slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
izgorelost zaradi športne aktivnosti • Strokovnjak odgovarja in svetuje • Psihoterapija forum

izgorelost zaradi športne aktivnosti

Vprašajte strokovnjaka kako reševati vaše težave z anksioznostjo;
pomoč, svetovanje, predlogi in komentarji terapevtke za vaš primer.

izgorelost zaradi športne aktivnosti

Odgovor svetlan pet. 18.okt.2019 11.56

Pozdravljeni,

že več kot pol leta se borim z neke vrste izgorelosti. Zanima me, če se izgorelost lahko pojavi tudi zaradi pretiravanja v športu. Kar nekaj let sem zares pretiraval s tem (trikrat dnevno na Šmarno goro, pa potem še večerni ali jutranji tek, veliko planinarjenja, noro dolge kolesarske ture...).

Enkrat, ko sem se vzpenjal na en hrib, me je začelo stiskati v prsih, najprej sem mislim, da bo nehalo, ampak je popustilo šele na vrhu. Potem se je to začelo dogajati skoraj vsakič, ko sem kam šel. Zelo sem se ustrašil, da ne bi bilo kaj s srcem, zato sem šel na pregled. Rekli so, da je vse ok. Za krajši čas je bilo bolje, potem pa so se pojavile težave z dihanjem, zdelo se mi je, da me duši. Šel sem k moji zdravnici, ki je rekla, da gre najbrž za izgorelost zaradi preveč športa in mi predpisala bolniško.

Doma sem bil en mesec, pa ni bilo nič bolje. Športu sem se popolnoma odpovedal, ampak še zdaj po nekaj mesecih se ne počutim dobro. Zelo sem nemiren, večkrat čutim tesnobo, včasih me stiska pri srcu, potim se in ne morem spati.

Zanima me, ali je to res samo zaradi športa ali gre za kaj drugega.

Hvala za odgovor in lp
svetlan
 
Prispevkov: 5
Član od: tor. 2.jan.2018 13.13

Re: izgorelost zaradi športne aktivnosti

Odgovor Nevenka ned. 20.okt.2019 16.51

Pozdravljeni,

Pozorno sem prebrala vaše vprašanje. Po mojem mnenju je bolj kot izgorelost zaradi športa za vaše počutje kriva prestrašenost pred različnimi znaki v telesu, ki so se prvič lahko začeli povsem naključno zaradi preveč stresa ali morda res zaradi pretiranega gibanja. Nadaljevali pa so se skoraj zagotovo zaradi vašega opazovanja telesa in prestrašenega ugibanja, kaj bi lahko vse to pomenilo. Seveda je lahko tudi pretirano ukvarjanje s športom škodljivo in stres za telo. Zato je vsekakor smiselno za nekaj časa precej zmanjšati te obremenitve, nikakor pa najbrž ni potrebno popolnoma mirovanje, saj so vas pregledali in ugotovili, da ste ok.

Najbolje bi bilo postopno spet začeti z zmernim gibanjem, mogoče sprehodi, obenem pa čim bolj ignorirati različno tiščanje, potenje, nespečnost in podobno. Več, ko se boste ukvarjali s tem, bolj pogosto bo. Sprijaznite se, da bo nekaj časa pač tako in nikakor zjutraj v strahu ne pričakujte in si želite, da bi bilo vse ok. Nekaj časa boste pač občutili tesnobo, hitro bitje srca, težko dihanje in še marsikaj, pa kaj potem. Prav nič se vam ne more zgoditi. Mirno se lahko spet začnete gibati in to gibanje postopno podaljšujete, seveda pa ostanite pri zmernem normalnem rekreativnem gibanju.

Vse dobro vam želim
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Strokovnjak odgovarja in svetuje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov

cron