slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Anksioznost in porod • Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje • Psihoterapija forum

Anksioznost in porod

Stanje živčne napetosti: tesnobnost, trema, napetost, živčnost, strah, zaskrbljenost ...
generalizirana anksiozna motnja, socialna anksioznost, posttravmatska stresna motnja (PTSM), obsesivno kompulzivna motnja (OKM) ...

Anksioznost in porod

Odgovor Barby pon. 6.jun.2016 8.30

Pozdravljena gospa Nevenka,

pred kakšnim mesecem sem vam že pisala. Napisali ste mi zelo lep in pomirjujoč odgovor, v katerem vedno znova, ko ga ponovno prebiram, najdem novo upanje in vsaj malce moči za prihodnost.
Takrat sem napisala, da sem noseča in da imam kar precejšnje težave z anksioznostjo in njenimi simptomi že 20 let in da sem jemala zdravila. Zdaj zaradi nosečnosti neke "prave" terapije nimam (polovička Rivotrila) in se vsak dan psihično počutim precej šibko (omotice, kot da me noge komaj držijo).
Pred 3 tedni mi je ginekologinja rekla, da imam krajši maternični vrat in da moram več počivati, da se ne začne odpirati. Prej sem hodila na daljše sprehode v gozd, zdaj pa sem se skoraj čisto zaprla. Grem samo še do vrtca po hčerko, drugače pa se držim doma. Tako me je najmanj strah in se počutim najbolj varno. Tudi ko grem ven, mi je v veliko uteho, če me spremlja mož. Zmanjšati skušam vse aktivnosti, saj mi predstavljajo velik napor in stres. Pred nekaj dnevi sem morala nastopati pred publiko in me je bilo zelo strah, da bom kar zlezla skupaj. Nekako sem zdržala, a je ponoči, ravno ko sem se začela umirjati, prišlo za menoj. Srce mi je tako razbijalo, da sem mislila, da me bo kar na mestu konec. Seveda sem se prestrašila. Strah me je ne le zame, ampak tudi za še nerojenega otročka. Da bo umrl skupaj z menoj. In ta občutek je res grozen.
Čez približno 2 meseca me čaka še porod, če seveda ne bo že prej zaradi kratkega materničnega vratu. Zelo me skrbi, kako bom zdržala in da ne bom kar tam umrla. Kako naj vem, da ravno med porodom ne bom doživela paničnega napada. Res se mi zdi, da nimam več nobene moči in tudi ne vem več, od kod naj jo sploh črpam.
Mi lahko pomagate s kakšno pomirjujočo besedo in nasvetom, da bi mi bilo vsaj malo lažje?

Iz srca hvala, Barbara
Barby
 
Prispevkov: 4
Član od: sr. 11.maj.2016 16.52

Re: Anksioznost in porod

Odgovor Nevenka pon. 6.jun.2016 12.27

Pozdravljena, Barbara,

omotičnost in šibkost v nogah sta najbolj klasična simptoma anksioznosti, mineta, ko se ju ne bojimo več, garantirano in preizkušeno! Od anksioznosti ne morete umreti ne vi in ne vaš otrok, ker so simptomi popolnoma neškodljivi. Simptomi anksioznosti so pač simptomi strahu, tako kot so npr. solze simptomi žalosti, in to je vsa znanost.

Nastopanje je seveda v tem času za vas velik napor in je jasno, da ste odreagirali s simptomi malo kasneje, to je bilo za pričakovati. Navadno je pri anksioznosti tako, da takrat, ko se nekaj zelo dogaja, simptomov ni, pride pa velikokrat za nami, ampak ne vedno :pomezik: . Na vašem mestu bi se trenutno stvari, ki vam prinašajo dodaten stres, izogibala, ker je vaše telo ta trenutek preobčutljivo na vsak stres in ga tako še dodatno razdražite. Saj bo minilo, obljubim, potem pa boste lahko spet počeli vse kot prej in še več. Med porodom gotovo ne boste doživeli paničnega napada, ker se bo preveč dogajalo in boste usmerjeni na to. Če pa bo malo panike vmes med popadki, ne bo to prav nikomur škodilo.

Lepo in pridno počivajte in poskusite misli preusmeriti na kaj lepega. Zdravi ste, tako vi kot otroček, v življenju imate veliko dobrih stvari. Anksioznost pa tudi ni slaba, prisilila vas bo namreč, da enkrat nekaj spremenite v življenju, kar je lahko samo koristno. Ne obravnavajte jo kot sovražnika, po mojih izkušnjah se je še pri vseh mojih klientih izkazala kot nekaj zelo dobrega.

Vse dobro vam želim --<--@
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: Anksioznost in porod

Odgovor Barby pon. 6.jun.2016 16.46

Pozdravljena Nevenka,

Najlepša hvala za hiter in pomirjujoč odgovor. Res znate pomiriti in dvigniti človeka že "samo" z besedami, zlati ste.

Iz srca se vam še enkrat zahvaljujem. Vse dobro tudi vam. Barbara
Barby
 
Prispevkov: 4
Član od: sr. 11.maj.2016 16.52


Vrni se na Anksioznost - tesnoba, anksiozne motnje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost