slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
kdaj je čas, da bivši partner predstavi otroku novo punco? • Ljubezen, partnerski odnosi • Psihoterapija forum

kdaj je čas, da bivši partner predstavi otroku novo punco?

kdaj je čas, da bivši partner predstavi otroku novo punco?

Odgovor Mara sob. 6.nov.2010 12.00

Pozdravljeni! Na forumu se čisto nova, zato upam, da sem vprašanje postavila na pravo mesto. Kot že naslov pove, me zanima, kdaj je čas, da bivši partner predstavi novo punco svojemu otroku? Naj še razložim situacijo; Razšla sva se pred dobrima dvema mesecoma, on pa že živi z drugo žensko v njenem stanovanju. On bi rad otroka (3 leta) predstavil njej, češ da je prijateljica in tako bi lahko otrok tudi prespal pri njima. Meni se to zdi občutno prehitro in po vrhu še bolno, saj otrok še niti ni prav dojel, da atija ni z nama. Ne vem, ampak po moji logiki, je prehitro in najbolj se bojim, da bi to pri otroku pustilo kake posledice! Naj povem, da je bivši partner že prej skakal iz veze v vezo in v nobeni ni zdržal veliko časa, ker po njegovem rabi svobodo. Tako je bilo tudi z nama, po petih letih ga je začelo dušiti. Vedno je najprej poskrbel za vse svoje hobije in prijatelje in tudi priznal, da ni srečen doma, zato si vedno najde nekaj, da gre od doma. Na koncu sva se razšla, saj on ni bil srečen jaz pa že skoraj živčna razvalina, saj sem si želela ljubeče družine, kakršno sem imela tudi sama kot otrok in jo še vedno imam. On je bil otrok ločenih staršev, oče je zdravljen alkoholik, mati je tudi popivala in pogosto menjavala partnerje. Živel ni ravno v najboljših razmerah. Pravijo, če ne greš ko odrasteš v čisto drugo smer, greš pač po isti poti kot tvoji starši. In on je očitno dobil vzorec, saj ni bilo dneva, da ne bi šel v gostilno. No, da ne bom dolgovezila . . . Rekel je naj razmislim, o tem, da bi otrok hodil k njima (v njeno stanovanje) in da bi tudi prespal tam, z njim v drugi sobi, saj bi tako lahko bila več časa skupaj. Po razmisleku, sem rekla, da ne! Da se mi zdi definitivno prehitro, bil je užaljen. Potem mi je spet nekaj reklo, da se bo tako otrok lahko več družil z očetom, saj se ne more potikat 2 uri nekje zunaj in sem mu rekla, da mu jo lahko predstavi, vendar je to vse. Še isti dan mu jo je predstavil kot svojo prijateljico, jaz pa sem se počutila, kot da sem izdala lastnega otroka, da se bošček ne more več zanest name. Sploh ne vem ali ravnam prav ali ne, kaj je najboljše za mojega otroka. Ko sta se vrnila, si je prinesel dve igrači, ki mu jih je kupila "nova punca"! Rekla sem, da je to podkupovanje in tudi je! Odšel je brez besed, kot da se mu godi največja krivica! Vem, da ne morem vplivat na dogodke, ko je otrok z njim. Želim samo, da je otrok srečen in da njegove veze ne bi vplivale na njegova čustva kot so vplivale na bivšega partnerja starševa dejanja.Naj povem, da sva oba stara čez 30. Prosim vas, če mi lahko povete koliko časa rabi otrok, da se normalno vživi v enostarševsko družino in kdaj je čas za spoznavanje novih oseb svojih staršev? Ne vem več kaj je prav in kaj ne, zraven tega pa sem še totalno neodločna oseba! Hvala za vaš čas in odgovor.

LP, Mara
Mara
 
Prispevkov: 1
Član od: sob. 6.nov.2010 11.13

Re: kdaj je čas, da bivši partner predstavi otroku novo punco?

Odgovor Darja sob. 6.nov.2010 15.08

Mara, pozdravljeni.

Odhod enega od staršev iz družine, pomeni za otroka veliko spremembo, včasih tudi travmatsko izkušnjo.
Včasih rečem, da imajo otroci nekakšen prazen »hard disk«, na katerega shranjujejo vse, kar vidijo, slišijo, opazijo. Kolikor sem razbrala iz pisma, ste imeli z bivšim partnerjem težaven odnos, ki pa ga je »spremljal in opazoval« tudi vaš otrok. Zato je včasih za otroka bolje odraščati v enostarševski družini kot v družini, kjer se starša prepirata, ponižujeta, sovražita. Pomembno pa je, da otroku razložite, zakaj je prišlo do sprememb v njegovem življenju ter mu obenem nudite svojo ljubezen in podporo. Da bo vedel, da ste vi zanj tam ter da ne boste odšli nikamor.
Predvsem pa otroku ne govorite, kaj si mislite o njegovem očetu. Čeprav se nam morda včasih to ne zdi, a otroci hitro presodijo, kdo smo in kaj smo. Četudi tega ne smejo ali ne upajo takoj povedati.

Sprašujete kdaj je čas, da bivši partner predstavi novo punco svojemu otroku? Na presojo in odločitev vašega bivšega, kdaj bo svojo novo punco predstavil svojemu otroku, vi ne morete vplivati. Četudi se vam zdi prehitro ali sporno. Posredujete lahko takrat, če se vam zdi, da otroka psihično ali fizično zlorablja oziroma, da so stika z očetom škodljivi za otroka.

Na to, ali bo otrok srečen ali ne, vplivajo številni dejavniki. Ki pa niso odvisni samo od posameznih dogodkov. Verjamem, da ga boste vi imeli radi, skrbeli zanj in mu nudili vse najboljše. In to je največ, kar mu lahko nudite. Občutek, da je ljubljen in sprejet.

Kar pogumno naprej! :)

Lp, Darja
Uporabniški avatar
Darja
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 132
Član od: tor. 13.apr.2010 18.07


Vrni se na Ljubezen, partnerski odnosi

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov