slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
ne zmorem več • Depresija • Psihoterapija forum

ne zmorem več

Depresija - depresivna motnja razpoloženja - "depra";
trajnejše stanje potrtosti, žalosti, nemoči, nihanja razpoloženja ...

ne zmorem več

Odgovor mija ned. 19.apr.2020 16.18

Že tri tedne sem na bolniški, ker preprosto ne zmorem več. Pa mi tudi to ne pomaga. Utrujena sem, vse me boli, samo spala bi, ampak ne morem, ker moram skrbeti za sina. Sin je star 12 let in ker so zdaj šole zaprte, doma. Nikoli mu ni šlo prav dobro v šoli, zdaj pa se mu sploh nič ne ljubi. Površen je in se težko skoncentrira. Pri vsaki nalogi naredi ogromno napak, spušča stvari. Zato moram biti ves čas zraven. To me ubija. Neprestano se kregava. Včasih pravi da ga naj že pustim na miru in da bo sam delal vse, ampak jaz ne zmorem. Strah me je da bo kaj pozabil, naredil narobe. Zato sem ves čas živčna, zvečer pa se zrušim na posteljo. Boli me hrbet, še posebej zgornji del, tako da se težko premikam. Moja zdravnica misli, da se zmišljujem in tudi mene je že sram. Ampak ne morem delati, res ne. Dala mi je Asentro, pa ne vem, če mi kaj pomaga. zdi se mi, da sem še bolj utrujena, pa jo jem že drugi teden. Ne morem si privoščiti psihoterapije, pa vem, da bi jo najbrž rabila. Zato lepo prosim za kakšen nasvet.
mija
 
Prispevkov: 7
Član od: čet. 21.dec.2017 7.34

Re: ne zmorem več

Odgovor Nevenka sr. 22.apr.2020 17.53

Pozdravljeni,

Pravite, da vas trenutno najbolj obremenjuje delo s sinom. Sin, kot ste napisali, ni star 7 let, temveč 12, kar pomeni, da bi lahko večino stvari za šolo naredil tudi sam. In mislim, da on to ve, zato vas tudi prosi za malo zaupanja. Kaj pa se lahko zgodi? Morda bo kaj pozabil, ne bo naredil domače naloge, česa se ne bo naučil... In kaj potem? Mogoče bo dobil slabo oceno. In kaj potem? Zdi se, da se vam to zdi konec sveta. Saj to ni vaša šola, ampak njegova. Vi ste svojo že dokončali, pa verjetno nihče ni takole stal ob vas kot stojite vi ob sinu. Zakaj mislite, da je manj sposoben, kot ste bili vi? S tem, ko ga ves čas kontrolirate, mu obenem tudi neprestano sporočate, da ni dovolj zrel, dovolj pameten, dovolj sposoben..., da bi poskrbel za svoje naloge in učenje. In ta sporočila gredo potem z njim naprej.

Velikokrat dobim na terapijo mlade fante in punce, s katerimi so se starši učili, namesto njih delali naloge, se namesto njih odločali. In kaj je zdaj njihov problem? Preprosto se ne znajo odločati sami. Ne vedo, kaj bi radi, kaj jim je všeč in vsak, najmanjši stres jih požene v veliko stisko.

Cilj staršev naj bi bil, da svojega otroka naučijo samostojnosti, odgovornosti, predvsem pa, kako poskrbeti zase. To ne pomeni, da mu ne pomagate, kadar česa ne razume in vas prosi za pomoč. Pomeni pa, da je večino stvari zmožen narediti sam. Če pa ni, bo pač dobil slabo oceno – in bo zanjo tudi nosil odgovornost in posledice.

To, da vas vse boli, samo odraža, da delate nekaj preko sebe, nekaj, kar vam je v veliko breme, večje, kot ga lahko prenašate. Namesto za sina boste morali poskrbeti zase in to vsaj tako skrbno kot zanj. To pomeni dovolj počitka, telesnega in umskega, dobra, zdrava hrana, nekaj gibanja na soncu, kolikor vam energija dopušča, predvsem pa tiste stvari, ki jih radi počnete. Predstavljajte si, da je vsak od nas nekakšen sodček z energijo, Na vrhu je dotok energije, spodaj pa energija odteka. V vašem primeru je odtok mnogo večji kot dotok in nujno je potrebno, da poskrbite, da se boste začeli spet polniti.

Asentra bo pomagala, ampak rabi čas, antidepresivi navadno začnejo prijemati po treh tednih, prej pa zna biti vse še slabše. Normalno je, da ste bolj utrujeni in da se tudi fizično slabše počutite. Prav kmalu bo boljše. Kar pa ne pomeni, da bodo vse naredila zdravila, krepko morate k izboljšanju prispevati tudi sami.

Želim vam veliko miru in dobrega počutja.
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Depresija

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov

cron