slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Šibke noge • Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje • Psihoterapija forum

Šibke noge

Stanje živčne napetosti: tesnobnost, trema, napetost, živčnost, strah, zaskrbljenost ...
generalizirana anksiozna motnja, socialna anksioznost, posttravmatska stresna motnja (PTSM), obsesivno kompulzivna motnja (OKM) ...

Šibke noge

Odgovor svetlan sob. 16.maj.2020 16.06

A mi kdo lahko pove, zakaj se mi včasih zgodi, da imam šibke noge, take čudne brez moči. Zdi se mi da se bom kar sesedel. Ni vedno tako, včasih je čist ok, ampak kadar začutim da so šibke, me postane zelo strah. Kar naprej si zmišljujem različne bolezni. Ne upam si iti nikamor k zdravniku ker me je strah kakšne strašne diagnoze. Ves čas samo še to razmišljam in se opazujem. Nekaj časa sem iskal po internetu, zdaj me je tudi tega že strah.
zadnjič se mi je zgodilo v trgovini, nekaj sem iskal v enem centru, pa sem naenkrat začutil totalno šibkost v nogah. Saj potem je bilo kmal boljš, ampak ustrašil sem se ful. A je možno, da je to od psihe?

A se to še komu dogaja?
svetlan
 
Prispevkov: 5
Član od: tor. 2.jan.2018 13.13

Re: Šibke noge

Odgovor Nevenka pon. 18.maj.2020 16.33

Pozdravljen,

šibkost oz. nekakšna nemoč v nogah je zelo pogost znak anksioznosti. Saj že pregovor pravi, da : "ga je bilo tako strah, da so se mu noge zašibile". Zares je v nogah lahko občutek nemoči, vendar se zaradi tega nič ne zgodi. Nikoli npr. ne pademo po tleh ali kaj podobnega, čeprav je občutek lahko prav takšen.

Občutek šibkosti lahko začutimo za trenutek, lahko pa traja dlje časa, vsekakor pa je nenevaren. Prav nič se vam ne bo zgodilo. Navadno se, ko začutimo šibkost, začnemo še bolj truditi, da bi imeli vse pod kontrolo, to pa včasih občutek nemoči še poveča.

Vem, da to ni najlažje, vendar bi bilo idealno, če bi lahko ta občutek ignorirali, se nekako navadili nanj in s tem svojim možganom sporočili, da ni nevaren. Včasih je potrebno biti kar potrpežljiv, da se ta šibkost umakne. Mogoče boste začutili, da se bolj izrazi ob priložnostih, ki se vam zdijo bolj »nevarne« ali »breizhodne«, npr. v trgovini v vrsti, nekje v množici, mogoče med ljudmi, kjer bi vas bilo sram, če bi pokazali, da imate težave... Včasih pa tudi takrat, ko smo sami, še posebej, če je naš glavni strah, da bomo padli skupaj in nam nihče ne bo mogel pomagati.

Najbolje bi bilo, da bi takrat, ko začutite, da noge postajajo šibke, ostali s tem občutkom in predvsem ne pobegnili iz situacije. Saj imate v bistvu skoraj vedno na razpolago SOS možnost: počepnete, popijete malo mrzle vode ali se kam vsedete, če je možno. Idealno je, da vztrajate v stoječem položaju, saj se vam nič ne more zgoditi, zaradi vašega boljšega občutka, pa je dobro, da se zavedate teh možnosti. In potem se res ne more nič zgoditi, kajne?

Vse dobro vam želim
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov