slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
antidepresivi • Zdravila, tablete: antidepresivi, pomirjevala • Psihoterapija forum

antidepresivi

Zdravila za pomoč pri psihičnih težavah.
Zdravljenje depresije, anksioznosti in drugih psiholoških težav z zdravili.
Vprašanja in vaše izkušnje z zdravili, jemanjem, uporabo tablet.

antidepresivi

Odgovor tamara pon. 27.sep.2010 10.00

Pozdravljeni.

Že leta imam težave z depresijo. Jemljem zdravila, vendar se mi zdi, da ni nič bolje. Se lahko z temi zzdravili pozdravi depresijo? Kaki so učinki? In zakaj jih sploh jemati, če ne pomagajo.
Hvala.
Lp, tamara
tamara
 
Prispevkov: 3
Član od: pon. 27.sep.2010 9.54

Re: antidepresivi

Odgovor mateja pon. 27.sep.2010 14.47

Pozdravljeni, Tamara!

Hvala za vprašanje, ki je zelo zanimivo. Očitno ljudje jemljejo tudi zdravila, za katera niso prepričani ali sploh delujejo.
Upam, da bo ta odgovor koristil še kakšnemu od bralcev.

Antidepresive zdravnik predpiše, ko oceni, da ima bolnik depresijo. Vzrokov za depresijo je veliko, eden od njih je tudi znižana koncentracija nevrotransmitrov (kemične snovi) v možganih. Dokazano je namreč, da je pri depresivnih bolnikih znižana koncentracija npr. serotonina (laiki ga imenujejo tudi "hormon sreče). Antidepresivi zvišajo koncentracijo le-teh in tako izboljšajo razpoloženje bolnika.

Torej zdravila pomagajo, ker vzpostavijo normalno ravnotežje transmitrov v možganih. Pogosto pa to ni dovolj za odpravo depresije (ozdravitev), le "pomaga" bolniku, da se lažje sooča z vsakodnevnimi težavami.

Pri vas, ki že nekaj let jemljete antidepresivno terapijo, je razlogov za neučinkovitost lahko več:
- neprimerno zdravilo (pri vas neućinkovito)
- neprimerna doza terapije (običajno prenizka doza)
- neredno jemanje

Pogovorite se s svojim zdravnikom in mu povejte, da terapija ni učinkovita. Verjetno vam bo zamenjal zdravila ali pa povečal dozo.

Antidepresivna terapija je torej podlaga, da lažje rešujemo vsakodnevne težave. Samo z zdravili pa se naše življenje ne more izboljšati. Spremeniti moramo tudi nekatere vrste vedenja, mišljenja in čustvovanja, da se lažje in trajno izvlečemo iz depresije. Za to pa običajno potrebujemo pomoč, saj delo na sebi ni enostavno.

Vsekakor vam svetujem, da si poiščete pomoč in se posvetite delu na sebi. Za depresivne ljudi je značilno, da imajo o sebi precej slabo mnenje, da je zanje življenje težko in da se jim zdijo drugi ljudje boljši in bolj uspešni. Nekateri depresivni celo razmišljajo o nesmiselnosti življenja in lastni nemoči. Vzroki takih misli in življenjskih prepričanj pa segajo večinoma v otroštvo, kjer so bila ta prepričanja sprejeta in so bila za tisti čas tudi učinkovita. V odrasli dobi pa se izkaže, da nas prepričanja iz otroštva lahko močno ovirajo in nam slabšajo samopodobo in znižujejo kvaliteto življenja.

Najlaže boste delali na sebi, če obiščete psihoterapevta, ki vas bo vodil preko težav in prepričanj in bosta skupaj poiskala nove odločitve, ki vam bodo precej olajšala življenje. Ob psihoterapiji postanejo ljudje bolj zadovoljni in lahko trajno spremenijo prepričanja, ki so bila zanje do sedaj ovira. Seveda je potrebna motivacija (pripravljenost) za tako delo na sebi.

Žal je potrebno psihoterapevta plačevati, saj ne obvezno ne dodatno zdravstveno zavarovanje ne pokrivata tega stroška. Pogosto se znajdemo v situaciji, ko moramo oceniti, kaj se nam finančno splača in kaj ne. Tako je tudi s stroškom terapije pri terapevtu. Osebno menim, da je "strošek", ki izboljša kvaliteto našega življenja, majhen v primerjavi s težavami in žalostjo, ki jo dnevno prenašamo, če si ne pomagamo.

Najučinkovitejša terapija je 1x na teden eno uro. Dolžina trajanja terapije pa je odvisna od težav in želja po spremembi.To ocenita skupaj klient in terapevt.

Na našem forumu imate pod rubriko "individualno svetovanje" seznam terapevtov, ki jih lahko pokličete in z veseljem vam bodo pomagali. Če pa so vam Ljubljana in Obala predaleč, si poiščite terapevta v svoji bližini.

Želim vam uspešno delo na sebi in učinkovito odpravljanje depresije.
Lep pozdrav, Mateja
mateja
 
Prispevkov: 35
Član od: sr. 18.avg.2010 15.11

Re: antidepresivi

Odgovor tamara pon. 27.sep.2010 18.22

Najlepša hvala za odgovor.
Lp, tamara
tamara
 
Prispevkov: 3
Član od: pon. 27.sep.2010 9.54


Vrni se na Zdravila, tablete: antidepresivi, pomirjevala

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov