slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Socialna fobija? • Socialna fobija • Psihoterapija forum

Socialna fobija?

Socialna fobija, socialna anksioznost ...

Socialna fobija?

Odgovor cllaudia sob. 28.sep.2013 18.49

Pozdravljeni!

Ko sem bila mlajša, sem bila deležna norčevanja vrstnikov in nesprejemanja v družbo. Tako v osnovni kot tudi v srednji šoli. Za piko na i, pa mi je še babica celo otroštvo govorila da sem debela in da me zaradi tega ljudje ne bodo imeli rada. Sedaj sem stara 22 let in imam probleme s vključevanjem v družbo oz. imam strah pred neznanimi ljudmi. S partnerjem živiva na svojem in to predstavlja velik problem. Enostavno nikamor več ne morem...on bi kakšen vikend šel na zabavo ali na pijačo, jaz pa tega ne zmorem. Enostavno me je strah da me ljudje ne bodo sprejeli. Poznam samo nekaj njegovin prijateljev, ko pa mi hoče predstaviti koga novega, pa enostavno zmrznem. To se mi dogaja zadnje pol leta. Še v trgovino grem težko. Po eni strani bi rada šla ven, pa se zabavala, ko pa pride čas za to pa ne gre..preveč me je strah. Zaradi tega je začelo "škripati" v najini zvezi.

Kaj mi svetujete?

Lp
cllaudia
 
Prispevkov: 1
Član od: sob. 28.sep.2013 18.48

Re: Socialna fobija?

Odgovor Nevenka ned. 29.sep.2013 9.05

Pozdravljena, cllaudia na našem forumu. Zelo lepo si opisala svoj problem. Socialna fobija ima navadno svoj izvor v otroštvu, velikokrat nastane zaradi norčevanja vrstnikov, njihovih groženj in zlorabljanja na najrazličnejše načine. Takrat nekje globoko v sebi sklenemo, da nismo dovolj dobri, lepi, pametni, zabavni..., in ta mali prestrašeni otrok se v nas oglasi tudi v odrasli dobi, vsakič, ko se zdi situacija ogrožujoča za nas na podoben način kot je bila v otroštvu, pa čeprav so lahko podobnosti zelo majhne. To pomeni, da še zdaj, ko si odrasla, v nekaterih situacijah reagiraš enako kot si takrat v otroštvu, s strahom, žalostjo, prepričanostjo, da nisi v redu. Navadno ljudje s tem problemom analizirajo vsak pogled, besedo ali gib drugega in večino stvari prevedejo v svojo škodo, čeprav je resnica navadno daleč od tega. Zdaj, ko si odrasla, te nihče več ne bo zasmehoval in se norčeval iz tebe, če pa bo, se boš znala braniti, kot majhna deklica pa tega nisi znala in verjetno tudi ne bi bilo pametno.
Praviš, da želiš nasvet. Veš, čudežnega nasveta, ki bi lahko rešil tvoje težave, tu ni. Potrebno bo kar nekaj dela na sebi v obliki psihoterapije in morda tudi kakšnih blažjih zdravil, da boš počasi ozavestila, kaj točno se dogaja, in začela spreminjati svoje vzorce mišljenja, vedenja in čustvovanja. Proces ni kratek, vendar je učinkovit, socialna fobija je strah, ki se ga da ozdraviti :)

Lepo nedeljo ti želim --<--@
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 689
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Socialna fobija

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost

cron