slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Problemi s samim seboj • Strokovnjak odgovarja in svetuje • Psihoterapija forum

Problemi s samim seboj

Odgovori, svetovanje, komentarji strokovnjaka

Problemi s samim seboj

Odgovor Marko20 pon. 20.maj.2013 20.29

Pozdravljeni, imam 20 let in mislim, da imam kar nekaj težav že od zgodnjega otroštva. Do zdaj nisem zbral poguma, da bi poiskal pomoč. Imam težave z vpostavljanjem odnosov z ljudmi in vedno sem imel občutek da so ostali bolj samozavestni, stabilni in da vedo kaj želijo v življenju. Imel sem občutke izgubljenosti in zmede. Te občutke sem vedno zadrževal v sebi in jih nisem delil s svojo družino, ker nisem niti vedel kako naj to svoje stanje opišem in jih nisem želel obremenjevati. Posledica tega je bila, da sem se zaprl vase in veliko časa preživel za računalnikom. Pred kratkim sem se odločil, da bi s tem prenehal in vse sem povedal svoji družini. Ta me sicer razume in se tudi zaradi mene obremenjuje, kar mi včasih vzbuja občutke krivice. Imam občutek praznine in počutim se apatično imam težave s koncentracijo, slabo spim, in kot da telo ni moje. Moja starša sta sicer zelo ljubeča in razumevajoča, še posebej sem zelo navezen na svojo mamo. Zaradi vseh teh občutkov se zelo obremenjujem kakšno bo moje življenje kasneje. Včasih se sprašujem ,če sem sebičen in mislim samo nase, ves čas skušam ugotoviti kako se drugi ljudje počutijo in če mi kaj manjka. Sicer mi starši zagotavljajo, da je z menoj vse v redu in da sem preveč občutljiv,jaz pa v to nisem siguren. Ko sem bil zelo majhen, sem vedno držal s starši, zaradi vse te zmede in imel neke neprijetne občutke in neutemeljene strahove. Včasih se sprašujem, da bi me starši morali bolj spodbujati k osamosvojitvi, vendar ne vem, če bi to imelo pozitiven učinek, ali naredilo še večjo škodo. Ne vem kaj bi bilo lahko narobe z menoj, sprašujem se ali sem brezčuten človek, čeprav nisem nikomur nič slabega naredil, ali so vse te dileme in občutki normalni. Nikakor se ne morem pomiriti in se sprehajam gor in dol po sobi. Ponavljal sem tudi prvi letnik in se veliko obremenjeval s tem. Imam občutek prazne glave in sem dokaj nervozen. Ali ima kdo kakšno idejo kaj je z menoj in kaj naj storim? Marko
Marko20
 
Prispevkov: 1
Član od: pon. 20.maj.2013 19.14

Re: Problemi s samim seboj

Odgovor Nevenka tor. 21.maj.2013 4.54

Hmmm, Marko20, na tvoje vprašanje težko kaj konkretnega odgovorim. Občutki zmedenosti in praznine so včasih seveda normalni. Praviš, da imaš tudi težave s koncentracijo in slabo spiš. Če se oziram samo na to, kar si napisal, bi bili to lahko tudi znaki blage depresije, ampak veliko premalo vem o tebi, da bi si upala dajati kakršnekoli diagnoze. Prav gotovo pa si se ob neprestanem ugotavljanju, kaj je narobe s tabo, in umiku v svoj svet pred računalnik, skoncentriral samo na svoje občutke in ti so se zaradi tega verjetno poglabljali. Pri tem si nekako pozabil živeti. Praviš, da si zelo navezan na mamo in starše, ki ti verjetno predstavljajo varnost. Da so vrstniki bolj samozavestni kot ti... in da se neprestano primerjaš z drugimi. To v času odraščanja pogosto počnemo in se bojimo kakšnih pripomb o našem videzu, osebnosti, načinu oblačenja, govorjenja... Verjetno si našel nekaj stvari, v katerih so se ti drugi zdeli "boljši" in si sklenil, da je najbolj varno, da se umakneš na varno, kjer te nihče ne more prizadeti. Pri socialni anksioznosti oz. strahu pred ljudmi pogosto negativno interpretiramo vsak gib, besedo ali pogled ljudi okoli sebe, pa se kasneje navadno izkaže, da sploh ni bila namenjena nam ali pa je bila mišljena popolnoma drugače. In tako hodimo okoli v prepričanju, da smo slabi, neustrezni, neprimerni, neumni in kaj pa vem kakšni še, ali pa se umaknemo pred svetom. Pa vendar je to večinoma samo plod naših strahov in napačne interpretacije. Umik pa nam seveda vse te stvari še poglobi in zraven se pridruži še večje nezadovoljstvo, praznina in dolgčas. Človek je pač socialno bitje in potrebuje druge ljudi, pa naj si bo to za pogovor, podporo, zabavo, karkoli pač.
Marko, tole so bolj ali manj moja predvidevanja, kaj se ti dogaja. Kakorkoli, ti problemi so rešljivi, veliko se da narediti s psihoterapijo, včasih pa tudi ob pomoči nekaterih zdravil. Če želiš, se nam lahko pridružiš na torkovi skupini za pomoč pri anksioznosti in depresiji, lahko prideš tudi nekaj minut prej, da se najprej pogovoriva na samem, če želiš.
Do takrat pa te lepo pozdravljam in ti želim prijeten dan :)
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Strokovnjak odgovarja in svetuje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost