slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Ne morem funkcionirati v službi • Nastopanje pred javnostjo • Psihoterapija forum

Ne morem funkcionirati v službi

Ne morem funkcionirati v službi

Odgovor mojcaa sr. 23.okt.2019 14.09

Pozdravljeni,

že od nekdaj me je bilo strah, ko sem se morala kakorkoli izpostavljati, v šoli, na faksu, med prijatelji. Zato sem poiskala službo, kjer so mi zagotovili, da mi ne bo potrebno nastopati ali imeti kakršnekoli prezentacije. Do sedaj sem bila z delom zadovoljna, bilo je mirno in zdi se mi, da sem bila pri tem uspešna.

Danes pa mi je šef sporočil, da me želijo prestaviti na delovno mesto, kjer bo sem in tja potrebna tudi kakšna prezentacija in sodelovanje v telefonskih ali video konferencah. Najprej me je spreletelo, da bi kar takoj dala odpoved, vendar sem drugače z delom tu zadovoljna in se tudi s sodelavci dobro počutim. Sploh ne vem, kaj naj naredim, že ves čas čutim velikansko tesnobo, slabo mi je in kar jokala bi ves čas. Povedala sem mami, pa pravi, da naj vzamem kot izziv in se potrudim, da take službe ne bom več dobila...

Ali je možno, da te kdaj neha biti strah pred nastopanjem? Kaj naj naredim?

Hvala za dogovor
mojcaa
 
Prispevkov: 6
Član od: pon. 25.dec.2017 17.24

Re: Ne morem funkcionirati v službi

Odgovor Nevenka pet. 1.nov.2019 18.22

Pozdravljena, Mojca,

strah pred nastopanjem je eden najpogostejših strahov v naši družbi. Gre v bistvu za strah in tudi sram. Navadno se začne pojavljati v puberteti, vzroki pa so različni. Velikokrat je vzrok kakšen spodrsljaj pri nastopanju v osnovni šoli, morda smo rekli kaj takega, da so se nam vrstniki smejali, morda smo bili že brez tega tarča njihovega posmeha in nadlegovanja. Včasih je vzrok v zahtevnih starših, ki niso dopuščali napak ali pa so bili sami prestrašeni.

Dobra novica je, da se ta strah tako kot večino drugih da premagati. Zelo učinkovita je psihoterapija, pa tudi medicinska hipnoza, ki je v bistvu terapija v poglobljenem sproščenem stanju. Pri nas imamo nekajkrat letno tudi delavnice za premagovanje strahu pred nastopanjem, pri čemer delamo izključno na strahu.. Učimo s obvladovanja strahu, zmanjšujemo pritisk nase in se učimo postati bolj sproščeni in predvsem ne toliko kritični do sebe.

Seveda je vedno možnost, da zamenjamo službo in se izognemo soočenju s strahom. Predvsem gre tu za to, da ugotovimo, ali nas je samo strah nastopanja ali imamo pred tem resnično tudi odpor in nas takšno delo ne zanima. Če je prisoten samo strah, imamo pa obenem dobre govorne sposobnosti, je vsekakor smiselno poiskati pomoč in premagati strah. Lahko da ste prav odličen govornik in bi bila brez tega strahu uspešna in zadovoljna pri delu, ki vam ga ponujajo.

Veliko miru in vse dobro
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Nastopanje pred javnostjo

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov

cron