slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Nosečnost in anksioznost • Za nove na forumu • Psihoterapija forum

Nosečnost in anksioznost

Za vse, ki ste prvič na forumu, še sveže prijavljeni. Tukaj lahko narediš prve korake, napišeš kaj o sebi, o tem, kar ti leži na duši, pozdraviš druge ...

Nosečnost in anksioznost

Odgovor Barby sr. 11.maj.2016 17.22

Lep pozdrav vsem,

sem Barbara in pričakujem tretjega otročka (sem v 24.tednu). Neznansko sem si želela ponovno doživeti to "blaženo" stanje, a se trenutno počutim zelo daleč od občutka blaženosti. Izjemno mi je težko in vsako jutro, ko se zbudim, z vsem srcem upam, da bom preživela še en dan. Zdi se mi, kot da doživljam najhujšo nočno moro in da mi nihče na tem svetu ne more pomagati.
Naj povem, da se zdravim za depresivno-anksiozno motnjo že približno 20 let. Jemala sem Paroxat in Alvento, med nosečnostjo pa ne smem jemati zdravil, čeprav mi je psihiater zaradi slabega počutja po prvih treh mesecih nosečnosti predpisal četrtinko Rivotrila. Nisem prepričana, da mi zdravilo kaj dosti pomaga. Prvi dve nosečnosti sta bili težki (bila sem predvsem depresivna in sem veliko jokala, a zdravil nisem jemala), a ne tako kot ta. Morda tudi zaradi starosti (stara sem 41 let) me vse bolj skrbi in moti, želim si samo miru. Skoraj vsak dan se počutim slabo, predvsem telesno in posledično tudi psihično (vrtoglavice, glavoboli, razbijanje srca, splošna šibkost, slabo spanje, žalost, obup) in resnično ne vem več, kako naj si pomagam. Mislim, da sem nekaj resno bolna in bi šla najrajši kar k zdravniku na vse možne preiskave, čeprav sem v vseh teh letih že veliko preiskav dala skozi in na telesni ravni ni bilo nikoli nič ugotovljenega.
Tako zelo bi se rada veselila otročička, ki prihaja, pa mi veselje kazi moje slabo počutje. Vsak dan mislim, da bom umrla in sem zaradi tega še bolj žalostna.
Ne vem, kaj in kako bo...minute se vlečejo kot cela večnost...ko bi mi vsaj lahko kdo rekel, da bo vse v redu...z mano in otročkom...zaskrbljena sem...

Barbara :(
Barby
 
Prispevkov: 4
Član od: sr. 11.maj.2016 16.52

Re: Nosečnost in anksioznost

Odgovor Nevenka pon. 16.maj.2016 12.43

Pozdravljena, Barbara,

pravite, da ste si močno želeli še enkrat doživeti "blaženo stanje", pa čeprav ste ga že dvakrat in nikoli ni bilo blaženo :) . Jasno je, da je počutje slabše kot običajno, saj ste bili prej ves čas na zdravilih. Tudi če ne bi bili noseči in bi prenehali z zdravili, bi se počutili enako kot zdaj. Telo nekaj časa rabi, da se zdravila izločijo, potem je pa tu seveda še osnovni problem - anksioznost, ki ga zdravila ne rešijo, ampak samo potlačijo in se navadno ponovi takoj, ko nehamo z zdravili oz. zelo hitro po tem, ko se pojavi dovolj stresna situacija.

Tako da je vaše slabo počutje ta trenutek normalen odziv na vse skupaj. Prav nič se vam ne more zgoditi, vaši simptomi so pač neprijetni, ampak popolnoma nenevarni. Poskušajte jih ignorirati, ker jih z opazovanjem in strahom pred njimi samo jačate. Enkrat, ko boste zmogli, pa bo verjetno po vsem tem času res že čas za delo na sebi oz. psihoterapijo, da se enkrat vaš začarani krog strahu pred strahom prekine.

Vse dobro vam želim --<--@
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana

Re: Nosečnost in anksioznost

Odgovor Barby sr. 18.maj.2016 18.32

Nevenka, najlepša hvala za vaš prijazen odgovor. Že besede, da so simptomi nenevarni in da se mi nič ne more zgoditi, mi prinesejo kanček pomirjenosti in varnosti. Resnično si želim, da bi lahko zaživela in da bi se enkrat za vselej znebila tega strahu. Kot pravite, res je že čas po toliko letih.

Še enkrat hvala in lep večer.
Barby
 
Prispevkov: 4
Član od: sr. 11.maj.2016 16.52


Vrni se na Za nove na forumu

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov