slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
droga in anksioznost • Odvisnosti - zasvojenosti • Psihoterapija forum

droga in anksioznost

Nekemične odvisnosti (od odnosov, spolnosti, pornografije, iger na srečo, interneta ...), alkohol - alkoholizem, droge - mamila, nikotin - kajenje ...

droga in anksioznost

Odgovor bob25 sob. 6.jan.2018 17.16

Zdravo, imam problem. Že nekaj let se zdravim zaradi anksioznosti in depresije, ki me ful ovirata pri vsem, kar počnem. Prva epizoda je izbruhnila, ko sem se enkrat napil, potem pa vzel še nekaj kokaina. Bilo je grozno, mislil sem, da se mi meša, najprej napadi panike serijsko, celo noč sem sedel v postelji in se tresel, potem pa naenkrat čist brez moči, utrujen, brezvoljen, brez apetita, samo spal bi. Življenje je postalo brez barv, dobesedno. Kot v črnobelem filmu. Nisem mogel več v službo, še do wc mi je bilo težko. Vseeno mi je bilo, če me takoj pobere. Ko bi me vsaj!

Punca me je peljala k zdravniku in dobil sem tablete. Počasi je šlo malo na bolje, kmalu sem postal spet stari jaz. Priesgel sem si, da nikoli več ne probam nobene stvari.

Potem pa so me bivši sošolci povabili na en rojstnodnevni žur. Rekel sem si, da mi en pir pa že ne bo škodil, saj sem dec, a ne... Pa je sledilo drugo, pa tretje, ko je en sošolec spet privlekel nekaj. Ne vem, zakaj sem rekel ja, kot bi to ne bil jaz.
In zdaj sem spet tle, ma ne morem verjet. Spet panika, depresija, strah...

Ne vem več, zakaj si to delam, ugotovil sem, da si ne morem več zaupat. Sovražim se, ker sem spet noter in slabo mi je od samega sebe. KAJ NAJ?
bob25
 
Prispevkov: 2
Član od: sob. 6.jan.2018 16.59

Re: droga in anksioznost

Odgovor Nevenka pon. 8.jan.2018 13.56

Pozdravljen,

alkohol in droga sta pogosto vzrok marsikatere anksioznosti, depresije, v skrajnem primeru pa tudi kakšne hujše duševne motnje. S tem se resnično ni za igrat. Vsi, ki imajo kakršnokoli nagnjenost k kakšni psihični motnji, pa na to ne bi smeli niti pomisliti, če si hočejo dobro.

Zate alkohol kar nekaj časa ne pride v poštev. Prvič zato, ker lahko ponovno sproži in poslabša znake anksioznosti, drugič pa zato, ker v alkoholiziranem stanju nisi sposoben trezno razmišljati in hitro posežeš tudi po drogi, če je kje na razpolago. Verjetno nisi ravno alkoholik, problem je, da ti alkohol močno zmanjša disciplino in odločitve, ki si jih sprejel z veliko volje in moči, tako hitro utonejo v pozabo.
Seveda bo verjetno treba razmišljati tudi o spremembi družbe, še posebej, če se v njej ne da zabavati brez pijače in če te v to silijo.

Resno ti predlagam delo na sebi in psihoterapijo. Tudi antidepresivi tukaj ne bodo preveč učinkoviti, saj so popolnoma nezdružljivi s pijačo ali kakršnimikoli substancami. Potrebuješ odločitev in veliko volje, ampak se da. Življenje z anksioznostjo je namreč vse prej kot prijetno in močno poslabša naše funkcioniranje v vsakdanjem življenju. Zato ti bi moralo že to dejstvo vliti nekaj volje, da se prebiješ ven.

Vse dobro ti želim
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 678
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Odvisnosti - zasvojenosti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov

cron