slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
stres, depresija in črevesje • Strokovnjak odgovarja in svetuje • Psihoterapija forum

stres, depresija in črevesje

Vprašajte strokovnjaka kako reševati vaše težave z depresijo;
pomoč, svetovanje, predlogi in komentarji terapevtke za vaš primer.

stres, depresija in črevesje

Odgovor marjeta55 ned. 24.maj.2015 17.55

Pozdravljeni!

Prosim vas za nasvet za partnerja. Skratka sva mladi par, brez otrok in še vedno živiva pri starših. To zadnje naju zelo muči, saj nimamo najbolj urejenih razmer. Za splošno nezadovoljstvo, ki je pri njemu opazno pa se je začelo z delovno nesrečo, ki pa se je k sreči dobro končala.Kmalu zatem je zopet pristal v bolnici, vendar nič resnejšega- ledvični kamni. Do takrat je bil zdrav, tudi sedaj nima resnejših težav,razen splošnega počutja in špikanja. Velikokrat ga zbada, špika, napenja v predelu črevesja, trebuha, na strani ipd. prav tako ima malo oslabljene mišice. Ko se mu ti simptomi pojavijo, izgubi vso voljo in veselje do dela, življenja.to se prenaša iz dneva v dan. Prav tako se izogiba družbi in gneči, saj ima velik strah pred tem da bi se ga lotila kakšna viroza, črevesna, zato tudi ne uporablja javnih stranišč. Prav tako pa se raje zadržuje doma, saj ima občutek, da bo v družbi dobil potrebo po odvajanju blata, kar pa mu zopet predstavlja nelagodje. Menim, da se mu to špikanje ravno zaradi tega izraža. Ali je možno da se takšni simptomi pojavljajo že več kot pol leta in da so ravno zaradi tega splošnega nezadovoljstva, zaradi občutka zvezanih rok glede ustvarjanja lastnega doma, kar nama pa je resnična želja in izhod iz vsakodnevnih pritiskov? Vse skupaj je s tem povezano. Sama se tudi ukvarjam s seboj, saj so se mi vrnili simptomi anskioznosti, tako da vem kako je s telesnimi simptomi, zato vas prosim za kakšen nasvet? Kako mu naj pomagam iz tega primeža vseh teh telesnih simptomov stresa ipd?

LP


Marjetka
marjeta55
 
Prispevkov: 1
Član od: ned. 24.maj.2015 17.07

Re: stres, depresija in črevesje

Odgovor Nevenka pon. 25.maj.2015 11.32

Pozdravljeni, težave s črevesjem so velikokrat tudi psihične, to je pri vašem partnerju zelo verjetno, ker se zaradi tega umika pred različnimi situacijami. Najprej bi bilo vsekakor potrebno izključiti organske vzroke in obiskati zdravnika, če pa bo tam vse ok, potem priporočam obiskovanje psihoterapije. Nikakor si namreč ne sme privoščiti, da zaradi nekaj zdravstvenih težav praktično preneha z življenjem in se začne zapirati med štiri stene.
Torej, če bo pri zdravniku vse ok, me lahko kontaktira na mail in se zmeniva za kakšen individualni pogovor, da vidimo, kaj se dogaja.

Lep dan vam želim:-)
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Strokovnjak odgovarja in svetuje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 0 gostov