slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Psihoterapija in vrtnarjenje • Razno • Psihoterapija forum

Psihoterapija in vrtnarjenje

Splošne razprave, debate ...

Psihoterapija in vrtnarjenje

Odgovor Nevenka sr. 21.nov.2018 12.50

Psihoterapija in vrtnarjenje

Vrtnarjenje in naše psihično počutje

Delo na vrtu je lahko zelo koristen konjiček, ki ugodno vpliva na naše psihično zdravje in počutje. Koristno je tudi za vse, ki so zboleli za kakršnokoli obliko psihičnih motenj ali bolezni.

Spomnim se gospoda, ki je prišel k meni na kratek razgovor v zvezi s svojo ženo, ki je bila že nekaj časa močno depresivna. Povedal je, da jo pokonci drži samo še njen vrt, do vsega ostalega je nezainteresirana. Vrt je razlog, zaradi katerega vsak dan vstane in razlog, da ostaja živa kljub številnim mislim o samomoru.

Vrtnarjenje kot antidepresiv

Vrtnarjenje je pravzaprav lahko nekakšen antidepresiv za dvigovanje razpoloženja. V zemlji naj bi bila nekakšna bakterija, ki aktivira skupino nevronov, ki proizvajajo serotonin, hormon, odgovoren za dvig razpoloženja. Ob stiku z zemljo smo v stiku tudi s to bakterijo.

Negovanje in skrb za rastline je lahko zelo koristno tudi za vse, ki so zboleli za depresijo. Ko vidimo, da z lastnimi rokami in skrbjo pripomoremo ali celo ustvarimo novo rastlino, je to zelo prijeten občutek, da smo koristni in ima naše življenje smisel.

Vrtnarjenje in čuječnost

Po drugi strani pa je vrtnarjenje ena izmed dejavnosti, ki prispeva k tem, da lahko začutimo trenutek tukaj in zdaj. V zadnjih letih pri psihoterapiji veliko uporabljamo principe čuječnosti, vrtnarjenje pa je dobra vaja za to.

Vrtnarjenje za premagovanje anksioznosti

Ljudje, ki se težko znajdejo med drugimi ali čutijo strah in zmedo v družbi, so na vrtu pomirjeni. Rastline nas ne prizadanejo in se lepo odzivajo na našo skrb in nego, z njimi ni konfliktov, zato smo z njimi lahko popolnoma varni in mirni. Tako lahko vrt v obdobju življenjske krize postane pravo zatočišče.

Dvig samopodobe

Vrtnarjenje je lahko tudi sredstvo za dvig samopodobe. Marsikdo se sam s sabo ne počuti dobro, včasih je zmeden, misli, da mu veliko stvari manjka, počuti se neljubljenega in neuspešnega. Ko vidi, kako lepo mu rastline uspevajo, pomisli, da vendarle nekaj zna, da mu nekaj uspeva v življenju. IN to je lahko velikanski občutek olajšanja.

Psihoterapija in vrtnarjenje

Ob kombinaciji psihoterapije in vrtnarjenja klienta povabimo v raziskovanje lastnih občutkov in v prisotnost v vsakem trenutku. Tako dosežemo večji stik s samim seboj in tudi zavedanje okolice in trenutka, v katerem se vse dogaja.
Ko mi je nekoč ena izmed klientk povedala, kako rada vrtnari, je zraven dodala: »Vsakič, ko nekaj premaknem na vrtu, ko se nekaj spremeni, imam občutek, da se je premik zgodil tudi v meni…«
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Vrni se na Razno

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov