slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Poporodna anksioznost • Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje • Psihoterapija forum

Poporodna anksioznost

Stanje živčne napetosti: tesnobnost, trema, napetost, živčnost, strah, zaskrbljenost ...
generalizirana anksiozna motnja, socialna anksioznost, posttravmatska stresna motnja (PTSM), obsesivno kompulzivna motnja (OKM) ...

Poporodna anksioznost

Odgovor Komajcakamdamine ned. 5.feb.2017 22.00

Imam eno vprašanje. Po porodu so se mi pričele težave saj sem se ustrašila da dobim strdek in da bom umrla . Nato so te težave začele da sem imela panicne napade do enega 4 meseca po porodu. In vedno je bila prisotna omotica,stiskanje v prsih vsako jutro, mravljincenje v rokah, nisem imela apetita,motnja koncentracije ...Sla sem h zdravniku ter nevrologu. Kri je bla bp. Nevrolog mi je naredil razne preiskave brez slikanja glave. Kao da je z mano vse v redu. Da so hormoni .Nevem jst sem se vedno v dvomih ker mi niso slikali glave. Je pa res da zdej je 9 mesecev od poroda in stanje se je izboljšalo.nimam več omotice, mravljincev, mi ne tisci vec v prsih. Spim dokaj vredu. Ampak se vedno imam tak čuden občutek v glavi ki ga ne znam odpisati. In to me grozno bremeni. Kot da nisem stabilna..kot da me nekaj tišči v glavi...ni glavobol in ni omotica.Se vedno mam tisti strah da imam tumor v glavi. Imam ta strah v sebi da bi dobila raka in umrla. Nevem...mi znate kaj svetovati,povedati?
Komajcakamdamine
 
Prispevkov: 2
Član od: ned. 5.feb.2017 21.13

Re: Poporodna anksioznost

Odgovor Nevenka pon. 6.feb.2017 20.57

Pozdravljeni, vaše težave so po vsej verjetnosti psihosomatske, saj vsi simptomi ustrezajo tem motnjam, anksioznosti torej in panični motnji. Pri anksioznosti se pogosto pojavijo različni pritiski, tiščanja v glavi, lahko tudi mravljinčenje in podobno. Težava ni v samem simptomu, ampak v pomenu, ki mu ga pripišete, namreč, za vas vsako tiščanje v predelu glave pomeni, da imate tumor.

Razmišljanje anksioznega človeka poteka namreč nekako takole: "joj, boli me glava, ah, malo sem prehlajen in prepihalo me je.... hhhhmmmm, no, najverjetneje pa je tumor... :jao

Vem, da včasih razmišljate, da je vse skupaj neumno, del vas pa še vedno verjame v to. Včasih je v takem primeru smiselno slikati še glavo, ne zato, ker bi bilo kaj narobe, ampak zato, da vas izvidi pomirijo. Čeprav... boste mogoče potem, ko bo preplah z glavo mimo in vas bo enkrat malo zabolel želodec, mislili, da imate raka na želodcu.

Malo zares, malo za hec. Vem, da je zadeva za vas zelo naporna in verjetno se od jutra do večera samo še opazujete in raziskujete problem po internetu, kar je najslabše, kar lahko v takem primeru naredite. Vem, da iščete tolažbo, ampak navadno nam internetne raziskave ponudijo same simptome najhujših in smrtnih bolezni, mi pa najdemo še dodatne simptome, ki potrdijo, da je naš sum upravičen. In tu ni konca.

Zato vam resno predlagam pomoč psihoterapevta. Za začetek pa prenehanje raziskovanja po internetu in opazovanje same sebe. Začeti morate živeti, ker tole razmišljanje bolj spominja na životarjenje. Namesto da brskate, kaj vam je, načrtujte počitnice, izlete, zabavo, obiske, karkoli, samo ne se ukvarjati s svojim telesom. Če pa je možno, se oglasite na psihoterapiji.

Želim vam miren večer
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 653
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: Poporodna anksioznost

Odgovor Komajcakamdamine pon. 6.feb.2017 21.24

Jaaa!točno tako je kot ste napisali!! Jutri imam psihoterapevta. Najlepša hvala za vaš odgovor. Lahko noč
Komajcakamdamine
 
Prispevkov: 2
Član od: ned. 5.feb.2017 21.13


Vrni se na Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost