slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
zardevanje • Socialna fobija • Psihoterapija forum

zardevanje

Socialna fobija, socialna anksioznost ...

zardevanje

Odgovor roska15 ned. 20.nov.2016 16.18

pozdravljeni


na forum sem se registrirala, da opišem svoj problem in zelo bi bila vesela kakršnega koli nasveta. stara sem 22 let soočam pa se z nekakšno socialno fobijo. že v srednji šoli nisem nikoli marala dvigovati rok da bi odgovorila na vprašanja, vedno ko me je profesorica pohvalila sem zardela. vsakič ko sem dobila kompliment sem zardela. sedaj pa je ta situacija ušla iz pod nadzora. delam v proizvodnji in nikakor ne morem zamenjati službe ker se bojim da se ne bom mogla spopasti z zardevanjem. kdorkoli me ogovori zardim, bog ne daj da je neznanec. postanem rdeča v obraz kot nekakšen paradižnik. in ko začutim vročino se mi v glavi poraja samo to " ofak ofak rdim, kaj si misle o meni, kaj naj naredim" . ko srečam prijatelja ali prijateljico na cesti zardim, pri zdravniku v čakalnici zardim, če me med. sestra kaj vpraša, če se mi približuje nekdo ki mi je všeč, če sedimo na pijači s prijatelji in me nekdo nekaj vpraša...za vse te situacije zardim. probala sem že eft tehniko, hipnoza...vendar mi nič ne pomaga. o tem nonstop razmišljam, vsak dan doživljam ta strah in res to me ubija. bojim se da tega ne bom mogla odpraviti, in bom cel življenje živela v nekakšni bedi, strahu, saj si nič ne upam narediti. vesela bi bila kakršnega koli nasveta. hvala
roska15
 
Prispevkov: 1
Član od: ned. 20.nov.2016 16.04

Re: zardevanje

Odgovor Nevenka pon. 21.nov.2016 12.11

Pozdravljena, "roska 15",

ko sem prebrala tvoje sporočilo, mi je najprej prišlo na misel vprašanje, če je kdo kdaj omenil, da zardiš. Velikokrat je to samo naš občutek, okolica pa ne opazi nobene spremembe.

Pri tebi je bolj problem strah pred zardevanjem kot pa zardevanje samo. Zardevanje je namreč samo odziv na strah, da bi zardela ob prisotnosti drugih, ta strah (in sram) pa ta simptom potem sproži. Pot je drugačna, kot si jo najbrž predstavljaš. Ne gre namreč tako, da preprosto nehamo zardevati, ampak je najprej potrebno zaradevanje sprejeti oz. ignorirati. In ko to sprejmemo, se simptom umiri in izgine.

Težava je v tem, da si mislimo, da je nekaj narobe z nami, če zardimo in se počutimo manjvredne. Strah nas je, da bodo drugi opazili zadrego, ki jo čutimo, se nam posmehovali in nas čudno gledali. V realnem življenju pa je tako, da ljudje tega večinoma sploh ne opazijo, saj se vsak ukvarja s samim sabo, kaj bo rekel, kako zgleda... Zardevanje torej ljudje redko opazijo, bolj opazno pa je navadno naše zmedeno obnašanje ob tem zardevanju, ki pa je posledica stiske in samokritike. Če se ob tem ne bi kritizirali, bi bilo že pol problema rešenega.

Skratka pot je v sprejemanju sebe z rdečico ali brez nje, to pa je proces dela na sebi, v katerem boš najbrž potrebovala pomoč, najbolje v obliki psihoterapije.

Želim ti prijeten dan:-)
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Socialna fobija

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov

cron