slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
kaj mi je? • Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje • Psihoterapija forum

kaj mi je?

Stanje živčne napetosti: tesnobnost, trema, napetost, živčnost, strah, zaskrbljenost ...
generalizirana anksiozna motnja, socialna anksioznost, posttravmatska stresna motnja (PTSM), obsesivno kompulzivna motnja (OKM) ...

kaj mi je?

Odgovor kajmije čet. 3.nov.2016 10.17

Pozdravljeni,

včasih sem bila čisto vesela punca. Stara sem 29 let. Zadnje časa pa se obremenjujem za vsako stvar. Vsaka stvar me tudi zelo prizadene in se začnem jokati. Da opišem moj problem: preveč razmišljam v naprej in se potem obremenjujem kaj se bo zgodilo in si zamislim najslabši možni scenarij. Od vsega tega razmišljanja me seveda tišči v želodcu, se mi tresejo roke, imamo mravljince. Ko postanem živčna, se mi po dekolteju in po vratu pojavijo rdeče lise. Potem me seveda vsi sprašujejo kaj mi je in mi je še bolj nerodno. Problem pa je, ker si že doma zamislim kako mi bo pred nekom nerodno, kako bom speljala določeno stvar in kako bo flekasta po vratu. Potem je seveda samo slabše, takoj začutim kako mi grejo po vratu mravljinci in razmišljam če sem že flekasta in kdaj mi bo to kdo rekel. Drugače sem zelo družabna in se ne zadržujem doma. Imam pa tudi zelo veliko tremo ko moram pred zaposlenimi kaj povedati in moram biti v središču pozornosti, glas se mi tako trese, da bi se najraje vgreznila v zemljo, povrh vsega pa se rdeče lise po vratu. Mislim, da imam tudi zelo velik problem, ker se ne morem odcepiti od staršev. Kar na jok mi gre ko pomislim, da se bom mogla sčasoma preseliti. Ko imam rojstni dan in mi vsi čestitajo mi gre na jok in komaj zadržujem solze, saj se nočem kar za brez veze jokati, saj vem da imam samo rojstni dan in je to navaden dan. Tudi ko je imel fant rojstni dan mi je šlo cel dan na jok. Mogoče je to vzrok, ker se v družini ne objemamo in nismo čustveni eden do drugega. Mislim, da imam zelo slabo samopodobo. Hočem se znebiti teh občutkov, biti samostojna, samozavestna, hoditi s pokončno glavo in se ne sekirati za malenkosti in se obremenjevati kako bo čez en teden ko imamo neko srečanje. Ne znam se znebiti tega občutka. Vpisala sem se v fitnes, tako da saj takrat odmislim te čudne negativne misli. Kaj mi predlagate vi? Ali lahko tudi v kakšnih meni stresnih dogodkih vzamem Persen ali kaj podobnega?
kajmije
 
Prispevkov: 1
Član od: čet. 3.nov.2016 9.50

Re: kaj mi je?

Odgovor Nevenka pet. 4.nov.2016 18.10

Pozdravljena,

Kaj ti je? Nič strašnega in nerešljivega :) . Bo pa potrebno kar nekaj dela na sebi, najbolje v obliki psihoterapije. Težava je, tako kot praviš, v slabi samopodobi, jaz bi še dodala... in preveliki zahtevnosti do sebe. Kadar si želimo, da bi bili pred drugimi popolni, se obnašali, kot si zamišljamo, da bi bilo treba, začnemo pritiskati nase in se bati, da nam ne bo uspelo. In potem se pojavijo različne psihosomatske težave, zardevanje, vrtoglavica, pritisk v glavi, rdeče lise na obrazu ali vratu, potenje rok, obraza in telesa in še in še. Zaradi tega nas postane sram pred drugimi, ki to včasih opazijo, včasih pa ne, kakorkoli, mi se počutimo grozno, čutimo nemir in tesnobo. Posledično se začnemo takih situacij izogibati.

In kaj narediti? Cilj je prav gotovo sprejemanje sebe z rdečimi lisami, rdečico, potenjem oz. čemerkoli. Dobro je, da si za druge pripravimo kakšen izgovor, npr. "imam alergijo na...., zadnje čase me obupno muči..." ali karkoli drugega, s čimer nam je ok. Od takrat, ko bomo sprejeli, da imamo določene simptome v družbi pa do takrat, ko le-ti počasi izginejo, pa preteče še kar nekaj časa. Skratka: cilj je ignoriranje kakršnihkoli telesnih simptomov in čim bolj normalno življenje.

Zakaj se ne moreš odcepiti od staršev, pa je drug problem, ki bi ga bilo treba malo bolj pogledati. Prav gotovo je vzrok nekje v preteklosti, morda tudi v njihovem vedenju.

Vsekakor ti svetujem, da se čim prej lotiš dela na sebi, ker je s temi problemi res pretežko živeti. Mlada si in globoko v sebi še vedno vesela in živahna punca, in prav gotovo si zaslužiš, da zaživiš polno življenje brez strahu in omejitev.

Vse dobro ti želim --<--@
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 653
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov