slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Palpitacije in anksioznost • Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje • Psihoterapija forum

Palpitacije in anksioznost

Stanje živčne napetosti: tesnobnost, trema, napetost, živčnost, strah, zaskrbljenost ...
generalizirana anksiozna motnja, socialna anksioznost, posttravmatska stresna motnja (PTSM), obsesivno kompulzivna motnja (OKM) ...

Palpitacije in anksioznost

Odgovor Sasae čet. 8.jul.2021 14.00

Pozdravljeni,
imam panično motnjo in anksioznost. Ves čas sem v nekem krču, strah me je vsake malenkosti odkar je partner doživel anafilaktično reakcijo. Vsak stres me potolče. Imam nenormalno tesnobo, ni dneva da ne bi imela simptomov in napada tesnobe. Sem zelo aktivna, delam več stvari hkrati in imam tri najstnike. Pred nekaj dnevi sem prvič dobila napad tahikardije in ekstrasistol na vsak drugi, tretji utrip. Grozno sem se ustrašila in jasno takoj na urgenco. Naredili so mi ekg, kjer so bile ekstrasistole in prehiter utrip to je vse. Zdravnica je rekla, da je od stresa, mi dala Concor najmanjšo dozo in Apaurin ter me poslala domov. Rekla je da kardiologa ne rabim. Minilo je po 24 urah. Sedaj me je pa grozno strah teh ponovitev in ravno danes sem doživela eno tako. Spet enako kot zadnjič in spet totalna panika. Vzela sem Helex 0, 25 mg in se je umirilo. Sedaj pa res ne vem ali je vse skupaj psiha? Sem pa res živčna razvalina. Že zjutraj se tresem ko vstanem in me je strah kako preživeti dan. Apetita nimam, preden zaspim imam občutek kot da bom padla v nezavest in potem se v paniki čisto zbudim. Imam pa res stresno obdobje že par let. Sedaj ko jemljem Concor me je spet strah, da se mi bo pritisk in utrip znižal preveč in bom umrla pa ne bo nihče opazil.
Sploh ne vem več kaj naj naredim? Grem h kardiologu?
Hvala za kakršenkoli nasvet.
Lp.
Saša
Sasae
 
Prispevkov: 2
Član od: sr. 14.sep.2016 12.00

Re: Palpitacije in anksioznost

Odgovor Nevenka sr. 14.jul.2021 15.52

Pozdravljeni,

pri vas gre za tipično anksioznost oz tesnobo. Lahko greste sicer h kardiologu, mogoče boste potem bolj mirni. Včasih namreč rabimo potrdilo zdravnika, da nam res nič ni, čeprav pri anksioznosti to navadno zaleže največ za nekaj dni, potem pa usmerimo pozornost na drugo stvar v telesu in začnemo skrbeti zaradi tega.

Pri dolgotrajnem stresu potrebujemo samo sprožitelja, v vašem primeru partnerjev anafilaktičen šok, pa se lahko zavrtimo v krogu tesnobe, paničnih napadov in različnih telesnih znakov anksioznosti.

Predvsem je potrebno spremeniti način življenja, ga umiriti, poenostaviti, dati proč čim več stvari, ki niso nujne in vas obremenjujejo. To ne gre čez noč, potrebujete nekaj ljubeče potrpežljivosti sama s sabo. Zagotavljam vam, da vam od tesnobe ne bo nič. Znaki panične in anksiozne motnje so vedno takšni, da mislimo, da umiramo, zgodi se pa nič. Tako da ste lahko popolnoma mirni, tudi od Concorja vam ne bo nič, je pa tipično za tesnobo, da se bojimo dobesedno vsega in se ves čas samo opazujemo. Videli boste, da se bo tesnoba nekoliko umirila, če boste uspeli kakšne dva dni malo bolj mirno živeti. Včasih pomaga dopust, za tiste, ki pa so nav ajeni neprestane aktivnosti, pa je lahko na dopustu še slabše, saj imajo več časa za opazovanje simptomov.

Če je le možno, bi bilo dobro poiskati psihoterapijo, sami boste verjetno težko zmogli pot iz tega strahu. Če želite, se lahko oglasite tudi pri meni, v živo ali online.

Čim bolj miren dan vam želim
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost