slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
depresija • Depresija • Psihoterapija forum

depresija

Depresija - depresivna motnja razpoloženja - "depra";
trajnejše stanje potrtosti, žalosti, nemoči, nihanja razpoloženja ...

depresija

Odgovor mojcaa pon. 25.dec.2017 17.35

Pozdravljeni,

sem mlada mamica in popolnoma obupana. Čeprav imam razumevajočega moža in dva čudovita otročka, se mi zdi, da ne vidim več smisla življenja. Vse je prazno in nepomembno. Zdi se mi, kot da je okoli mene ena čudna stena, oklep ali nekaj podobnega, jaz pa sem v njem popolnoma negibna, ohromljena. Misli so črne in žalostne. Vse delam z muko in odporom. Še tole komaj pišem, vsake toliko časa si moram vzeti premor. Saj sploh ne vem, zakaj pišem, mogoče pričakujem kakšno lepo vzpodbudno besedo ali pa vsaj kakšen odziv, karkoli. Tako samo se počutim, pa vem, da to sploh ni res. Želim se smejati, biti vesela, normala, se igrati z otrokoma, se pogovarjati z možem, namesto tega pa se mi zdi, da dobesedno odganjam vse od sebe. Ponoči ne morem spati, jem tudi ne skoraj nič. Ves čas čutim obupno težo v prsih, kot bi se name zvalila skala. Velikokrat razmišljam, kako bi bilo, ko bi umrla, izginila... Ne razmišljam direktno o samomoru, samo ne želim si več živeti, saj tako nič nima smisla.
Saj ne vem, kaj pričakujem od tega sporočila, mogoče kakšen odziv. Zelo vesela bi bila kakšne izkušnje nekoga, ki se je podobno počutil ali se zdaj počuti, da bi videla, da nisem sama v tem.

Hvala že vnaprej za kakršenkoli odziv.

Mojca
mojcaa
 
Prispevkov: 4
Član od: pon. 25.dec.2017 17.24

Re: depresija

Odgovor Nevenka tor. 26.dec.2017 20.05

Pozdravljena, Mojca,

res mi je žal, da se v tem prazničnem času tako slabo počutite. Depresija je motnja razpoloženja, ki vključuje vse to, kar opisujete, predvsem pa je poudarek na pomanjkanju veselja, motivacije, na brezvoljnosti, žalosti, ki je za zunanjega opazovalca navadno nerazumljiva, nespečnosti ali neprestani utrujenosti in zaspanosti, pomanjkanju apetita ali pa je ta pretiran, lahko pa se pojavijo tudi različne bolečine v telesu.

Kljub temu, da je ta motnja ali bolezen resnično naporna in težka, pa je ozdravljiva. V vašem primeru je verjetno najboljša kombinacija zdravil - antidepresivov in psihoterapije. Zdravila bi bilo smiselno začeti jemati zato, da se vaše razpoloženje vsaj malo popravi in da boste imeli malo več energije, s psihoterapijo pa delamo direktno na vzorcih mišljenja, čustvovanja in vedenja, ki so pripeljali do tega stanja in nudimo podporo pri zdravljenju.

Vsekakor je to motnja, ki zahteva določene spremembe v našem življenju zlasti v smeri skrbi in ljubezni do sebe. Če bi zbolel eden od vaših otrok, recimo za kakšno virozo, bi verjetno vso svojo energijo posvetili temu, da bi bil čim prej zdrav in se dobro počutil. Pripravljali bi mu zdravo hrano, se igrali z njim, mu brali pravljice, skratka poskrbeli, da bi mu bilo čim lepše. No, tako nekako je potrebno v tem času poskrbeti zase. Razmislite o tem, kaj je tisto, ki vas vsaj malo bolj veseli kot ostalo. Vem, da trenutno ne čutite veselja do ničesar, vendar so navadno stvari, ki jih delamo rajši kot druge. Zato se osredotočimo predvsem nanje. Obvezno je treba vključiti gibanje na svežem zraku in to vsak dan. Nujne so tudi spremembe kar se tiče prehrane, čim več presne sveže zelenjave in sadja ter ostalih zdravih nepredelanih živil.

Pomembno je tudi načrtovanje vsakodnevnih opravil, ker drugače prehitro pristanemo nekje na kavču ali v postelji z mislijo, da smo preveč utrujeni za karkoli. Poskusite sprejeti, da je ta trenutek pač tako, kljub temu pa ste na poti k boljšemu počutju. ne pričakujte, da se boste takoj počutili bolje. Veselite se vsakega trenutka, ko ste malo boljše, pa čeprav traja nekaj minut in se osredotočite nanj. Počasi se bodo ti trenutki podaljševali in postali vedno pogostejši.
Tudi druženja ne opustite, čeprav se vam zdi naporno in odveč.

Ne bojite se, da bo to razpoloženje večno, depresijo se da pozdravit, je pa seveda potrebno nekaj v tej smeri narediti.

Vabljeni tudi na našo skupino za pomoč pri depresiji in anksioznosti, kjer boste lahko slišali tudi zgodbe drugih udeležencev, ki so se uspešno prebili iz težav.

Vse dobro vam želim
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 601
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: depresija

Odgovor mojcaa ned. 21.jan.2018 14.22

Nevenka, najlepša hvala za odgovor, ki mi je pomagal. Zbrala sem zadnje moči in se odločila, da bom vsak dan, ne glede na razpoloženje malo zunaj. Zdravnica mi je predpisala antidepresive in zdi se mi, da sem že malo bolje. Jemljem tablete Ecytara. Takoj, ko bom še malo bolje, se oglasim na vaši skupini.

Še enkrat hvala in lepo nedeljo
Mojca
mojcaa
 
Prispevkov: 4
Član od: pon. 25.dec.2017 17.24


Vrni se na Depresija

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov