slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Depresija in impulzivnost partnerja • Depresija • Psihoterapija forum

Depresija in impulzivnost partnerja

Depresija - depresivna motnja razpoloženja - "depra";
trajnejše stanje potrtosti, žalosti, nemoči, nihanja razpoloženja ...

Depresija in impulzivnost partnerja

Odgovor bob čet. 27.avg.2015 23.01

Pozdravljeni!

Imam(o) hud problem. Partnerka s katero imava 5 letnega sina se trenutno v bolnišnici zdravi za hudo depresijo. Po štirih tednih ima že vikend izhode in pride domov, se pa vmes čez teden vsaki dan vidimo, ker živimo v istem kraju kjer je bolnica (Lj). Skupaj sva skoraj 8 let. Sam partnerko maksimalno podpiram in ji stojim ob strani, v celoti sam skrbim za gospodinjstvo in sina sedaj ko je ni. tudi sicer sva si gospodinjska opravila in družinske obveznosti precej "pravično" delila, tako da nikdar ni bilo to prepuščeno samo enemu od partnerjev (sam recimo kuham, vsaki dan skrbim za higieno otroka, pospravljam, likam itd.).
Velika težava je v tem, da je ona zelo impulzivna oseba in rada me rada kritizira (občasno pa tudi ponižuje in žali) za stvari, ki so običajnemu človeku nepomembne. Nasploh če kaj ni tako kot si je ona zamislila je takoj ogenj v strehi, sama pa tega sovjega vedenja sploh ne dojema kot problematičnega oziroma če že to ozavesti, to nikdar ne pripelje do tega, da bi to spremenila. taka je bila vseskozi, je pa res, da sumimo, da je depresija bila prisotna že veliko prej in ne šele v zadnjem letu ko je šla v službo, zaradi katere se je potem stanje zelo poslabšalo.
Ima voljo do zdravljenja, hkrati pa ji dejstvo, da ima mesto v bolnišnici, daje priliko, da doma ob vikendih grozi s tem, da se bo vrnila tja, če ji kaj rečem. Danes je recimo po niti eni uri doma spet šla nazaj v bolnico. Situacije so pa take, da me provocira, imam namreč občutek kot da si želi da ji kaj rečem nazaj da bo lahko šla oziroma celo da si bo kaj naredila, da jo bom pol imel "na vesti".
Zdi se mi, da je dodaten problem, ki generira njeno impulzivnost to, da se ob meni kot partnerju pogosto počuti manjvredno, čeprav je meni nerazumljivo. Delava namreč isto delo (raziskovalna dejavnost) samo na različnih institucijah, in če sem jaz pri čemu uspešen, potem ona tega ni zares vesela, ampak prej zavistna. hitro se potem postavi v vlogo žrtve, češ, o tebi si bodo zdaj mislili da si super, jaz bom pa izpadla nesposobna. Nasploh misli, da se vsi ljudje z njo ukvarjajo in da imajo vsi o njej neko mnenje (pozitivno ali negativno).
Njena zadrtost se kaže tudi v spolnosti, ki jo po večini zavrača.
Čisto sem obupan, stojim ji ob strani in upam, da se depresija pozdravi, ne morem pa zdržat pritiska teh verbalnih napadov, kritik, tudi žaljivk. pa še otrok je zraven, ki bi moral to poslušat in ona na to nikdar ne pomisli. prosim za nasvet kako ravnati v dani situaciji.
bob
 
Prispevkov: 1
Član od: čet. 27.avg.2015 22.33

Re: Depresija in impulzivnost partnerja

Odgovor Nevenka pet. 28.avg.2015 20.25

Pozdravljeni,

depresija partnerja je velik izziv za vsakega. Lepo je, da partnerki pomagate in ji po svojih močeh stojite ob strani, niste pa neranljivi in tudi ne nekaj samoumevnega, kot misli vaša partnerka. Bolezen nikomur ne daje pravice, da se nespoštljivo obnaša do drugega. Vaša partnerka je v svoji bolezni zelo močna, saj jo uporablja kot izgovor za svoje impulzivne izpade in za grožnjo s samomorom. Našla je mehanizem, s katerim vas zadržuje, da ji ne poveste, kar ji gre, ampak z njo delate tako rekoč v rokavicah.

Res vam nihče ne more zagotoviti, da si ne bo kaj naredila, vendar je na dolgi rok na ta način težko ali praktično nemogoče živeti. Tudi vi ste dolžni poskrbeti zase in za svoje potrebe, trenutno namreč v tem odnosu ne dobivate ničesar, ampak vas odnos izčrpava. To še tako močnemu in stabilnemu človeku zamaje ravnotežje in zdravje, obenem pa verjetno tudi čustva do vaše partnerke niso več enaka kot so bila.

Ne vem, koliko se je v stanju, v katerem je, zmožna pogovarjati. Morda bi ji bilo takrat, ko je kolikor toliko stabilna in vsaj približno normalno razpoložena, dobro povedati nekaj takega: "Glej, moraš se zavedati, da te imam rad in da ti želim stati ob strani. Rad bi pa ti povedal, da mi je težko s tvojimi izbruhi in preprosto ne vem, kako naj se obnašam do tebe, kako naj se pogovarjam, kako naj reagiram. Mogoče boš zdaj spet grozila z odhodom v bolnico in samomorom, tega ne želim, ker mi ni vseeno zate, želim pa, da se imamo te dni, ko si doma, lepo."

Vsekakor pa bo vaša partnerka po vrnitvi iz bolnišnice potrebovala tudi psihoterapevtsko zdravljenje, tako zaradi depresije kot zaradi njenega obnašanja. Samo zdravila prav gotovo ne bodo zadostovala, saj je glavni problem v vzorcih njenega mišljenja, vedenja in čustvovanja.

Težko je takole v nekaj besedah svetovati kaj uporabnega. Če želite, se lahko oglasite pri meni tudi osebno, pa se bova kaj bolj pogovorila o tem.

Želim vam veliko moči in poguma --<--@
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Depresija

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost