slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Socialna fobija, anksiozna motnja... • Socialna fobija • Psihoterapija forum

Socialna fobija, anksiozna motnja...

Socialna fobija, socialna anksioznost ...

Socialna fobija, anksiozna motnja...

Odgovor anonimka pon. 25.mar.2013 22.34

Pozdravljeni,
na forumu sem nova, zato se opravičujem, če bom načela s kakšno staro temo, saj nisem uspela vsega prebrati..zato sem načela novo temo.

Tudi sama sem zelo anksiozna, panični napadi me spremljajo že od 13 leta.
Danes sem stara 20 oz. kmalu bom 21.
Panični napadi so mi že zelo poznani, zato sem se jih naučila odlično obvladovati. Vmes sem imela obdobja, ko sem se zelo dobro počutila...vedar zadnje čase se mi pogosto spet pojavlajo..in ko ga ponovno dobim, se mi pojavlajo neki novi simptomi, kateri se mi prej niso in so mi malo manj znani..in te me prestrašijo in tokrat dobim spet novo dozo strahu, katera mi spet spravi čisto natla..in zaradi katere je razlog, da sem spet čisto nemočna...v glavi se mi pojavla kup vprašanj, kaj če imam kakšno bolezen,...itd. In sicer v grlu imam že kakšen mesec, skoraj vsak dan nekakšno čudno napetost, tišči me, in napet vrati imam in občasno tudi bolečino (in ni prehlad), v glavi imam tudi pritisk, leče tako napenjam, saj se mi zdi da se mi dela tema pred očmi, ker tako lovim sapo, saj me je strah, da bom izgubila nadzor.

Še posebaj imam težave, ko grem med ljudi. Že po naravi sem bolj nesamozavestna oz. ZELO nesamozavestna, če vidim, da je človek preprost, hitro lahko kakšno rečem, vendar vseeno, če pridem v neko klapo, množico, na avtobus, kamorkol, si v glavi samo govorim, naj ne pride/ ne pridejo zraven/me kaj prašajo..itd. Če sem se z osebo kdaj pogovarjala, sem kar naenkrat dobila čuden občutek, kot da me je kar sram postalo in nato, da oseba opazi ta moj sram...in kako nekaj se obnašam, da bi se v trenutku kar v zemlo pogreznla ali kar zbežala, ali nekakšna slutnja..zdaj me bo pa točno to vprašal... zelo mi grejo naživce ljudje, ko nonstop kaj sprašujejo, ali če se kaj zmenim, in imam v glavi, da moram točno takrat in takrat biti tam...in to me dela napeto in živčno. Malo ljudije, kateri se mi zdijo res hvale vredni, ubistvu mi grejo ljudi zelo naživce, včasih, ko sem sama kje bila, sem opazovala kakšno družbo v kateri je naprimer. bil nek ubogi človek, nad katerim so se izživljali..ga zaničevali, se mu posmehovali, takrat si mislim..hvala bogu, da nisem med takšnimi debili ... in zato sploh nimam zaupanja, nikomur ne morem nikoli nič zaupati :( , zato se večina ljudem odmikam.. vsak dan bolj, ko opazujem kako so ljudje dvolični, brez hrbtenice,... nakoncu pa ti sam ostaneš in se sprašuješ ali je s tabo kaj narobe ali z njim.
No glede socialne fobije pa imam tudi zelo stresne situacije, kadar grem samo v center oz. kamorkol...kjer je veliko ljudi...me je že za vnaprej strah saj imam napade panike, začnejo se mi tresti noge, tema se mi dela, nerealni občutki..itd. sapo lovim, mravljinci v glavi, ..zato me je strah, ko kje hodim, saj lovim ravnotežje, ker me tako vinta...hodim ko nek pijanc uglavnem..grozni občutki, zaradi katerih teško žvim, saj iz dneva v dan samo na to mislim...kako bom kam šla, če sem takšna, in kako nekaj se obnašam..kako me morajo gledai ljudje.
Ali je z mano kaj narobe, ali je res samo anksioznost, sploh sem za na ta forum? Nevem več kaj naj, včasih me je strah kje, ko sem sama med gužvo, da se mi bo zmešalo, izgubila nadzor... : /

anonimka
 
Prispevkov: 2
Član od: ned. 17.mar.2013 19.31

Re: Socialna fobija, anksiozna motnja...

Odgovor Nevenka tor. 26.mar.2013 6.50

Draga Anonimka, najprej nekaj o telesnih znakih anksioznosti. Anksioznost velikokrat poteka tako, da ko se nekega simptoma navadimo in se ga ne bojimo več, se pojavi nekaj novega. Značilno je, da nas velikokrat enkrat boli npr. pri srcu, drugič v kolenu, tretjič pa v grlu... :) . In vse skupaj je popolnoma nenevarno. Če misliš, da je s tabo kaj telesno narobe, pojdi še na pregled krvi za ščitnico, ker motnje delovanja ščitnice lahko povzročajo nekaj podobnih znakov. In ko izključiš še to, bodi prepričana, da gre za psiho.
Anksioznost in panični napadi velikokrat nastopajo ob hkratni socialni aksioznosti in so včasih tudi posledica tega, da nam je neprijetno med ljudmi oz. se jih bojimo. To je zelo razširjena težava med mladimi, ni pa nerešljiva. Navadno lahko psihoterapija te probleme precej zmanjša, če je pa zelo hudo, pomagajo tudi antidepresivi. Vsekakor te vabim, da se nam pridružiš na naši skupini za pomoč pri anksioznosti in depresiji, lahko pa se oglasiš tudi na individualnem pogovoru pri meni.

Želim ti prijeten dan :)
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: Socialna fobija, anksiozna motnja...

Odgovor anonimka tor. 26.mar.2013 23.58

Nevenka je napisal/-a:Draga Anonimka, najprej nekaj o telesnih znakih anksioznosti. Anksioznost velikokrat poteka tako, da ko se nekega simptoma navadimo in se ga ne bojimo več, se pojavi nekaj novega. Značilno je, da nas velikokrat enkrat boli npr. pri srcu, drugič v kolenu, tretjič pa v grlu... :) . In vse skupaj je popolnoma nenevarno. Če misliš, da je s tabo kaj telesno narobe, pojdi še na pregled krvi za ščitnico, ker motnje delovanja ščitnice lahko povzročajo nekaj podobnih znakov. In ko izključiš še to, bodi prepričana, da gre za psiho.
Anksioznost in panični napadi velikokrat nastopajo ob hkratni socialni aksioznosti in so včasih tudi posledica tega, da nam je neprijetno med ljudmi oz. se jih bojimo. To je zelo razširjena težava med mladimi, ni pa nerešljiva. Navadno lahko psihoterapija te probleme precej zmanjša, če je pa zelo hudo, pomagajo tudi antidepresivi. Vsekakor te vabim, da se nam pridružiš na naši skupini za pomoč pri anksioznosti in depresiji, lahko pa se oglasiš tudi na individualnem pogovoru pri meni.

Želim ti prijeten dan :)
Nevenka




Najprej sem resnično mislila, da je z menoj nekaj telesno narobe, saj imam občasno zelo pospešen utrip v mirovanju, včasih tudi čutim rahlo aritmijo..kakšen nepravilen udarec, kater me zelo zmoti in zaskrbi. Zato sem že obiskala zdravnika, kjer sem opravila EKG, pregled za ščitnico, kri, alergije, astma...saj občasno tudi težko diham,. ampak vsi izvidi so mi pokazali uredu. Takrat sem nekajkrat obiskala tudi psihjatrja, kar pa mi ni šlo prav dobro . Res je, da sem se takrat veliko bolje počutila, vendar je moral prav vleči iz mene, da je stvari izvedel..že zato mi je bilo zelo neprijetno. Zato sem kar kmalu nehala hoditi k psihjatru. Verjetno, če bi še enkrat poskusila..bi se že nekako opomogla in bi slej ko prej pogovor sam stekel..
In ker tudi nimam veliko pojma o anksioznosti oz. nekaj malega, kar sem prebrala na forumih, me zanima, če je še kakšen način za pomiritev. Zelo me je strah, da bi začela z AD-ji, nevem zakaj. Do zdaj sem parkrat- kadar je bilo zelo hudo vzela helex. Tablet se zelo izogibam, niti nimam izkušenj z njimi, vendar razumem, če ne gre drugače...si nekako moramo pomagati. Bojim se tudi stranskih učinkov..čeprav, ko se zdaj takole spominjam za nazaj, se prav čudim oz. nevem kako sem sploh lahko ob takšnem počutju zdržala brez tablet, včasih me je strah, da se mi bo zmešalo, saj se tako počutim kot da se mi bo vsak hip. Do zdaj pa sem vzela občasno le helex in persene, kateri pa NIČ ne pomagajo.

In najlepša hvala za odgovor in pomoč! :)
anonimka
 
Prispevkov: 2
Član od: ned. 17.mar.2013 19.31


Vrni se na Socialna fobija

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost