slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Strah pred shizofrenijo • Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje • Psihoterapija forum

Strah pred shizofrenijo

Stanje živčne napetosti: tesnobnost, trema, napetost, živčnost, strah, zaskrbljenost ...
generalizirana anksiozna motnja, socialna anksioznost, posttravmatska stresna motnja (PTSM), obsesivno kompulzivna motnja (OKM) ...

Strah pred shizofrenijo

Odgovor Lelly sr. 14.apr.2021 5.20

Pozdravljeni

Junija bo 3 leta od kar uspešno premagujem OBSESIVNE MISLI,RUMINACIJE in vse telesne simptome ki spadajo zraven.
Prejemala sem terapijo AD zaradi dobrega počutja in obetavnih pogledov v bližnjo prihodnost sem na podlagi psihiatrovega mnenja te opustila. 3 tedne je bilo kar fajn zadne dni pa me zelo zdeluje strah pred shizofrenijo. Misli in besede ki sem ji prebrala ob tej bolezni po internetu kar same butajo vame počutim se nenormalno sprašujem se če drugi vidijo da nisem ok in ali si mislijo o meni da sem čudna. Delam v frizerskem salonu in ko sem na delovnem mestu ali kakorkoli zaposlena je vse normalno ko pa želim malo posedeti ali oddremati sladkih 15 minutk se pa začne. Preganjajo me misli, občutki da nisem normalna sprasujem se kaj bo z mano če zbolim. Psihiater zagotavlja da nimam psihoze prav tako moji bliznji ki vedo , da me je strah. Meni pa vse te potrditve še vedno niso dovolj.
Je kdo s takšno težavo? Kako iz tega?
Lelly
 
Prispevkov: 2
Član od: sr. 14.apr.2021 5.08

Re: Strah pred shizofrenijo

Odgovor Nevenka sr. 14.apr.2021 20.38

Pozdravljena na našem forumu, Lelly.

Vaš strah pred psihozo je samo oblika anksioznosti, oz. spet en nov strah. Pravite, da zdaj uspešno obvladujete telesne simptome in ruminacije. Navadno je pri anksioznosti tako, da se najprej pojavi ena težave, npr. nekakšen telesni simptom, ki izzveni, ko se pojavi drug simptom, npr. neka vsiljiva misel ali drugačen telesni simptom. Zdravila so samo blažilec vsega tega in dejansko pomagajo, ko jih jemljemo. Ko pa z jemanjem prenehamo, se v večini primerov težave vrnejo. Simptomi so lahko enaki kot pred jemanjem zdravil, lahko pa se spremenijo. No, vam je pač na misel prišel strah pred psihozo. Verjetno ste na spletu prebrali kakšen grozen opis, pa se je strah pojavil.

Psihoze prav gotovo nimate, zanjo je navadno značilno, da težave najprej opazijo drugi, ne pa sam bolnik. Bolniki nimajo strahu pred psihozo, samo ostali okoli njih opazijo njihovo nenavadno vedenje. Je pa ogromno ljudi z običajno anksioznostjo, ki jih je strah, da imajo psihozo. In takšni ste tudi vi.

Verjetno ste AD opuščali prehitro, opuščati jih je treba res zelooo počasi in morda nekaj časa ostati na kakšnem manjšem odmerku zdravila. Če bodo misli prehude, bi bilo mogoče dobro poklicati psihiatra in vprašati, če bi bilo smiselno spet začeti z AD, tokrat z minimalnim odmerkom in na tem ostati. Vsekakor pa vam obenem priporočam tudi psihoterapijo - predvsem pa NOBENEGA BRSKANJA PO SPLETU V ZVEZI S SIMPTOMI.

Miren večer vam želim
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: Strah pred shizofrenijo

Odgovor Lelly čet. 15.apr.2021 10.03

Hvala vam za izčrpen odgovor.
Ja zdravila sem sigurno prehitro opustila. Morala bi počasi. 3x pozabila vzeti potem pa je ostalo tako. Psihiater svetuje da se malo potrudim brez zdravil ker meni da zmorem prav tako domači ,ki mi stojijo ob strani.
Prebrala sem da oni mislijo da se določene stvari dogajajo zaradi njih , da jih bo kdo poškodoval da jim prisluškujejo , zasledujejo itd. Vse to sedaj mislim tudi jaz če nisem dovolj zaposlena. Prav pojavi se mi fotospomin spletne strani kjer sem to prebrala.
Prosim povejte mi kam se lahko obrnem za psihoterapijo?
Vsak drugi že zna nekaj svetovati pa zdraviti itd. zato ne vem koga izbrati itd.
Lelly
 
Prispevkov: 2
Član od: sr. 14.apr.2021 5.08

Re: Strah pred shizofrenijo

Odgovor Nevenka čet. 15.apr.2021 10.40

Za psihoterapijo mi pišite na mail: breznik.nevenka@gmail.com. Terapije trenutno potekajo online.

Lep dan
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov

cron