slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
kako si zares želeti spremembe? :( • Strokovnjak odgovarja in svetuje • Psihoterapija forum

kako si zares želeti spremembe? :(

Odgovori, svetovanje, komentarji strokovnjaka

kako si zares želeti spremembe? :(

Odgovor sanjana čet. 26.maj.2016 0.08

Pozdravljeni,

napisala sem že cel izpovedni roman, pa mi ga je žal izbrisalo.
Sedaj bom bolj kratka in morda celo jedrnata, saj sem v drugačnem razpoloženju, utrujena in ne toliko čustvena.

Že v naprej se resnično zahvaljujem za pozornost in odgovor.

Prej sem bila v krču in bolečinah ter vročinska, v veliki stiski, saj sem bila pred tem, da podpišem (ne še dokončno) pogodbo za (zaenkrat) kratkotrajno, slabo plačano, a vsaj iz enega vidika zanimivo in lepo delo, ki je prišlo (dobesedno) kot po naročilu, ki pa (se mi zdi), mi nekoliko zapira nekatere druge zamotane poti in želje (?). Dvomi so se seveda močno ojačali, ko so me izbrali. Sedaj sem nekoliko bolj pomirjena, a še vedno nimam pojma, kaj bi v resnici rada. Prosim, naj bo glede tega vse prav.

Stara sem čez 30, živim v okrnjeni primarni družini. Otroštvo (do sredine OŠ) je bilo po spominih zelo lepo in kreativno, se pa zavedam, da veliko mojih težav izvira tudi iz družine, kar sem jim tudi večkrat povedala. Imam dolgoletnega partnerja. Pred nekaj leti mi je umrla bližnja oseba. Nočem delati za preživetje, zaradi tega se krivim, nočem pa biti parazit.

Sem popolnoma nesposobna odločanja (morda si tega preveč želim?) in zdi se mi, da počasi zavračam življenje, ki ga imam sicer lahko tudi zelo rada in se mi zdi zelo zelo lepo. Ampak lahko sodelujem le kot opazovalec, ne morem odločati in delovati iz sebe. Ko se obračam po pomoč (lahko tudi čisto banalno), vedno obstaja nevarnost, da bom izkoriščena, da mi drugi hočejo škoditi ali pa, da me enostavno ne slišijo zares in govorijo na splošno ali zase (kar počnem tudi sama). Ker me ni. In potem lahko sledim navodilom ali pa ne. In ta so navadno zelo raznolika.
Mi pa kar ni jasno, kako nekateri dobri ljudje (jasno s svojimi napakami :)) še kar ostajajo v moji bližini, za kar sem jim hvaležna. Tudi na njih se največkrat nanašajo zgornje misli. Kot, da ne morejo imeti ljudje dobrih namenov in hkrati egocentričnih in drugih "slabih" nagibov. Ne vem.

Ko se je treba zares odločiti za spremembe mi ni pomoči, se vidim kot mejno osebnost oz. takšno, za katero je bolje, da se ji vsi (tudi terapevti) izognejo. Kot zlo :(. Včasih vidim to kot izgovor. Vidiki se menjajo lahko iz trenutka v trenutek. Neskončno jih je, tako da otrpnem. Predvsem, ko se je treba kaj odločiti.
Ob poskusu psihoterapije (1x po pogovoru z osebno zdravnico) sem imela občutek, da sem moteča, čeprav je bila psihoterapevtka zelo v redu in sem vedela, da je zelo zasedena. Morda sem si občutek kasneje namislila. Prevečkrat se mi zdi, da je svet prostor boja za preživetje, kjer se taki kot jaz kar sami sčasoma eliminirajo. Kjer lahko samo nadzorujemo svoje slabe strani, ki so vedno bile in vedno bojo.
Občutke krivde usmerjam lahko na druge (zlo), predvsem pa v najgloblji plasti nase, saj se mi včasih zdi, da nihče drug sploh ne obstaja. Vse kritike na kogarkoli jemljem osebno. Sem pa sposobna tudi sama kritizirati.
Rada bi živela in delovala odgovorno do soljudi, ne iz strahu pred sankcijami ali le na videz, ker tega ne morem več, ampak iz ljubezni. Ali je to možno? Rada bi videla ljudi zares in jih ne imela rada samo v teoriji in na samem. Rada bi bila iskrena, čeprav nekateri pravijo, da sem zelo ali preveč. Pa nisem. Mislim, da sem nekoč bila, da sem znala delovati iz sebe in v skladu s smislom.

Še bi lahko pisala (in tudi sem prej :)). Nočem se preveč podrobno izpostaviti.
Nočem niti pisati na forum, ko stisne, sicer pa živeti enako.
Čeprav ni vedno vse enako.

Kako naj se nekdo, ki je nekoliko bolj nagnjen k ne biti kot biti odloči za resnično spremembo?


Hvala za kakršnokoli terapevtsko spodbudo in lepe dni.

S.
sanjana
 
Prispevkov: 2
Član od: čet. 12.maj.2016 13.50

Re: kako si zares želeti spremembe? :(

Odgovor Nevenka pet. 27.maj.2016 13.14

Pozdravljeni, po mojih izkušnjah večina težav z odločanjem izvira iz otroštva. Kadar imamo starše, ki so precej dominanti, kritični in se večino stvari odločajo namesto nas, ostaja v nas negotovost, če sploh karkoli prav delamo. In to nas navadno spremlja celo življenje, če se s tem vzorcem ne soočimo in ga začnemo, seveda s pomočjo psihoterapije, spreminjati.

Ne vem, če to velja za vas, verjamem pa, da vas vaš problem v življenju precej zaustavlja in hromi. Verjamem, da ste imeli na psihoterapiji veliko pomislekov, veliko misli, ki vam niso bile všeč, veliko negotvosti in še marsikaj. To pač spada zraven in potrebno je vztrajati. Psihoterapija deluje, ampak deluje samo, če smo vztrajni in delamo tudi sami. Terapevt nas vodi, ne more pa nas spremniti, če mi sami tega nočemo. Marsikdaj ni prijetno, jezni smo, razočarani in vse bi najraje nekam poslali. O tem je fino sproti govoriti s terapevtom, saj nam je potem, ko izrazimo svoje strahove in dvome, lažje.

Tako da bi vam jaz svetovala, da se ponovno oglasite do psihoterapevtke in se resno in odgovorno odločite, da greste tokrat do konca oz. da dokončate terapijo in dosežete spremembe, ki si jih želite. Sami se namreč ves čas kotalite po istem začaranem krgu.

Veliko uspeha:-)
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: kako si zares želeti spremembe? :(

Odgovor sanjana pon. 30.maj.2016 1.44

Pozdravljeni

Tale forum mi pa res dela težave, saj mi spet ni uspelo shraniti kar sem napisala.

Tako bi se vam trenutno bolj kot drugo želela zahvaliti za hiter odziv in nasvet.

Za moje starše bi sicer težko rekla, da so bili dominantni, prej prestrašeni in neodločni ter odtujeni. Kritični pa ja, čeprav bolj v smislu pomanjkanja pozitivnih vzpodbud in komunikacije ter stika na splošno (razen kritike, ko kaj ni (prav) narejeno), kot pa grobe kritike. Odločali se v odrasli dobi niso namesto mene, saj se še zase nekako niso znali. Če pa že, so me večinoma spodbujali v čimbolj konvencionalno pot (iz strahu, ne ker bi resno mislili, da je prava), ki pa se je lahko v nekaj letih npr. z medijsko publiciteto v njihovih očeh spremenila. Sem pa iskala vsaj delno njihove podpore pri odločanju, čeprav nikoli nisem dobila jasnih smernic.

Vaše omenjanje odgovornosti in resnosti mi je sprva povzročil odpor, saj sem te besedi spet slišala kot prazni in nesmiselni, zunanji in zelozelo težki ter preveč čislani iz napačnih razlogov. Mislim, da nisem edina, ki ima dandanes te probleme. Sicer sem večkrat v življenju vztrajala v (večkrat nesmiselnih) v stvareh in deloval navidezno odgovorno in resno.

Pri terapevtki sem bila samo na uvodnem srečanju, tako da večjih naporov ni bilo, bi kar bila še tam, saj sem lahko govorila, le občutek je bil, da sem ji moteča. Ne vem, če me bo sedaj lahko sprejela, saj je zelo zasedena.
Res je, da se sama vrtim v krogih ali zelo široki spirali.

Pri meni ni tak problem v dvomu v psihoterapijo, saj se mi zdi povsem logično, da deluje, če si odločen, verjameš in delaš na tem (no nekaj dvoma vseeno je).

Problem je v najti dovolj iskric v sami sebi za zagon in vzdrževanje želje po življenju (in ne počasnem ubijanju).
Ker se mi je malo (ne čisto, še vedno teče v ozadju) pokvaril tisti del, ki je želel biti odgovoren, da drugi ne bojo žalostni, zgroženi....
Saj te iskrice so, samo moram bit bolj pozorna na njih in pustit, da se kakšna prime in potem skrbeti, da ne ugasne.

No, mislim, da sem napisala še enkrat podobno sporočilo kot prvič, saj je spet pozno, čeprav sem želela napisati nekaj precej drugega.

Še enkrat hvala za spodbudo in lep pozdrav :)
sanjana
 
Prispevkov: 2
Član od: čet. 12.maj.2016 13.50


Vrni se na Strokovnjak odgovarja in svetuje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov