mikimiska je napisal/-a:Caw!
Imam težave s sostanovalci!
Lastnik stanovanja nam je določil da naj se ne bi tuširali zvečer po enajsti uri in zjutraj do 8 ure.
Eden izmed sostanovalcev se redno tega ne drži.
Že večkrat sem ga "zalotila", pa [ seved anič nisem rekla ne njemu, ne komu drugemu.
Prejšnji teden se jih jeveliko zbralo v vrsti za kopalnico in jaz sem prišla na vrsto komaj kako minuto do 23.
Ob 23 in minuta in pol je prav toti sostanovalec začel jezno trkat na vrata, da je pozno in da "on ne bo čistil za menoj ,ter naj da sama počistim". Bil je pa zelo grob in neprijeten. Pred menoj so pa bili sami moški, jaz sem pa ta dan res rabila kopalnico, no.
Jaz sem pač odgovorila da itak nikolinihče za menoj ne mora čistit in da ne vidim problema. Jaz sem se zvečer potožila hišniku. Tudi temu sostanovalcu sem odgovorila. Žalila pa nisem.
Drugo jutro, pa še potem nekaj dni zaporedoma, isti sostanovalec se še vedno komotno tuširal pred 8 uro.
Zaradi tega kar se je zgodilo, isti sostanovalec me je nehal pozdravljat. Ko je pa za večrejo delil mleko, nalil ga je dvema moškima sostanovalcema, ki sta sedela skupaj s menoj za mizo, meni pa ne. Mleka je pač bilo malo, lahko ga ne bi bilo dovolj za vse.
Jaz sem pač molčala, nič nisem ugovarjala in nič nisem iskala.
Zdaj pa mene zanima ena stvar:
Kot prvo, sostanovalec je moški.
Kot drugo, ženske včasih rabimo kopalnico, pa tudi samo minuta prek enasjto je bila, kar lahko vsaka ura tudi enako ne kaže.
Kot tretje, sostanovalec je tujec.
Kaj lahko prosim za mnenja, kaj naj bi bila s moje - pa tudi s njegove strani, najbolj ustrezna reakcija?
LP, mm
Pozdravljena!
Zdi se, da si v precej neprijetni situaciji, in razumem tvojo frustracijo glede nespoštovanja pravil ter vedenja sostanovalca. Njegovo vedenje, ko je jezno trkal na vrata in se obnašal grobo, je nesprejemljivo. To, da te je ignoriral pri pozdravih in deljenju mleka, prav tako nakazuje pasivno-agresivno vedenje, kar lahko le dodatno oteži skupno življenje.
Res je, da so pravila glede uporabe kopalnice jasna, vendar je pomembno, da smo vsi nekoliko prilagodljivi, še posebej v primeru, ko si bila v vrsti in si vstopila tik pred enajsto uro. Njegov odziv na tvojo uporabo kopalnice ob tako kasni uri ni bil upravičen, saj si imela pravico, da se tuširaš, še posebej, ker si bila na vrsti. Čas, ki ga ješ v kopalnici, ni bistvena kršitev pravil, če si se pravilno držala vrste.
Glede tega, kako naprej, bi bil odprt in miren pogovor lahko eden izmed najboljših pristopov. Zdi se, da so se med vama nabrale neizrečene frustracije. Morda bi bilo koristno, če bi se ob mirnem trenutku poskušala pogovoriti z njim. Lahko mu mirno razložiš, da si bila razočarana zaradi njegovega vedenja in da je v vrstnem redu za kopalnico pomembno spoštovati druge. Tak pogovor lahko pomaga razjasniti situacijo in morda celo izboljšati vajin odnos.
Sicer pa je možno, da bo sostanovalec z nadaljnjim ignoriranjem in pasivno-agresivnim vedenjem le še povečal napetosti. V takem primeru bi bilo dobro, da se obrneš na lastnika stanovanja ali hišnika, da te težave razrešijo. Najboljše je, da se osredotočiš na svoje počutje in se trudiš ostati mirna in spoštljiva, kljub težavam, ki jih imaš s sostanovalcem. Verjamem, da boš našla način, kako se spoprijeti s situacijo. Lep pozdrav!