slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Moški in težave v spolnosti • Spolnost - seks • Psihoterapija forum

Moški in težave v spolnosti

Moški in težave v spolnosti

Odgovor Nevenka sob. 8.maj.2010 14.59

Najpogostejša moška težave v spolnosti je t.i. erektilna disfunkcija, ki jo lahko opredelimo kot ponavljajočo se nezmožnost za začetek in vzdrževanje dovolj črvste erekcije, ki bi omogočala uspešen spolni odnos. Včasih jo zamenjujemo s pojmom impotenca, ki pa ga uporabljamo širše in vključuje tudi npr. pomanjkanje libida oz. želje po spolnosti, težave pri izlivu, težave pri doseganju orgazma...

Vzroki za težave z erekcijo:
- sladkorna bolezen
- visok krvni pritisk, preveč holesterola
- depresija, stres, zaskrbljenost in strah
- različne druge bolezni
- jemanje zdravil, kot so antidepresivi (zlasti triciklični antidepresivi), benzodiazipini (Helex, Xanax...), uspavalna sredstva, zdravila za srce,
zdravila proti migreni, kortikosteroidi...

Težave z erekcijo pa lahko povzročijo tudi nekatere razvade, kot npr.:
- kajenje
- preveč alkohola
- uživanje drog, predvsem marihuane in kokaina
- veliko mastnih jedi v prehrani, ki povečuje vrednost holesterola

zdravljenje je praviloma zelo učinovito in poteka različno glede na vzrok. Zdravi se lahko s psihoterapijo (če so vzroki psihični), nekaterimi zdravili in drugimi metodami, ki odpravljajo predvsem organske vzroke. Zdravljenje je možno v vsaki starosti.

Poznamo tudi nekaj rastlinskih pripravkov, ki so lahko koristna pri spolnih težavah.

- ginko biloba - izboljšuje prekrvavitev
- bučna semena, ki vsebujejo veliko cinka in vitamina E
- ženšen
- johinbin

V zadnjem času poznamo tudi kar nekaj antidepreivov, ki kot stranski učinek ne povzročajo težav s polnostjo. Če imate torej psihične težave in zaradi tega uživate AD, vprašajte vašega psihiatra, katere AD s to lastnostjo bi bil ustrezen za vas. :)
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: Moški in težave v spolnosti

Odgovor swatantrata pon. 6.avg.2012 23.52

Kot sem že povedal, meni Ecytara naredi ravno obratno od tega, kar bi moralo. Podrl bi vse živo :(
swatantrata
 
Prispevkov: 23
Član od: pon. 30.jul.2012 23.36

Re: Moški in težave v spolnosti

Odgovor Nevenka tor. 7.avg.2012 6.36

Pozdravljen, Swantanrata, hvala za tvojo izkušnjo z Ecytaro, res zanimivo, da ti povečuje spolno slo, pri večini moških in žensk je ravno obratno. Razumem pa, da ti je v trenutni situaciji to verjetno precej odveč.
Ker pa praviš, da ti zdravilo povečuje tudi izzivalno in rizično vedenje na cesti, bi bilo dobro o tem govoriti s tvojo osebno zdravnico oz. psihiatrinjo, ki ti je zdravilo napisala. Verjetno bi bilo pametno, da se ga zamenja s kakšnim drugim še preden se tebi ali komu drugemu kaj zgodi.

Lep in varen dan ti želim
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: Moški in težave v spolnosti

Odgovor benkelsson čet. 7.mar.2013 10.01

Zanimivo! Ravno na tole debato pa zares nisem pričakoval, da bom naletel.
Torej, v mojem primeru antidepresivi UBIJAJO spolno moč. Erekcije so samo spontane v nočnem času, kadar bi pa želel da se pojavijo, jih pa ni. :(
Zamenjal sem že nekaj antidepresivov, saj sem o težavi povedal lečeči zdravnici. Trenutno jemljem ...na, se pa ne spomnim imena...(šel preveriti)...aha, Aurorix, ki naj ne bi povzročal tovrstnih težav, ampak jaz jih vseeno občutim.
Je vse skupaj samo v glavi?
benkelsson
 
Prispevkov: 16
Član od: čet. 7.mar.2013 9.25

Re: Moški in težave v spolnosti

Odgovor benkelsson pon. 6.maj.2013 19.18

Pravzaprav sem si želel, da bi bil tale forum bolj obiskan. pa tudi odgovora bi bil vesel :žleht:
benkelsson
 
Prispevkov: 16
Član od: čet. 7.mar.2013 9.25

Re: Moški in težave v spolnosti

Odgovor Nevenka tor. 7.maj.2013 5.49

Pozdravljen, benkelsson, se opravičujem za pozni odgovor, ampak nekako smo spregledali tvoje sporočilo. Težave z erekcijo so po večini antidepresivov običajne, zelo malo je takih AD, ki tega ne bi povzročali, te pa imajo večinoma druge neprijetne stranske učinke. Tudi če te težave kot stranski učinek niso navedene v zdravilu, se včasih dogajajo spremembe na tem področju. Poleg tega bo po vseh zamenjanih antidepresivih trajalo nekaj časa, da se vse skupaj spet vrne na normalno raven. Zato ti svetujem, da še nekaj časa počakaš. Vsekakor pa bi bilo smiselno razmišljati o kakšnem intenzivnem delu na sebi oz. psihoterapiji, s katero boš verjetno lahko počasi opuščal zdravila. To je moje razmišljanje na tvoje kratko sporočilo, s tem, da te seveda ne poznam in tudi ne vem, kakšne so tvoje osnovne težave, zaradi katerih si se odločil za zdravljenje z AD.

Lep dan
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: Moški in težave v spolnosti

Odgovor benkelsson tor. 7.maj.2013 8.18

No, tole je bilo pa ekspresno --<--@ .
Na kratko - sem še v fazi raziskav, kaj je z mano narobe. Vse skupaj se je začelo (ali pa kulminiralo, kakor se vzame) ob živčnem zlomu jeseni 2010. Pred tem sem bil priljubljen v družbi, svoje nesigurnosti pa sem kamufliral z glasnostjo in zgovornostjo. Večini opazovalcev se dozdeva, da mi tudi trenutno nič ne manjka, sam pa doživljam stiskanje v pljučih, notranje tresenje, izgubil sem spomin in koncentracijo in čutim socialno fobijo, precej izrazito. Za prej omenjen tip človeka - marsikomu popolnoma nerazumljivo. Pa seveda težave z erekcijo. Sem izrazito nagnjen k spolnosti in me tovrstne težave seveda zelo prizadanejo.
CT glave je pokazal normalno stanje, torej so težave psihosomatskega izvora. Ena od "raziskav" na IKP je pokazala, da imam "vse bolezni tega sveta", kar po mnenju zdravnice samo razveljavi rezultat testa. Am??? Če ne poznam namena in "pravilnih odgovorov", potem itak ne morem manipulirati, ane? Sicer pa moj cilj ni dokazati, da sem res v obupnem stanju, ampak najti pomoč. Drugače občasno mislim, da ne bo šlo več dolgo...
Pa še ceeeel kup je tega. Ampak nisem več kratek.
benkelsson
 
Prispevkov: 16
Član od: čet. 7.mar.2013 9.25

Re: Moški in težave v spolnosti

Odgovor Nevenka tor. 7.maj.2013 11.33

Psihosomatske težave redko nastopijo kar same od sebe, navadno je vzrok v stresu in našem načinu odzivanja nanj, samemu načinu življenja, morda prezahtevnosti do sebe... Vsekakor lahko krog zdravil, ki jih menjavamo, včasih stvari še poslabša, saj se zraven pridružijo še stranski učinki, tako da je potem težko ugotoviti, kaj točno se dogaja. Jaz bi ti res toplo priporočila psihoterapijo, vsaj nekaj srečanj, da ugotoviš, za kaj gre, ta trenutek seveda še vzporedno z zdravili. Lahko se oglasiš tudi na naši brezplačni skupini za pomoč pri depresiji in anksioznosti, pa se bova tam kaj več pogovorila o tvojih problemih.

Lep dan ti želim
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: Moški in težave v spolnosti

Odgovor narava čet. 30.okt.2014 0.13

Pozdravljeni Nevenka, sem vesel, da ste pri morebitnih vzrokih za slabo erekcijo omenili tudi uživanje preveč mastne hrane, ki zapaca žile, tako da pretok krvi ni več optimalen, torej tudi pretok krvi v moški organ. O tem sem nedavno bral v knjigi Meso je problem! (ker ima veliko maščob), citiram:

Če je neka hrana zdrava za srce, je zdrava tudi za mednožje. Če želite še naprej dvigati zastavo, se torej zatecite k sadju in zelenjavi, ki krepita spolno moč. Živalska živila samo mašijo vaše arterije in preprečujejo, da bi kri tekla tja, kjer jo najbolj potrebujete – v vaš Eifflov stolp.

Debelost, koronarna srčna bolezen, ateroskleroza in zvišan krvni tlak, ki so posledice prehranjevanja z veliko vsebnostjo nasičenih maščob, holesterola, živalskih beljakovin in predelanih živil, so glavni vzrok impotence v Združenih državah. V nedavnem članku v časniku New York Times piše, da 40 odstotkov impotentnih moških trpi zaradi zvišanega krvnega tlaka. Če so arterije zamašene s preveliko količino packarije, se zmanjša pretok krvi po telesu. To pomeni, da v trenutku potrebe enostavno ne more priteči dovolj krvi v penis.

Ta odkritja so ovrgla tudi star mit o impotenci, po katerem moški izgubljajo spolni nagon s staranjem. Strokovna revija New England Journal of Medicine je leta 2007 objavila poročilo o najobsežnejši raziskavi spolnega življenja med starejšimi, kar jih je bilo kdaj opravljenih. Pokazalo se je, da so zdravi starostniki pogosto ravno tako poskočni kot mlajši. Samo bolni potrebujejo modro tabletko. Zdravniki zdaj verjamejo, da spolna sla pri starejših moških oslabi, ker so bolj podvrženi boleznim, ki zmanjšujejo pretok krvi. To so, na primer, koronarna srčna bolezen, diabetes in zvišan krvni tlak – same posledice uživanja prevelikih količin mesa.
narava
 
Prispevkov: 1
Član od: sr. 29.okt.2014 9.22


Vrni se na Spolnost - seks

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost