slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
prevarana • Ljubezen, partnerski odnosi • Psihoterapija forum

prevarana

prevarana

Odgovor yyy sr. 1.feb.2017 18.25

Spoštovani,

po 9-letni zvezi me je partner prevaral. Ni šlo le za en skok čez plot, ampak tudi za čustva. Pravi, da je s to osebo zaključil. Želi si še eno priložnost z mano. Ko sem za prevaro izvedela, sem ga zapustila, sva pa v kontaktu. Otrok nimava. V zvezi sva imela težave, za katere sedaj oba misliva, da bi jih lahko rešila. Partner pravi, da prevaro zelo obžaluje in da me ima še rad.
Zame je zvestoba velika vrednota, sama sem bila vedno zvesta. S partnerjem sem se želela postarati, težave pa reševati.
Živela sem v prepričanju, da prevare ne bi nikoli oprostila. Brala sem, da je oprostiti možno, da se po prevari da nadaljevati odnos. Ne želim pa obnavljati odnosa, če v njem ne bo prisotna ljubezen oz. če se te travme ne da v celoti pozdraviti. Zato vas lepo prosim za odgovore na ta vprašanja:

- Ali je možno, da te partner zares ljubi po tem, ko te je prevaral? Ali pa prevara pomeni, da ljubezni ni več in da je tudi ne bo?

- Ali je možno, da nekoga zares ljubiš po tem, ko te je prevaral?

- Ali je zveza po prevari lahko še zares lepa in ljubeča (seveda, če se oba potrudita), ali pa zares dobro ne bo več nikoli?

- Ali se je smiselno truditi za obnovitev zveze, če to ni potrebno zaradi otrok? Ali je bolje vse pustiti in začeti znova?

Hvala za pomoč.
yyy
 
Prispevkov: 3
Član od: sr. 1.feb.2017 18.04

Re: prevarana

Odgovor Nevenka ned. 5.feb.2017 12.10

Pozdravljeni, postavili ste nekaj vprašanj, na katera je težko odgovoriti. Vem, da pričakujete, da vam bo naš odgovor olajšal odločitev, vendar se bojim, da vam takšnega odgovora ne morem dati.

- 1. vprašanje: Ko se nekdo v zvezi zaljubi v drugega in se tudi odloči za prevaro, ne moremo reči, da v tistem trenutku ljubi tudi partnerja, saj mu tega takrat ne bi naredil. Lahko pa ga ima še vedno na nek način rad. Mislim, da gre pri vašem partnerju zdaj po prevari bolj za strah, da vas bo izgubil. Dolgo časa sta že skupaj in verjetno se je na vas navadil, težko si predstavlja življenje brez vas. Njegova ljubezen je verjetno tako bolj odvisnost kot pa prava ljubezen.

- 2. vprašanje: Seveda lahko nekoga po prevari še vedno ljubite, bolj je vprašanje, če mu lahko tudi zaupate, če se upate še vedno v popolnosti prepustiti v odnosu ali ste vedno na preži.

- 3. vprašanje: Zveza je lahko po prevari še vedno zelo lepa in ljubeča, saj sta se navadno takrat partnerja pripravljena bolj potruditi in nista več samoumevana drug drugemu. Je pa potrebno nekatere stvari spremeniti in trdo delati na odnosu.

- 4. vprašanje: Na to vprašanje si pa morate odgovoriti sami in je seveda povezano s tem, kaj vi čutite do partnerja, koliko bi bilo strahu in nezaupanja v prihodnosti.

Želim vam vse dobro
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: prevarana

Odgovor yyy sr. 8.feb.2017 10.21

Spoštovani,

najlepša hvala za Vaš odgovor in pomoč.

Z bivšim partnerjem sva govorila o tem, kar ste mi napisali (da bi bil z mano le iz navade, strahu pred samoto, ne pa iz ljubezni). Rekel mi je, da sam nikakor ne čuti tako, saj ni oseba, ki bi se bal biti sam. Pravi, da so se njegova čustva oz. ljubezen do mene vrnila, ko sva se pogovorila o problemih, zaradi katerih ni več videl rešitve. In ko je ugotovil, da do druge ženske pravzaprav ne čuti toliko, kot do mene.

Vem, da ne morete ugibati, kaj on čuti, zanima me čisto na splošno, ali lahko sploh kdorkoli, ki je varal, spet čuti nazaj pravo ljubezen do partnerja ali se to v praksi po Vaših izkušnjah praviloma ne dogaja?
Je možno spet "nazaj ljubiti"? Se je možno morda celo "nazaj zaljubiti"?

Na večih straneh sem prebrala, da "tako, kot je bilo prej, po prevari ne bo nikoli več". Prosila bi, če lahko to malo bolj praktično razložite. Kaj to pomeni - da odnos več ne bo enak, ali da čustva ne bodo več takšna? Če bo odnos drugačen, se mi zdi to dobro in me ne moti. Skrbi me, ali so lahko čustva enaka. Razumem tudi, da v začetku trpi zaupanje in da je to drugače. Zanima me npr. čez 3 ali čez 5 ali 10 let, v čem konkretno je ta razlika, da "ne more biti nikoli več isto".

Že vnaprej hvala, ker mi pomagate pri verjetno najtežji odločitvi v življenju.
yyy
 
Prispevkov: 3
Član od: sr. 1.feb.2017 18.04

Re: prevarana

Odgovor Nevenka ned. 12.feb.2017 20.18

Pozdravljeni, na vsa vprašanja sem vam praktično že odgovorila. Tu preprosto ni enostavnega odgovora.

Možno je vse, zveza je lahko po prevari slabša ali boljša, odvisno od vajinega dela na odnosu. Če ne bosta nič spremenila, bo verjetno samo slabša, vsemu pa se bo najbrž pridružilo še vaše nezaupanje.

Obema se lahko zgodi, da se kdaj zaljubita v drugega, tu gre preprosto za odločitev, kaj potem. Lahko se tem čustvom prepustiš in greš v avanturo, lahko pa se odmakneš in poveš, da si pač v zvezi in da iz tega ne bo nič. In tega vaš partner pač ni zmogel. Vprašanje pa je, če mu lahko zaupate, da bo zmogel naslednjič, ko/če se mu to ponovno zgodi.

Vprašanje pa je tudi, kako je bilo v vajini zvezi pred tem? Kako blizu sta si bila, kaj se je dogajalo...

Ne vem, če sem vam olajšala odločitev, ta ni nikoli lahka in tudi to ni odločitev za čez noč. Pustite času čas in boste videli, kako vama bo šlo. Zvezo je preprosto končati, veliko težje je včasih ostati in delati na odnosu.

Želim vam modro odločitev in vse dobro --<--@
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: prevarana

Odgovor yyy sr. 15.feb.2017 17.55

Najlepša hvala za odgovor in pomoč!
yyy
 
Prispevkov: 3
Član od: sr. 1.feb.2017 18.04


Vrni se na Ljubezen, partnerski odnosi

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov