slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Strah • Fobije - strahovi • Psihoterapija forum

Strah

Specifične fobije, agorafobija ...

Strah

Odgovor Strah tor. 3.dec.2019 11.41

Podzravljeni,

Zanima me, ce z mislijo da bomo umrli na dolocen dan to pomeni da bomo tisti dan dejansko umrli ali je to posledica tesnobe, anksioznosti in strahu pred smrtjo?

Ali nam telo s tem sporoca da bo nekaj narobe ali je to vse samo v glavi?

Vceraj popoldne ob misli na novoletno zabavo me je obsla misel da ce bo sla kam da bo nekaj narobe in oblil me je nek cuden obcutek da bo takrat res narobe oz da bom umrla..

Res je pa da imam po operaciji take misli. Da sem se po operaciji zacela bati smrti in od takrat me ob pomisli na smrt oblije nekaksen cuden obcutek, zacne me spikat v prsnem kosu, dobim cuden obcutek v zelodcu, velikokrat mi gre tudi na jok ali pa celo solze pridejo same od sebee.

Pred operacijo nisem imela nikoli taksnih tezav in misli na to..
Strah
 
Prispevkov: 3
Član od: pon. 2.dec.2019 5.36

Re: Strah

Odgovor Nevenka čet. 5.dec.2019 13.49

Pozdravljena,

vaše misli spadajo v kategorijo t.i. prisilnih ali obsesivnih misli, misli neprijetnih vsebin, ki se vsiljujejo vedno znova. Misli navadno odražajo življenjsko področje, ki se ga najbolj bojimo oz. so ravno v nasprotju z našimi vrednotami. Npr. če nas je strah smrti, se nam bodo neprestano ponavljale misli o tem, da bomo umrli, naredili samomor... Če imamo koga še posebno radi, se lahko zgodi, da se bodo začele pojavljati misli o tem, da bi mu kaj naredili. Lahko nas preganjajo nadležne seksualne misli ali misli na to, da bi se nekje osramotili v javnosti.

Misli so intenzivnejše v ali po stresnem obdobju, spremljajo jih pa tesnobni občutki, kot jih navajate: občutek stiskanja v prsih, težkega dihanja, pritiska v glavi, hitrejšega bitja srca, omotice in še marsikaj.

Skratka tudi te misli so sicer nadležne, vendar popolnoma nenevarne, predvsem pa niso nekakšne magične napovedi kakršnegakoli dogajanja v prihodnosti. Tako da kar mirno kri, poskušajte jih ignorirati in se ukvarjati z resničnimi problemi, ki jih prinaša življenje. Če pa se bodo težave nadaljevala in stopnjevale, poiščite pomoč psihoterapevta.

Vse dobro
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 678
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Fobije - strahovi

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov

cron