slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
odnos s taščo • Ljubezen, partnerski odnosi • Psihoterapija forum

odnos s taščo

odnos s taščo

Odgovor bebec tor. 27.dec.2016 22.10

Pozdravljeni!

S svojo ženo imava dokaj velik problem in veliko se kregava glede druženja s starimi starši.

Naj na kratko pojasnim situacijo: Moja žena prihaja iz druge kulture (starši prihajajo iz BIH in so tudi druge veroizpovedi). Kar se tiče drugačnosti vse to sprejmem in nimam nikakeršnih predsodkov in tudi z ženo nimava težav glede tega. Velik problem vidim v njeni mami.

Njena mama je zelo verna muslimanka in je bila zelo razočarana, ko je zvedela, da si najin sin ob rojstvu ne bo obrezal kožice kot je to v navadi pri njih. To je bilo tako hudo, da je posiljevala mojo ženo in ji jokala in dajala pridige. V velikih stvareh napada ženo: zakaj nimata otroka muslimanskih imen, zakaj jih ne vzgajamo v duhu vere. Velikokrat tekmuje z drugimi starimi starši (mojimi), češ zakaj smo bili pri njih zakaj ne pri njej. . Vsako jutro prvo pokliče ženo (na dan lahko tudi 10x). Podobnih situacij je bilo res veliko in še bi lahko našteval.

Vse skupaj je prišlo tako daleč, da se zelo slabo počutim kadar smo v njeni družbi. Pri meni je priznam vse skupaj v 9 letih pustilo prevelike posledice in me že vsaka njena majhna napaka vrže iz tira in imava z ženo resen problem sploh zdaj ko imava 2 otroka, ker ona nekako lažje požre te stvari kot jaz, ker je z njo živela celo življenje in je takega obnašanja navajena.

Velikokrat se je partnerka pregovarjala s svojo mamo vendar velikega učinka ni dosegla, ker ona nekako ne razume stvari oziroma se stvari ne spremenijo. Na svojo mamo je zelo navezana in ji vse te stvari oprosti, jaz pa enostavno ne morem preko stvari ki jih je naredila. In imava res hude težave, ker ima žena občutek, da mora izbirati med mano in svojo družino. Jaz pa se tudi slabo počutim v njeni družbi sploh sedaj ko imava otroka.

Upam, da sem vam na kratko predstavil problem.

Zanima me ali obstaja rešitev in kakšna je glede nastale situacije?

Ali moram jaz vse sprejeti in popustiti, da ona taka pač je? Ali obstaja kakšen drugi način?
bebec
 
Prispevkov: 1
Član od: tor. 27.dec.2016 22.06

Re: odnos s taščo

Odgovor Nevenka pet. 30.dec.2016 15.35

Pozdravljeni,

pozorno sem prebrala vaše sporočilo. Vaša žena bi se morala zavedati, da je odnos z vami in njena sedanja družina - vi kot njen partner in otrok, na prvem mestu. Njena mama ni obnemogla, da bi potrebovala pomoč, verjetno je še vedno vitalna ženska, ki zmore vse sama. Torej bi morala v stikih z njo postaviti mejo. To ni vaša naloga, ampak njena. Ne gre za to, da bi morala izbirati med vami in njo, ampak, da bi ji morali biti vi in njen otrok najpomembnejši. Drugače se lahko zgodi, da se bo odnos med vama poslabšal in potem ji še taka navezanost na mamo ne more pomagati. Tudi ona je odrasla ženska in ne potrebuje mame kar naprej ob strani. Cilj staršev naj bi bil, da se otroci osamosvojijo in zaživijo samostojno življenje, kakršnokoli vtikanje in preprečevanje tega je njihov problem.

Predlagam, da se o tem precej odločno pogovorite z ženo in postavite svoje meje, odločno, jasno in ljubeče. Vaše popuščanje bo povzročilo, da se bo jeza v vas kopičila, posledično pa se bodo kopičile tudi zamere in čustva do žene zmanjševala, kar pa seveda ne pomeni nič dobrega za vajin odnos.

Vse dobro in lepe praznike --<--@
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Ljubezen, partnerski odnosi

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov