slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
nespečnost • Strokovnjak odgovarja in svetuje • Psihoterapija forum

nespečnost

Vprašajte strokovnjaka kako reševati vaše težave z anksioznostjo;
pomoč, svetovanje, predlogi in komentarji terapevtke za vaš primer.

nespečnost

Odgovor jasnana sob. 24.jul.2021 20.23

Pozdravljeni,

spet jaz... Zadnjič ste mi pomagali z mojim cmokom v grlu, res je bilo boljše, ko sem upoštevala vaše nasvete. Nekaj časa sem se res super počutila. V začetku julija smo bili na počitnicah na morju. Že prvo noč sem slabo spala in se neprestano zbujala. Naslednjo noč je bilo še slabše, potem pa se je to nadaljevalo. Mislila sem, da bo bolje, ko pridemo domov, pa ni bilo. Zdaj me je strah že vsake noči in dejansko zelo malo spim. Najprej ne morem zaspati, če pa mi to že uspe, se kar naprej zbujam. Zvečer se zelo trudim, da se umirim, meditiram... Poskusila sem že vse znane tehnike za umiritev in pripravo na spanje, pa nič. Bojim se, da bom zaradi nespanja zbolela, da bom tako utrujena, da ne bom zmogla službe in obveznosti. Ne vem več, kaj še lahko naredim. lepo prosim za kakšen nasvet.

Hvala
jasnana
 
Prispevkov: 5
Član od: tor. 21.jan.2020 15.39

Re: nespečnost

Odgovor Nevenka tor. 27.jul.2021 15.51

Pozdravljeni,

pri vas je nespečnost zdaj zamenjala cmok. Pri anksioznosti se zelo pogosto dogaja menjavanje simptomov, najprej čutimo npr. tesnobo, ko se te nehamo bati, se pojavi glavobol, pa cmok, pa mravljinci, nespečnost, nemir..., karkoli pač, simptomov anksioznosti je neskončno. Tako kot ste uspeli premagati ali bolje rečeno sprejeti cmok, pa je potem izginil, naredite zdaj z nespečnostjo. Pa kaj, če nekaj časa slabo spite ali skoraj nič ne spite... Nič vam ne bo.

Nikar ne berite člankov na spletu o tem, kako nujno je, da dovolj spimo in kaj vse se nam lahko zgodi, če ne. Takšna anksiozna nespečnost je popolnoma nenevarna. Saj včasih, ko smo bili mladi, smo bili tudi lahko nekaj noči zaporedoma pokonci, pa imeli popolnoma neurejen bioritem in čisto vsi smo preživeli. Pa npr. mlade mamice, predstavljajte si, da bi imeli npr pet otrok zaporedoma, najbrž kar nekaj let skupaj ne bi preveč dobro spali ali pa skoraj nič, če bi bili otročki bolj zahtevni. Pa vam nihče ne bi rekel, da je to nevarno, kajne?

Torej: nič se vam ne more zgoditi. Verjamem pa, da je malo neprijetno. Ampak to lahko spremenite. Odločite se, da se boste ponoči imeli fajn kljub temu, da ne spite. Berite kakšno dobro knjigo, glejte filme, serije, počnite nekaj, za kar drugače nimate časa. In opustite kakršnekoli priprave na spanje. Manj ko se ukvarjate s tem, bolje bo. In nikar ne štejte ur, ki jih prespite ali prebedite. To je popolnoma nepomembno. Če ponoči ne morete spati, ne čakajte in ne trudite se, da boste zaspali, ampak čim prej začnite početi kaj luštnega. In predvsem se ne sekirajte, tudi to bo minilo, brez skrbi.

Vse dobro vam želim
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 689
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Strokovnjak odgovarja in svetuje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov

cron