slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Kako pravilno reagirati na partnerjeve tezave • Ljubezen, partnerski odnosi • Psihoterapija forum

Kako pravilno reagirati na partnerjeve tezave

Kako pravilno reagirati na partnerjeve tezave

Odgovor Trezka čet. 6.dec.2018 23.04

Pozdravljeni.
Moja tezava je sledeca. S partnerjem imava 3 otroke (4leta, 2 leti in 3 mesece). Partner je pred 8 leti izgubil oceta (pljucni rak), pred mesecem in pol pa se mamo (bolezen za katero je izgubila bitko v malo vec kot 2 mesecih). Moj partner je ze skoz kar sva skupaj (skoraj 9 let) v strahu da je resno bolan - ko ima kaksno majhno bolecino, je bil in je pripravljen narediti en kup preiskav (samoplacnisko) in skoz bere po netu. Itak da se povsod najde. Od kar pa je zbolela se njegova mama, pa je noro. Skoz ima simptome nlresne bolezni (rak nekje). Ze par let (od kar imava svoje otroke) gs prosim da bi sel na pogovor z nekom, ki mu bo strokovno pomagal. No sedaj se je sicer opogumil in je zacel hoditi na terapije, ampak me je strah da je prepozno. Ker zadnjih 14 dni se sploh ne pobere. Bolecina ki jo ima, je nepojasnjena in skoz razmislja in bere samo se o tem kaksno bolezen ima. V bistvu trpimo vsi. Druzina, ker od njega nimamo nic. Z otroki se ukvarja samo nujno in kar ga "prisilim". Delal ne bi nic - vsaj samovoljno ne. V bistvu je na meni vse (HB da zivimo pri mojih in da imam vsaj tu malo pomoci pri otrocih, ker drugace ne vem kako bi mi uspevalo). Najhujse pa je, da se jaz z njim ne znam pogovarjati. Sploh ne vem kaj nsj mu recem. Ne znam zbrati pravih besed, da bi ga ali potolazile ali mu pomagale. Ker pri njemu nikoli ne vem kaj bom prav rekla. Ce recem v smislu pozitivnega, ni prav. Ce recem da nsjbrz ni nic, naj se mslo zamoti, ni prav. Ce recem kao realnosti, ni prav. In pol sem rsje tiho ali pa samo njegove besede obrnem in mu kao potrdim. Ma na momente bi ga najraje zaprla nekam in ga polila z vodo, da bi sd zbudil v realnost. :( Sej v resnici tega ne bi naredila, ampak ko imam ze kup tezsv z otroki (in trenutnimi virozami, tud meni prekipi in bi si zelela ob sebi nekoga ki me podpira in pomaga, ne pa da sd morm se z njim ukvarjat. In zaradi tega nsjbrz veckrat delujem neosebno, ceprav skoz poskusam sodelovati z njim. Ta "motnja" me zelo moti, ker ne zelim da bi jo prenesel na otroke (raje ne vprasat kolk zdravil in dodatkov in vsega tega imamo doma) :(
V bistvu trenutno sploh ne znam reagirat. Ker vsake tolk cajta dobim pod nos, da ga ne razumem, da je sam in osamljen . . .

Napisala sem zelo dolgi post, verjetno pomesan in upam da boste razumeli mojo zagato. Ce ne drugega, meni je malo pomagalo da sem nekje dala to iz sebe. :( :)

Hvala in lep pozdrav.
Trezka
 
Prispevkov: 4
Član od: ned. 12.avg.2018 20.42

Re: Kako pravilno reagirati na partnerjeve tezave

Odgovor Nevenka sob. 8.dec.2018 10.08

Pozdravljeni,

vesela sem, da ste o teh težavah napisali na našem forumu, saj je ljudi, ki jih je na ta način strah bolezni in njihovih partnerjev, kar nekaj.

Vaš partner se je zataknil v neprestano razmišljanje o boleznih, lahko bi rekli, da je to postala njegova obsesija. Svoj strah poskuša zmanjšati z neprestanim brskanjem po internetu (kar navadno strah še poveča) in z iskanjem zagotovil pri vas in drugih bližnjih, da mu nič ni. Ob tem izgublja voljo do vsega drugega, do dela, do ukvarjanja z družino, do vsega, kar je prej rad počel.

V tej fazi bo verjetno potreboval tudi zdravila, antidepresive, in seveda psihoterapijo. Antidepresivi bodo zmanjšali njegov odziv na strašljive misli in počasi se bo lahko spet začel ukvarjati z drugimi stvarmi. Strah pred boleznimi je samo simptom, pač neka misel, v katero se zataknemo in jo poskusimo rešiti z neprestanim premlevanjem, kar pa nam navadno strah še poveča. Potrebno se je oddaljiti od teh misli, početi druge stvari, se začeti ukvarjati z življenjem in realnimi problemi, npr. z delom, službo, odnosi... Psihoterapija je počasen proces, še posebej, če je usmerjena na preteklost. Trenutno vaš partner potrebuje najprej terapijo, ki je usmerjena na to, da se bo oddaljil od simptomov in začel funkcionirati v življenju, šele kasneje, ko bo že mnogo boljši, predelovanje preteklosti, otroštva..., če bo to želel.

Prav gotovo pa ne sme več brskati po internetu in mora prenehati z neprestanimi obiski pri zdravnikih. Ti bodo slej ko prej našli kakšno nepomembno malenkost, ki bo malo odstopala od normalnega, vaš partner pa bo to spet razumel kot nekaj usodnega.

Kako mu lahko pomagate? Prav gotovo ne z zaskrbljenostjo, verjetno bi tu še najbolj pomagalo, da ste odločni, da malo s humorjem gledate na vse skupaj, ali pa da mu odločno poveste, da imate tega dovolj in da pri delu potrebujete pomoč. Najbolj mu namreč škodi, da ne dela nič, saj potem še bolj premišljuje o tem, kaj vse mu je. Navadno je ravno ljudi, ki ne živijo svojih vrednot in življenja, ki si ga želijo, najbolj strah smrti.

Vem, da vam ni lahko, tudi vi potrebujete nekoga, ob katerem bi se počutili varno in slišano, pa je verjetno v vajinem odnosu bolj ali manj prostor samo za njegove težave in bolezni. Če želite, se lahko tudi osebno oglasite pri meni na razgovoru.

Vse dobro vam želim
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Ljubezen, partnerski odnosi

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov