slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Težave s spanjem zaradi socialne aksioznosti? • Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje • Psihoterapija forum

Težave s spanjem zaradi socialne aksioznosti?

Stanje živčne napetosti: tesnobnost, trema, napetost, živčnost, strah, zaskrbljenost ...
generalizirana anksiozna motnja, socialna anksioznost, posttravmatska stresna motnja (PTSM), obsesivno kompulzivna motnja (OKM) ...

Težave s spanjem zaradi socialne aksioznosti?

Odgovor Gecko99 sr. 22.sep.2021 2.30

Pozdravljeni, ker nisem dober pri pisanju bom moj problem opisal v vrsticah.
Prosil bi samo za “quick fix” Kaj narediti v čimkrajšem času saj premalo spim že več let in tega slabega občutka ter zdravstvenih težav zaradi pomanjkanja spanja več nemorem prenašati.

Socialna anksioznost povezana s nespanjem?
22.9.2021 ; 02:13

Po zapiranju oči:
- razmišljam o fakulteti. Kaj se bo zgodilo, ko prvič spoznam moj razred? Ali bom sprejet v družbo? Se bom moral braniti pred ustrahovanjen kot v preteklosti?
- razmišljam o mozoljih na glavi zaradi katerih sem izgubil veliko las in postal plešast na zadnjem delu glave (za stanje sem si kriv sam, saj si nisem upal pravočasno iti do osebnega zdravnika ali kogarkoli za nek čas)
- razmišljam o vožnji avta - Imam strah izgube nadzora avta in strah “zamišljenosti”, ko sem za volanom zaradi pomankanja spanja
- razmišljam o moji spolni usmerjenosti (lgtb) in kako si ustvarit življenje v homophobični državi (plus konstanten konflikt znotraj sebe saj se po tiho sprašujem, če sem normalen kljub temu, da si pravim, da sem - že dolgo časa in žal ne pomaga)




p.s mogoče je tudi pomembno dodati, da bom skoraj star 21 in zadnje leto sem delal od doma in v roku zadnjih 12 mesecev iztopil iz hiše samo ca. 30 krat, kjer sem se videl samo s svojimi starši.

Lp.
Gecko99
 
Prispevkov: 1
Član od: sr. 22.sep.2021 1.49

Re: Težave s spanjem zaradi socialne aksioznosti?

Odgovor Nevenka pet. 24.sep.2021 10.54

Pozdravljen na našem forumu,

težav, ki jih opisuješ, žal ni možno rešiti v "najkrajšem možnem času" in tudi ni preprostih nasvetov zanje. Tvoja socialna anksioznost ima svoje vzroke, saj praviš, da si bil v preteklosti ustrahovan, verjetno si imel precejšnje težave z vrstniki. Poleg tega je prav gotovo res, da je odziv nekaterih na drugačno spolno usmerjenost lahko problematičen in zastrašujoč za nekoga, ki je že tako ali tako negotov s svojo podobo.
Razumem, da te skrbi, kako se boš vključil med nove vrstnike na faksu, saj imaš veliko slabih izkušenj. Treba je vedeti, da so ljudje na faksu odrasli in se obnašajo bolj zrelo kot otroci v srednji in osnovni šoli, tako da bo verjetno vse ok. Kljub temu pa ti nihče ne more izbrisati slabih izkušenj in ustrahovanja, ki si ga prestal v preteklosti. Zato je normalno, da te je strah.
Nespečnost torej ima svoj vzrok in ne moreš začeti pri reševanju težav s spanjem, ampak pri vzrokih. Če seveda že zelo dolgo ne spiš in posledično zaradi tega tudi ne funkcioniraš, je možnost, da obiščeš osebnega zdravnika ali psihiatra, da ti napiše zdravila proti nespečnosti, ki bodo verjetno malo olajšala tudi tvoje fobije. Kljub temu pa to ni zdravilo na dolgi rok. Tako da bi ti res priporočila psihoterapijo, v začetku verjetno individualno, kasneje pa tudi priključitev kakšni skupini. Če pa se ti zdi, da se zmoreš v skupino vključiti že zdaj, se lahko pridružiš našim srečanjem skupine preko Zooma, ki se začnejo 4.10.ob 19.00. Srečanja bodo brezplačna.

Miren dan ti želim
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov