slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
EFECTIN • Strokovnjak odgovarja in svetuje • Psihoterapija forum

EFECTIN

Vprašajte strokovnjaka kako reševati vaše težave z depresijo;
pomoč, svetovanje, predlogi in komentarji terapevtke za vaš primer.

EFECTIN

Odgovor bina123 čet. 14.jul.2011 20.19

Spoštovani,

sem nova na tem forumu in tudi prvič, da me je "doletela" depresija. kakšna dva meseca so se "vlekli" simptomi: pomanjkanje energije, stvari, ki so me včasik veselile me več niso, tudi moji hobiji so mi postali odveč, še vsakodnevna gospodinjska opravila sem opravljala z muko, v službi se komaj prebila, ...ves čas pa ta grozen občutek, kot da sanjam, kot, da nisem v tem svetu,...pa saj sploh ne vem kako bi ga opisala je pa res grozen....
Vse sem probala in na koncu šla do psihiatra, ki mi je postavil diagnozo depresija in predpisal efectin 75 mg, na začeteku dva tedna, po dveh tednih zvišanje doze na 150 mg.
Naj povem da sem se prve dneve jemanja zdravil počutila grozno, še slabše...potem pa tam nekje po 10 ali 12 dan je bilo že bolje ampak še vseeno nisem bila prava jaz. No in zdaj že dva dni jemlem povišano dozo (150 mg ) in se mi spet zdi, da se mi je od tega, časa ko jemlem povečan odmerek zdravil stanje poslabšalo. je to normalno?
Moram povedati tudi, da me še vedno vsak dan (ne ves dan, bolj v dopoldanskem času) spremlja tisti čuden občutek kot, da sanjam, kot, da nisem v tem svetu...popoldan je že bol ok in navadno sem v popoldanskem času tudi že polna energije.
Lepo prosim povejte mi ali je to normalno, da mi še vedno po 16 dneh jemanja efectina stanje ni izboljšalo?
je to normalno, da se mi po zvišani dozi lahko stanje poslabša?
In zanima me ali pozitivni učinki zdravila prinašajo postopne spremembe ali pa pride to dobro počutje kar naenkrat?

Se opravičujem, če sem bila predolga in vse zakomplicirala ampak res me skrbi to moje stanje, kot, da ni in ni konec teh muk.
Najlepša hvala za odgovor.
bina123
 
Prispevkov: 8
Član od: čet. 14.jul.2011 19.51

Re: EFECTIN

Odgovor mateja pet. 15.jul.2011 9.00

Draga Bina!

Efectin je zelo dober in učinkovit antidepresiv, ki ti je že pomagal, saj se počutiš bolje kakor pred terapijo.

Vendar pa antidepresivi ne začnejo delovati takoj, pač pa traja 4-6 tednov, da dosežejo optimalen učinek. Torej vidiš, da si na začetku in da bo z vsakim dnem tvoje počutje boljše.

Terapijo si začela s 75 mg, da postopno zvišuješ dozo. S tem se izognemo stranskim učinkom, ki se lahko pojavijo ob začetku terapije in navadno kasneje izzvenijo. Zdravila omogočijo pacientu, da se lahko začne spopadat z vsakodnevnimi obveznostmi, vzroki za depresijo pa žal ne izginejo s tabletami.

Tvoje počutje (kakor, da sanjaš) pa navajajo tudi nekateri drugi bolniki z depresijo. Osebno bi to razložila, kot, da zaradi skrbi, strahu, žalosti, skratka depresije ... pacient ni v stiku ne sam s seboj ne z okolico, težko se koncentrira in fokusira tako na svoje občutke kakor tudi na delo oz. zunanji svet. Vam pa se je po terapiji že izboljšalo počutje in popoldan ste že v redu. To pomeni, da je terapija učinkovita in da se boste kmalu počutili bistveno bolje.

Depresija pa je običajno odraz našega splošnega počutja, načina življenja in načina, kako zadovoljujemo svoje lastne potrebe. Pogosto gredo depresivni ljudje na psihoterapijo, spremenijo poglede in prepričanja o sebi, o drugih in o življenju na splošno, spremenijo prioritete ... kar posledično pomeni, da spremenijo način življenja in potem ne potrebujejo več zdravil za zdravljenje depresije.

Če imate čas in voljo, vam svetujem obisk pri terapevtu, saj zdravila zdravijo simptome depresije, ne pa vzrokov zanjo.

Želim vam uspešno delo na sebi in uspešno farmakoterapijo.

Če potrebujete še kakšen nasvet, se mirno oglasite.

Pozdrav,

Mateja Miklič, mag.farm
supervizantka psihoterapije
mateja
 
Prispevkov: 35
Član od: sr. 18.avg.2010 15.11

Re: EFECTIN

Odgovor bina123 pet. 15.jul.2011 12.22

Spoštovani,

najlepša hvala za tako izčrpen odgovor. Ja vem, da moram delati na sebi in veliko tega spremeniti, kar pa že tudi v bistvu počnem. Vem, da se nisem imala rada, da sem samo dajal, "stregla" drugim (mislim na moža in otroka...), dajala prednost drugim.. Moram povedati, da že preden sem začela z antidepresivi sem začela z EFT metodo (tapkanjem) najbrž ste že slišali za to in prav s pomočjo te metode sem se nekako dokopala do vzrokov za moje stanje in teh se je nabralo veliko.

Imam pa še eno vprašanje, ti simptomi kot sem vam jih opisala, da se mi zdi kot da sanjam itd....bodo tudi ti s časoma s pomočjo antidepresivov izzveneli? če prav razumem so spremembe postopne, človek se ne počuti kar nenkrat bolje ali?

Upam, da nisem preveč tečna.

najlepša hvala za vse.

Sabina
bina123
 
Prispevkov: 8
Član od: čet. 14.jul.2011 19.51

Re: EFECTIN

Odgovor bina123 pet. 15.jul.2011 12.27

p.s. Kar se pa psihoterapije tiče pa ne vem, če je to to, jaz sem bila pri svojem psihiatru in za tri tedne sem spet naročena. Je to psihoterapija ali so obiski pri psihiatru pogostejši?

Najlepša vam hvala za prijaznost, dandanes je malo takšnih oseb, ki bi ti bile pripravljene tako lepo zadevo obrazložiti kot ste mi jo vi.
bina123
 
Prispevkov: 8
Član od: čet. 14.jul.2011 19.51

Re: EFECTIN

Odgovor mateja pet. 15.jul.2011 14.44

Pozdravljena!

Počutje, ki ga opisujete, bo seveda sčasoma izzvenelo in naenkrat boste ugotovili, da se počutite bolje oz. dobro.

Psihoterapija ni enaka obisku pri psihiatru. psihiater je namreč zdravnik, ki vam postavi diagnozo in predpiše farmakoterapijo (zdravila). Kot rečeno, zdravila ne odpravijo vzroka depresije. Tega se lotite s terapevtom, ki ga običajno obiskujete 1x na teden. Tam se pogovarjata, pregledata način življenja, ki ga živite, predelate možnosti, ki jih imate na voljo, ... predvsem pa pogledate vase , kaj potrebujete in česa ne dobite, kako si lahko to zadovoljite in kaj morate za to narediti in spremeniti.

Delo na sebi je kar naporno, ima pa rezultate. Definitivno je to najbolje naložen čas in denar .. saj boste postali zadovoljna oseba in si boste dovolili tako užitke kot napake. Namreč, psihoterapija ne sodi v zdravstveno zavarovanje in ga zavarovalnica ne krije, plačate ga sami.

Na tem forumu imate kontaktne podatke za tri terapevtke, odvisno od kod ste.

Pogumno naredite nekaj zase.

Pozdrav, Mateja
mateja
 
Prispevkov: 35
Član od: sr. 18.avg.2010 15.11

Re: EFECTIN

Odgovor bina123 pet. 15.jul.2011 15.17

Hvala za odgovor. Vsi psihoterapevti, ki so na vaši strani so malo predaleč zame. Sem iz Pomurja, če poznate v tem kraju kakšnega bi vam bila zelo hvaležna za predlog.
Hvala in lep pozdrav.
bina123
 
Prispevkov: 8
Član od: čet. 14.jul.2011 19.51


Vrni se na Strokovnjak odgovarja in svetuje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov

cron