slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Ne vem kako naprej • Strokovnjak odgovarja in svetuje • Psihoterapija forum

Ne vem kako naprej

Vprašajte strokovnjaka kako reševati vaše težave z depresijo;
pomoč, svetovanje, predlogi in komentarji terapevtke za vaš primer.

Ne vem kako naprej

Odgovor Aljaz čet. 23.feb.2017 16.08

Pozdravljeni!
Imam problem na katerega iščem odgovore in jih ne najdem oz. ne vem kako naprej... Star sem 27 let in že od 18 leta opravljam poklic ki mi vzame večino mojega časa tako da nimam veliko možnosti za privatno življenje. Posledaica tega je izguba prijateljev in vsega kar sem počel prej. Padel sem v nek ritem iz katerega ne najdem izhoda(monotonost) vsak dan je isti prijatelje sem izgubi punce nimam in vse kar počnem je da sem v službi in še takrat ko pridem domov sem sam in čakam da grem spet nazaj. Nimam niti nobene moči vse za kar se odločim nimam volje. Vem rekli boste naj pustim službo najdi prijatelje pusti službo ampak če bi bilo vse tako enostavno bi te že zdavnaj naredil.
V življenju si želim prijatelje punco( tudi tu nastane problem ko ne vem kako stopiti v stik z njo), imeti družino skratka uživati v življenju..pot v to smer pa ne najdem.. Kje je moj problem in kako naj obrnem krivulju v življenju, kajti sam ne vem kako?
hvala za odgovor
Lp Aljaž
Aljaz
 
Prispevkov: 1
Član od: čet. 23.feb.2017 15.55

Re: Ne vem kako naprej

Odgovor Nevenka pet. 24.feb.2017 10.00

Pozdravljen, Aljaz,

mislim, da pri vas ne gre za to, da vam služba vzame preveč časa, ampak bolj za to, da vam je tak način življenja postal domač in varen. V službi natanko veste, kaj se od vas pričakuje, stvari so definirane in jasne, privatno življenje pa je en sam prazen prostor, v katerem se ne znajdete, ne veste, kako navezati kontakte, kako karkoli spremeniti. Verjetno se vam ob misli na drugačno življenje pojavi tudi občutek strahu, nelagodnosti, mogoče sramu. In potem rajši vztrajate pri starem, znanem in varnem načinu živjenja, kot da bi pokukali ven iz te vaše cone udobja.

Delo je torej postalo nekakšen izgovor, ki ga imate sami pred sabo, da nečesa ne spremenite. Oba veva, da s tem ni mišljeno pustiti službe in verjetno tudi ne delate noč in dan in vse vikende. Še tako velikemu garaču se lahko zgodi, da ima prost vikend in večere. Lahko pa se seveda odloči in jih napolni z dodatnim, popolnoma nepotrebnim delom, samo da se izogne razmišljanju o tem, da bi bilo lahko drugače, predvsem pa občutkom osamljenosti, obenem pa tudi strahu pred spremembo.

Glede na to, da se že precej časa vrtite v istem krogu, bi vam predlagala, da začnete z delom na sebi v obliki psihoterapije. Najprej je potrebno namreč odkriti, zakaj vztrajate pri nekem vzorcu življenja, če pa veste, da to za vas ni dobro in si želite sprememb.

Vse dobro vam želim --<--@
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Strokovnjak odgovarja in svetuje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov