slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
čustveno izsiljevane in manipulacija • Ljubezen, partnerski odnosi • Psihoterapija forum

čustveno izsiljevane in manipulacija

čustveno izsiljevane in manipulacija

Odgovor adventnivencek60 pet. 16.dec.2016 15.27

Pozdravljeni!
Sem izredno odprto in komunikativno bitje in res ne vem kako se odzivati na molk in ignoranco partnerja.Ni dolgo nazaj ko sva prekinila 6 mesečno vezo,kajti jaz osebno ne morem prenašati tišine in ignorance,Gre se za to ,da jaz povem kaj me boli,česa si ne želim on pa je bil tiho in dejansko ko se je začel mulat nisem vedela spet kaj sem narobe rekla.Počasi sem se že lovila v njegove lovke manipuliranja in sem bila raje tiho kot povedala kaj si mislim,ker sem se ustrašila,da bo ponovno začel izvajati psihično nasilje,To zame je huda oblika nasilja,huje kot če si povemo vse v obraz in se zadeva kasneje umiri.Osebno tako trpim,da vam ne znam opisati bolečine,V prsih duši ,me trga in grozno se počutim,Na zadnje mi je padla odpornost in naslednji dan po prepiru sem bila vsa v herpesu.Tako hudo kot je bilo nazadnje ,še ni bilo,Zadnji dan sem doživela skoraj živčni zlom,bila sem žaljiva ,nesramna,Enostavno ne zmorem odreagirati na tako nasilje,Prosila sem ga ,da to ne počne,kajti to me zelo boli,Njegov odgovor je da ga skušam spremeniti pri njegovih 52 letih,Sama jih bom kmalu 50.On pravi ,da ga marsikaj moti pa mi ne pove,jaz pa mu pravim povej mi se bom skušala prilagooditi,kaj popraviti,saj se šele dobro spoznavava.Ne nikoli mi ni nič rekel,potem pa izbruhne z molkom.On pa mojo odkritost sprejema kot kritiziranje.Vidite in sva v začaranem krogu,Zato sem odšla,sedaj pa me kliče in vabi na kavico,da bi malo pokramljal,Ne grem zato ,ker sem še ranjena in vedno igra isto igro,me zavrže ,naredi tako ,da se skregava potem pa me vabi nazaj.Mislim ,da nimava nobenih možnosti razen,če bi si poiskala pomoč terapevta,da tudi njemu 3 oseba kaj pove in da se bo mogoče začel kaj zavedati.Hvaležna bom za vsako mnenje :D
adventnivencek60
 
Prispevkov: 1
Član od: čet. 15.dec.2016 10.16

Re: čustveno izsiljevane in manipulacija

Odgovor Nevenka čet. 22.dec.2016 15.05

Pozdravljeni,

ne vem, če sem dobro razumela, za kaj gre pri vašem partnerju. Opisujete nekakšno kuhanje mule, ki ga navadno ne štejemo pod psihično nasilje, saj tega vaš partner ne dela nalašč, samo nekaj časa se ne zmore pogovarjati. Kuhanje mule je vzorec, ki je naporen za oba partnerja. Tisti, ki kuha mulo, je takrat tako prizadet in jezen, da tega ne zna ubesediti ali pa se boji, da bo izbruhnil v napad besa. Vi se počutite nemočni in prestrašeni, aj za vas ignoranca pomeni morebitno zapustitev. Delate vse, da bi ga pripravila do pogovora, ampak to navadno deluje ravno obratno. Pri muljenju je najbolj učinkovito, da nehate obračati pozornost na to, kaj počne partner, ampak se takrat zaposlite po svoje. On vas ignorira, vi pa morate ignorirati njegovo obnašanje in mu dajte vedeti, da vas to ne prizadane. Npr: "Vidim, da is prizadet, povej, ko se boš pripravljen pogovarjati. ", in mirno počnete svoje stvari.

Po eni strani imate tudi prav, saj je kuhanje mule dejansko psihična igra moči, ki pa je le delno zavestna. Vaš partner je ne zna prekiniti sam, pa čeprav si tega morda želi. Terapevt bi koristil obema, saj imata tu problem oba, on, ki se muli, in vi, ki vas je tega strah.

Želim vam miren dan in vesele praznike:-)
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Ljubezen, partnerski odnosi

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov

cron