slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Misli o samomoru • Strokovnjak odgovarja in svetuje • Psihoterapija forum

Misli o samomoru

Vprašajte strokovnjaka kako reševati vaše težave z anksioznostjo;
pomoč, svetovanje, predlogi in komentarji terapevtke za vaš primer.

Misli o samomoru

Odgovor svetlan pet. 23.jun.2023 16.19

Že več let imam težave z strašljivimi mislimi. Pred nekaj meseci je moj prijatelj delal samomor, ni mu uspelo, ampak je pristal na psihiatriji. Vedno je bil vesel, normalen, mel je punco in malega otroka. Že od tega naprej se sprašujem, kako je možno, da se kar naenkrat hočeš ubiti. Ali se lahko to vsakemu zgodi? Kar naenkrat, kar en dan? Zdaj akr naprej razmišljam kaj če se bo to zgodilo tudi meni. Tudi jaz imam družino, kaj če se mi naenkrat utrga in recimo skočim pod vlak ali pa zavijem v levo z avtom ali pa iz kje skočim... Ali je to možno?
Ko se kam peljemo z družino, kar od nekod pridejo misli, da se bom ubil. Kaj, če se ne bom mogel več kontrolirati, kaj če si kar na lepem nekaj naredim. Ves čas to premišljujem in vedno bolj me je strah. Ne morem si predstavljati, da kdo lahko kaj takega naredi svoji družini, kaj bi bilo z mojimi otroki. Zadnje čase zaradi teh misli tudi težko zaspim. Res me je groza. Ali se še komu kaj takega dogaja? kako si pomagate?
svetlan

Član od: tor. 2.jan.2018 13.13

Re: Misli o samomoru

Odgovor Nevenka pon. 26.jun.2023 12.56

Pozdravljeni,

najprej se morate zavedati, da so to samo misli, ki nimajo nobene povezave z resničnostjo. Ne more se vam "kar utrgati" ali kaj podobnega, ne boste kar naenkrat uničili sebe, to se ne dogaja, razen, kadar smo pod vplivom nekaterih nevarnih drog. Takšne samomorilne misli so zelo pogoste pri ljudeh, ki imajo težave z anksioznostjo in velikokrat se začnejo podobno kot pri vas. Slišite, da je nekdo naredil samomor in naenkrat se vam zdi, da bi se to utegnilo zgoditi tudi vam. Gre samo za obsesivne misli, za katere se zdi, da jih moramo kar naprej vrteti, da nas strašijo. Torej: pomembno se je zbuditi sredi teh misli in reči nekaj takega: "Ne bom se več strašil, to so samo misli, ki jim ne bom več nasedal." Predstavljajte si, da je to teka tečna radijska frekvenca, ki se vrti nekje pri sosedih, in jo poskusite čim bolj ignorirati. Naj se vrti, nič se ne bo zgodilo.
Opazili boste, da je misli več v bolj stresnem obdobju. Lahko vas skrbi služba, finance, partnerka, karkoli..., pa se naenkrat začnejo vrteti misli o samomoru. Poskusite ugotoviti ali si sproti pisati, kaj vas zares obremenjuje in se zavedajte, da so te misli samo simptom, ki vas straši.

Miren dan vam želim
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize

Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: Misli o samomoru

Odgovor jakabasej9 pon. 22.jan.2024 5.10

Nevenka je napisal/-a:Pozdravljeni,

najprej se morate zavedati, da so to samo misli, ki nimajo nobene povezave z resničnostjo. Ne more se vam "kar utrgati" ali kaj podobnega, ne boste kar naenkrat uničili sebe, to se ne dogaja, razen, kadar smo pod vplivom nekaterih nevarnih drog. Takšne samomorilne misli so zelo pogoste pri ljudeh, ki imajo težave z anksioznostjo in velikokrat se začnejo podobno kot pri vas. Slišite, da je nekdo naredil samomor in naenkrat se vam zdi, da bi se to utegnilo zgoditi tudi vam. Gre samo za obsesivne misli, za katere se zdi, da jih moramo kar naprej vrteti, da nas strašijo. Torej: pomembno se je zbuditi sredi teh misli in reči nekaj takega: "Ne bom se več strašil, to so samo misli, ki jim ne bom več nasedal." Predstavljajte si, da je to teka tečna radijska frekvenca, ki se vrti nekje pri sosedih, in jo poskusite čim bolj ignorirati. Naj se vrti, nič se ne bo zgodilo.
Opazili boste, da je misli več v bolj stresnem obdobju. Lahko vas skrbi služba, finance, partnerka, karkoli..., pa se naenkrat začnejo vrteti misli o samomoru. Poskusite ugotoviti ali si sproti pisati, kaj vas zares obremenjuje in se zavedajte, da so te misli samo simptom, ki vas straši.

Miren dan vam želim
Nevenka

Čutim, da se soočate s težavnim obdobjem in mislim, da bi bilo zelo koristno, če bi poiskali pomoč pri strokovnjaku, kot je terapevt ali psiholog.
jakabasej9

Član od: pon. 22.jan.2024 5.05

Vrni se na Strokovnjak odgovarja in svetuje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov