slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
anksioznost zaradi trenutne situacije • Strokovnjak odgovarja in svetuje • Psihoterapija forum

anksioznost zaradi trenutne situacije

Vprašajte strokovnjaka kako reševati vaše težave z anksioznostjo;
pomoč, svetovanje, predlogi in komentarji terapevtke za vaš primer.

anksioznost zaradi trenutne situacije

Odgovor jasnana pet. 20.mar.2020 20.04

Pozdravljeni,

Stara sem 30 let in mlada mamica. Po rojstvu hčerke sem doživela kar hudo anksioznost, ki sem jo premagala s pomočjo psihoterapije. Zdaj je hčerka v vrtcu, jaz pa sem spet začela delati. Na žalost pa se je ravno zdaj zapletlo s tem virusom in delam od doma, hčerka, ki ima stara 1,5 leta pa je doma z mano. Tudi moj mož dela od doma. In tu se je zapletlo. Hčerka je živahna in zahtevna, ter zahteva polno pozornost, midva pa imava oba težave z navajanjem na delo doma. Kar naprej se nekaj zapleta, internet se zatika, same težave... Oba sva živčna, hčerka to čuti in je tudi ona nemirna. Rada bi šla ven,, na igrišče in ne razume, da to zdaj ne gre tako kot prej. Saj gremo na sprehod, ampak smo zunaj veliko manj kot običajno, stanujemo namreč v centru mesta. Počutim se utesnjeno, in že cel teden slabo spim. Čez dan čutim tiščanje v prsih, ki mi gre na živce. Bojim se, da se mi bo spet razvila tako huda anksioznost kot zadnjič in da ne bom mogla skrbeti za hčerko. Počutim se nemočno in omejeno, rada bi šla svobodno ven, bivanje v stanovanju me ubija.
Lepo prosim za kakšen nasvet in izkušnje...

Obupana mamica
jasnana
 
Prispevkov: 2
Član od: tor. 21.jan.2020 15.39

Re: anksioznost zaradi trenutne situacije

Odgovor Nevenka pon. 23.mar.2020 20.50

Pozdravljeni,

V tem obdobju res ni lahko ostati popolnoma miren in veliko ljudi se sooča z negotovostjo, nemočjo, tesnobo in strahom. Dovolj velik izziv je že delo od doma v družbi majhnega otroka, ki ne razume, da starši zanj nimajo toliko časa in da potrebujejo tudi nekaj miru za delo.

Zlasti ta prvi teden, ko ste se soočali z novo situacijo, je bil verjetno zares stresen. Veliko mojih klientk in klientov me kliče s podobnimi težavami in podobnimi občutki. Izziv je tudi partnerstvo, ki se v taki situaciji znajde na novi preizkušnji, vsak s svojim delom, skrbmi in nemočjo.

Vaši občutki so v tej situaciji popolnoma normalni in ne bi rekla, da gre za anksioznost. Anksiozni del je samo vaš strah pred tem, da bi se anksioznost razvila. Tiščanje v prsih je običajna tesnoba, ki bi ga lahko prevedli v občutek strahu, nemoči, morda celo malo jeze nad vsem skupaj. Tudi malo slabše spanje je normalno, vsi slabo spimo, kadar nas kaj obremenjuje.

Najbolj bistveno je, da se ne ukvarjate s svojo tesnobo, nespečnostjo, skratka z nekimi telesnimi znaki, ki so nepomembni, saj so samo telesni odziv na to, kar se dogaja. Potrebno se je ukvarjati s stvarmi, ki jih lahko rešimo, npr. kako lahko poskrbim za to, da se bova s partnerjem razumela in se podpirala, kako se lahko ukvarjam s hčerko, čim bolj mirno poskrbim za svoje delo in najdem čas tudi za malo sprostitve in veselja. Če boste uspeli ignorirati tesnobo, nespečnost in kar je še takih nadležnih stvari, boste počasi ugotovili, da se le-ta zmanjšuje.

Anksioznost ni nekakšen neznani leteči predmet, ki nas napada od zunaj, je samo pretiran odziv na naš strah pred tesnobo, nespečnostjo, omotico, pritiskom v glavi in kar je še takih nebodigatreba stvari. Pogumno, tudi ta situacija bo enkrat minila in potem bomo veliko bolj cenili svobodo gibanja, svež zrak in druženje.

Miren večer in vse dobro --<--@
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 647
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Strokovnjak odgovarja in svetuje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov