slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
strah pred zvezo • Fobije - strahovi • Psihoterapija forum

strah pred zvezo

Specifične fobije, agorafobija ...

strah pred zvezo

Odgovor keny122 sob. 17.nov.2018 11.22

Pozdravljeni,
resne zveze v svojem življenju še nisem imel moja težava pa je sledeča,vedno,ko se mi pojavi možnost za zvezo v meni nastane občutek neustreznosti,nepripravljenosti in obenem strah,da bi s tem drugega prizadel.
Zato sam do deklet niti ne pristopim,če mi ni interes z druge strani jasno izkazan,a se vedno pričnem umikati,ko mi z besedami ali dejanji poudari te občutke.

Deloma so za to verjetno krive slabe pretekle izkušnje,je lahko to posledica zaradi odnosa meni pomembne osebe,ki me spremlja celo življenje za katero je bilo večina stvari slabih,dobre pa nikoli dovolj dobre je sploh smiselno iskati vzroke v tem?

Kako naj te občutke omilim ali izbrišem,če je mogoče.

Lp
keny122
 
Prispevkov: 1
Član od: čet. 22.dec.2016 9.00

Re: strah pred zvezo

Odgovor Nevenka ned. 18.nov.2018 10.33

Pozdravljen na našem forumu. V svojem sporočilu nisi napisal svoje starosti, razlika je namreč, ali si star 20 let ali manj ali pa 30 let ali več. Praviš, da še nisi imel resne zveze, kaj pa kakšen krajši odnos s kakšnim dekletom, romanco, karkoli?

Tvoj problem je pri fantih precej pogost, še vedno namreč v večini primerov velja, da naj bi fant prvi pristopil k dekletu. Seveda fantje tu vedno tvegate zavrnitev, ki lahko boli, še posebno, če že prej nimate ravno najboljšega mnenja o sebi. Navadno se izkaže, da so pri osvajanju najbolj uspešni tisti, ki jim neuspeh ne gre preveč do živega in vedno znova preizkušajo.

Praviš, da se umakneš tudi, kadar dobiš od punc jasne signale, da si jim všeč. Česa te je strah? Da bi se izkazalo, da v resnici nisi tak, kot te vidijo, da se ne bi znal kaj pametnega pogovarjati, da bi zamrznil, ne znal naprej? Najpogosteje gre pri teh težavah za prezahtevnost do sebe. Verjetno pričakuješ od sebe, da boš v pogovoru in kasnejših stikih duhovit, govoril same pametne stvari, se izkazal v vsem, kar boš naredil ali rekel. To so preprosto prehuda in nerealna pričakovanja, ki jih ni možno uresničiti. Zato se rajši umakneš, ker je bolj varno, pa še zavrnitve ne tvegaš. Vendar pa ostajaš razočaran nad sabo in sam. Dlje kot to traja, težje je navadno, z umiki si ne delaš usluge, čeprav se začasno morda počutiš bolje.

Tu je kakršenkoli moj nasvet mnogo premalo, da bi se kaj premaknilo. Verjetno imaš težave z druženjem že celo življenje in potrebno bi bilo malo bolj pogledati, kaj se dogaja in kako si lahko pomagaš. Seveda bi ti lahko rekla, da poskusiš tvegati zavrnitev in vseeno pristopiš k dekletu, pa ti to najbrž ne bi nič pomagalo, strah bi bil najbrž še vedno prevelik. Zato najbrž potrebuješ pomoč v obliki psihoterapije, kjer delamo predvsem na tem, da okrepiš samopodobo, pa seveda obenem spustiš previsoke kriterije, ki jih imaš do sebe. Tvoj problem je rešljiv, samo malo dela na sebi bo potrebno in malo poguma, da stopiš iz vzorcev strahu in sramu in za nagrado dobiš dobre občutke in večji občutek samozavesti.

Vse dobro ti želim
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 628
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Fobije - strahovi

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov

cron