora mi je tudi partnerjeva družina. V živlenju sem zelo zadovoljna. Moja edina nerešljiva težava so zavistneži: sodelavke in sosedje. Nekateri me ves čas spršujejo o najmanjših podrobnostih glede stroškov, ki jih imava s partnerjem, nekateri ves čas iščejo neke napake (npr. če nam gori luč v dnevni sobi pozno v noč, se soseda, ki ima hišo precej stran in ji luč ne sije direktno v hišo, pritožuje. Ko nekaj na novo opremimo v hiši, iščejo napake v novi opremi). Ves čas nekaj iščejo na nas.
Imam nekaj res dobrih prijateljic, z mnogimi pa sem se nehote oddaljila, čeprav se nismo skregale in jaz iščem stik z njimi, one so pa povsem pasivne. Bolj kot sem v življenu zadovoljna, večjo srečo kot imam, večjo harmonijo in zadovoljstvo kot čutim, več je zavistnih napadov name, manj prijateljic imam ob sebi (na srečo nekaj res dobrih še vedno).
KAKO NAJ DOSEŽEM, DA ZAVISTNEŽI NE BODO VEČ VPLIVALI NAME IN DA SE OB NJIHOVIH ZASLIŠANJIH, VTIKANJIH, NE BOM VEČ POČUTILA NEPRIJETNO? (SAJ VSE NJIHOVO POČETJE OBČUTIM KOT PRITISK NAME).
Najlepša hvala za odgovor!
Tamara :ljubezen:

Najlepša vam hvala za odgovor!
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize

Re: Sem nenehna tarča zavistnežev

Post by Nevenka »

Pozdravljena, tamara19, na našem forumu. Pozorno sem prebrala vaše sporočilo. Kot ste napisali, vam gre zelo dobro v življenju, imate praktično vse, kar si človek lahko želi, motijo pa vas zavistni ljudje. Ob tem sem se vprašala, koliko na splošno drugim govorite o sebi, o svojih uspehih, idealni hiški, partnerstvu, službi. Če namreč to veliko hote ali nehote poudarjamo pred drugimi, ki imajo občutek, da jim gre slabše, v njih nehote prebudimo neka neprijetna čustva manjvrednosti. Tisto, kar je človeku najpomembneje, je lastna pomembnost. In če nekomu s tem, ko govorite o sebi in svoji sreči, s tem zmanjšujete njegovo pomembnost, se bo počutil slabo in seveda se bo začel nekako boriti proti temu, lahko tudi s tem, da bo zmanjševal vaše dosežke. Poskusite za nekaj časa malo spremeniti svoj način govorjenja in komunikacijo z drugimi. Postavite sebe malo v ozadje in se začnite zanimati za druge in njihovo življenje, vi sprašujte, kaj pohvalite, izkažite iskreno zanimanje, pa boste videli, kako se bo odziv vaše okolice spremenil. Imeli vas bodo rajši, lahko boste navezali bolj pristne odnose, posledično pa se bodo ljudje tudi bolj navdušeno odzvali na vaše dosežke, kadar jih bodo opazili. Ne bo več občutka, da so vam nevoščljivi, ampak se bodo pristno veselili z vami, ker bodo čutili, da tudi vam ni vseeno zanje.

Lep dan vam želim:-)
Nevenka
tamara19

Re: Sem nenehna tarča zavistnežev

Post by tamara19 »

Spoštovana Nevenka!
Najlepša Vam hvala za tako hiter odgovor!
Bom upoštevala Vaš nasvet in zares upam, da bo pomagalo.
Želim Vam vse lepo!
Tamara
Post Reply