slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Anksioznost, glavobol in ostali fizični simptomi • Strokovnjak odgovarja in svetuje • Psihoterapija forum

Anksioznost, glavobol in ostali fizični simptomi

Vprašajte strokovnjaka kako reševati vaše težave z anksioznostjo;
pomoč, svetovanje, predlogi in komentarji terapevtke za vaš primer.

Anksioznost, glavobol in ostali fizični simptomi

Odgovor aramat tor. 21.mar.2017 23.24

Pozdravljeni,

moje težave so se začele v sredini februarja letos. Stara sem 24 let, septembra sem končala študij, z januarjem sem prenehala delati, saj se mi je obetalo pripravništvo, ki ga kmalu pričnem. Začelo se je z omotico in slabim počutjem predvsem zjutraj, sililo me je na bruhanje; težavam se je nato pridružil še glavobol, ki se je začel v sprednjem delu glave (čelo) nato se je preko ostalih dni preselil v zatilje. Glavobol se občuti kot "pekoče utripanje". Ker so težave vztrajale, sem obiskala zdravnico, ki je svetovala naj pijem več vode in vzamem kakšno močnejšo tableto proti glavobolu. Ta je vztrajal naprej, pomagala ni nobena tableta.

Po več obiskih pri svoji zdravnici in dežurnih zdravnikih sem pristala pri nevrologu. Naredili so mi ct glave in vratu, rentgen, podrobneje pregledali kri in vodo, nazadnje pa opravili še lumbalno punkcijo. Vse je bilo brez problema, zato so me poslali domov in za glavobol predpisali analgin. Po tem so se težave samo potencirale. 2. dan po punkciji me je doletel izredno hud postpunkcijski glavobol z bruhanjem in otrdelim vratom, kar me je dobesedno priklenilo na posteljo za naslednjih 11 dni. Zaradi hudih bolečin in konstantnega ležanja ter nezmožnosti za kar koli je trpelo tudi moje psihično stanje (obup, brezvoljnost, neprestano razmišljanje o smrti, ...).

Postpunkcijski glavobol je počasi ponehal, otrdelost vratu je še vztrajala, nato pa so se 2 dni zatem začele parestezije po glavi, ki jih občutim, kot da bi imela zategnjene mišice, zadeva se je dvakrat selila tudi po desni strani telesa navzdol. Vztrajajo nekje 2 uri, nato se zadeva umiri. Začeli so se problemi z ušesi, kar občutim kot pritisk v ušesih, kot da bi imela "zadelana" ušesa in včasih tudi težko glavo. Tudi to traja nekaj ur, nato se umiri. Imam tudi boleč vrat oz. občutim bolečino v vratnih misičah. Pekoč, utripajoč glavobol se je vrnil in vztraja po sprednjem in zgornjem delu glave.

Vse skupaj me dela zelo panično, zdi se mi, da se mi novi simptomi pojavljajo neprestano. Veliko časa razmišljam o tem, googlam o simptomih, nato sem v še večjem strahu in zaskrbljenosti, nazadnje je vse to vodilo, v (kar mislim da je) panični napad. Občutila sem tresavico, palpitacije, slabost, stiskanje v prsih, težko sem dihala. Trajalo je skoraj eno uro, da sem se umirila. Pred parimi dnevi so se mi ponoči v temi pojavile motnje vida, kar bi še najlažje opisala kot zadevo, ko se TV preklopi na kanal brez slike in nastanejo majhne utripajoče pikice. To sem videla tudi pri zaprtih očeh. Sicer imam že 12 let migrene z auro, vendar ta zgleda drugače. Včeraj sem bila sem pri okulistu, vsi opravljeni testi so bili brez problema.

Sem v začaranem krogu. Pred leti sem se že zdravila za depresijo in anksioznostjo, in sicer z antidepresivi (cipralex) in obiski pri psihiatru. Antidepresivi mi sicer niso nekaj pomagali, vendar sem se z obiski pri psihiatru nekako pobrala in se od takrat s tem še kar v redu spopadala. Sedaj pa se mi zdi, da je moja anksioznost spet postala nevzdržna in mi v enormni meri otežuje vsakdanje življenje. Poleg tega me skrbi, kako bom nastopila s pripravništvom, saj sem brez energije, obupana in s konstantnim glavobolom. Ne vem več, ali so vsi ti simptomi (parestezije, pritisk v ušesih, otrdelost vratu) posledica punkcije ali bi bilo možno, da gre vendarle za fizične simptome hujše anksioznosti, glede na to, da so bile nevrološke raziskave bp, in da se je utripajoč glavobol vrnil. Je pa res, da je šlo vse po lumbalni punkciji samo še strmo navzdol.

Nevrologinja je rekla, da bi načeloma 14 dni po punkciji moralo biti v redu, od moje minevajo trije tedni. Imam pa novo napotnico za nevrologa, vendar bom na vrsti šele čez več kot mesec dni. Osebna zdravnica mi je predpisala amyzol 25 mg, ki sem ga začela jemati in ga vzela dvakrat, vendar so se mi pojavili neželeni stranski učinki, in sicer palpitacije, suha usta, omotica, zmedenost ter zamegljen vid. Ne vem, ali naj nadaljujem z jemanjem, saj se že brez tega spopadam z dovolj zoprnimi težavami.

Zanima me Vaše mnenje na zgoraj napisano. Ali je smiselno nadaljevati z amyzolom, kljub stranskim učinkom ali naj raje poskusim s kakšnimi naravnimi antidepresivi? Je še kakšna možnost oz. način, s katerim si lahko pomagam sama, da vsaj omilim in zmanjšam zgornje težave?

Vnaprej se lepo zahvaljujem za Vaš odgovor in čas.
aramat
 
Prispevkov: 1
Član od: tor. 21.mar.2017 20.52

Re: Anksioznost, glavobol in ostali fizični simptomi

Odgovor Nevenka sr. 22.mar.2017 14.00

Pozdravljena na našem forumu. Pozorno sem prebrala tvoje sporočilo. Glede na to, kako so se tvoji problemi začeli, gre verjetno za simptome anksioznosti. Strah pred pregledi, punkcija in fizične težave po punkciji so tvoje simptome samo še ojačali in dodali nove, kar je v takem primeru običajno. Brskanje po internetu in iskanje simptomov in vzrokov je še tista pika na i, ki povzroči, da se človek počuti vedno slabše in vedno bolj bolnega.

Vsi pregledi so pokazali, da si popolnoma zdrava in tako tudi sigurno je. Neverjetno je, kam nas lahko pripelje nekaj omotice, slabosti in glavobol, ki se ga močno ustrašimo in začnemo obiskovati zdravnike. Dlje ko jih obiskujemo, bolj smo prepričani, da je z nami nekaj narobe. Zdravniki se morajo zavarovati in naredijo vse, da ne bi slučajno kaj spregledali, ob tem pa postajamo vse bolj prestrašeni in se počutimo vedno slabše.

Vsi antidepresivi imajo stranske učinke, ki pa po nekaj tednih izvenijo. Jaz bi ti namesto njih rajši predlagala psihoterapijo. Antidepresivi sicer pomagajo v času, ko jih jemlješ, ko pa s tem prenehaš, se stvar velikokrat ponovi. Seveda je možno tudi oboje - majhna količina antidepresivov, da lažje preživiš simptome, zraven pa obvezno delo na sebi.

Globoko v sebi moraš najprej dojeti, da si zdrava, potem pa nekaj časa živeti s simptomi in se jih ne bati, ker SE TI NIČ NE BO ZGODILO. Tako jim ne dovajaš več energije v obliki strahu in sčasoma sami od sebe izvenijo.

Želim ti miren dan
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Strokovnjak odgovarja in svetuje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov

cron