slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Preklinjanje ob delu • Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje • Psihoterapija forum

Preklinjanje ob delu

Stanje živčne napetosti: tesnobnost, trema, napetost, živčnost, strah, zaskrbljenost ...
generalizirana anksiozna motnja, socialna anksioznost, posttravmatska stresna motnja (PTSM), obsesivno kompulzivna motnja (OKM) ...

Preklinjanje ob delu

Odgovor maligogi pon. 23.apr.2018 16.00

Pozdravljeni,

Ko doma kaj delam in mi nekaj ne gre skupaj zacnem grozno preklinjat. Vse mi gre na zivce. Mecem orodje in res grdo grdo preklinjam. Iz sebe spravim stvari , ki so meni samemu neprimerne za izrazanje. Saj na koncu je vse o.k. ko delo koncam in sem zadovoljen. Na moje preklinjanje so zadnjic pri kosilu opozorili otroci. Rekli so , da jim je nerodno ko tako preklinjam, se posebej ko gre kdo mimo hise in me slisi. Prosili so me , ce lahko s tem preneham.
Jaz pa si nikakor ne morem pomagat.
Samo primer. Zadnjic sem delal ogrado in potem se je zgodilo, da sem moral prikrajšat en vijak. Za to sem potreboval brusilko. Brusilke pa nisem imel ker je unicena. Ko sem zeni dejal, da jo kupima pa je rekla, pa saj je ne rabimo tako dosti. Evo in to je to. Potem sem rabil brusilko in sem moral prosit brata , če mi jo posodi. In v takih situacijah postanem grozen. Tečen sem in grozno preklinjam. Jezen na neke dogodke za nazaj , ki nimajo zveze sploh s tem kaj delam. In potem Sem jezen na vse. Raje me vsi pustijo na miru. No, se pa na nikogar ne spravljam osebno in nikogar ne žalim.

lp
:jao
maligogi
 
Prispevkov: 2
Član od: pon. 23.apr.2018 15.19

Re: Preklinjanje ob delu

Odgovor Nevenka sr. 25.apr.2018 20.09

Pozdravljeni,

verjamem, da je vaše preklinjanje moteče za okolico. Gre za vzorec, ki ga imate verjetno že dolgo, mogoče je enako počel vaš oče...Vsekakor pa se stvar da spremeniti in popraviti, čeprav najbrž ne čez noč.

Vsak tak vzorec se začne spreminjati najprej z opazovanjem. Za začetek samo opazujte, kdaj imate potrebo po preklinjanju, samo zalotite se in recite: "Aha, zdaj imam spet to potrebo". Mogoče boste preklinjali najprej, mogoče ne.

Naslednji korak je enkrat narediti drugače, se zavestno prisiliti, da ne preklinjate ali pa prenehati sredi grdega govorjenja in se pogovarjati normalno, mogoče opravičiti... Enkrat bo uspelo, potem spet nekajkrat ne, skratka na dolgi rok je cilj, da vam uspe čim večkrat. Počasi, počasi boste začeli osvajati nove vzorce, kar pa ne pomeni, da se vam kdaj še vedno ne bo zgodilo, ko se bo zgodilo kaj, kar vas bo še posebej razjezilo... Bodite vztrajni, odločni, vendar potrpežljivi sami s sabo, pa bo uspelo...

Vse dobro
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov